Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura dla osób o wysokich zarobkach.

Napisany przez Bernd_K
Cześć,

od dłuższego czasu zastanawiam się, jaka forma emerytury będzie dla mnie sensowna jako osoby dobrze zarabiającej. Naprawdę nie potrafię znaleźć odpowiedzi.

Oto kilka ogólnych informacji:
- Przychód powyżej 100 000 EUR rocznie, co oznacza, że przekraczam wszelkie pułapy wymiaru składek
- mam różne modele oszczędzania podatków, dzięki czemu mój podatek dochodowy graniczny jest znacznie niższy, niż sugeruje mój dochód.

Oczywiście mogę zainwestować moje pieniądze w różne formy oszczędzania i utrzymać się na nich w emeryturze.

Szukam jednak opcji emerytalnej, która jest w jakikolwiek sposób dofinansowana - albo poprzez bezpośrednie państwowe dofinansowanie, odciąganie składek z brutto, bądź możliwość odliczenia podatkowego, czy coś w tym stylu.

Naprawdę nie znalazłem zbyt wielu sensownych rozwiązań.

Na przykład, emerywatura Riester:
oczywiście cieszę się, gdy składki są odliczane od mojego brutto. Jednakże, mając obecnie stosunkowo niską stawkę podatkową i mając nadzieję na korzystanie z dalszych możliwości oszczędzania na podatkach w czasie dalszej kariery zawodowej, nie pomaga mi to naprawdę. W emeryturze będę mieć mniejsze przychody, ale nie będę miał już tego rodzaju oszczędności podatkowych i dlatego nie przewiduję, że podatek będzie niższy w emeryturze, niż teraz. Dodatkowo musiałbym opodatkować emeryturę składkami zdrowotnymi, których obecnie nie mogę oszczędzać ze względu na dochody przekraczające wszelkie pułapy. Jedyne korzyści to możliwość odliczenia podatkowego do wysokości 2100 EUR. To niemal pokryje składki zdrowotne od emerytury -> nie przynosi to żadnych korzyści, poza zobowiązaniem się do ubezpieczenia z regularnymi ratami i pozbawieniem się elastyczności

To samo dotyczy wszelkich funduszy emerytalnych pracowniczych. Jeśli przyjmiemy, że stawka podatkowa w życiu zawodowym jest taka sama jak w emeryturze, to ten model nie zapewnia dodatkowych korzyści.

Czy istnieją formy inwestowania, które zapewniają korzyści podatkowe, których dotąd nie zauważyłem? Mam już nieruchomości, które zmniejszają mój podatek z tytułu amortyzacji, odsetek itp. Dlatego nie chciałbym inwestować więcej w nieruchomości.

Mam nadzieję, że to post nie wywoła całkowitego braku zrozumienia. Rozumiem, że jestem w bardzo szczęśliwej sytuacji i na pewno nie chcę narzekać. Nie chcę też żadnych sztuczek ani oszukiwania państwa i społeczeństwa. Po prostu staram się osiągnąć to, czego wiele osób pragnie - otrzymać formę emerytury wspieraną w sposobie opłacalnym dla mnie.

Dzięki,

Bernd

Napisany przez Suxxess
W jakiś sposób państwo i tak odzyska dotacje później. Przecież nie ma nic do rozdania...

Możliwe byłoby również skorzystanie z pracowniczych programów emerytalnych poprzez konwersję wynagrodzenia:
Konwersja wynagrodzenia ? Wikipedia

Ponieważ prawdopodobnie pozostałbyś prywatnie ubezpieczony na emeryturze, może ci być obojętne, że emeryci objęci ubezpieczeniem społecznym muszą samodzielnie ponosić składki na ubezpieczenie zdrowotne. Zaletą jest fakt, że obecnie płacisz niższe podatki, a dochody opodatkowywane są dopiero w wieku emerytalnym.

Inną możliwością są akcje Telekomu lub poczty. Wypłacają one coroczne dywidendy. Na przykład w przypadku Telekomu możesz zdecydować, że dywidendę mają wypłacić w akcjach. Obie te firmy mają szczególna cechę, że dywidendy te nie są finansowane ze zysków, ale z pieniędzy z twoich zakupów akcji. W rezultacie początkowo nie płacisz podatku od zysków kapitałowych.

Jednakże oznacza to również, że podatek od zysków kapitałowych przesuwa się na dzień sprzedaży akcji.

Przykład: Kupujesz akcje za 12 €, a Telekom płaci ci 50 centów dywidendy. W praktyce jest to traktowane tak, jakbyś kupił je za 11,50 €. Robisz to przez 10 lat. W tych latach nie płacisz podatku od zysków kapitałowych, ale cena zakupu maleje.

Po 10 latach cena wynosi 12 € - 10 x 0,5 € = 7 €.
Teraz sprzedajesz ponownie akcje za 12 €. Masz teraz zysk w wysokości 5 € za akcje, który podlega opodatkowaniu podatkiem od zysków kapitałowych.

Podsumowując, podatek od zysków kapitałowych przesuwa się z lat kalendarzowych na dzień sprzedaży akcji (z efektem składanym z odroczonego opodatkowania zysków kapitałowych). Oto jaki zrozumiałem ten mechanizm, jeśli się mylę, proszę o poprawkę.

Oczywiście nadal istnieje ryzyko kursowe, przecież to jest akcja... W wieku emerytalnym sprzedajesz po prostu kilka akcji miesięcznie lub kwartalnie, aby otrzymywać rentę.

Napisany przez uwehaensch
Cześć, Twoje rozważania dotyczące Riester są zrozumiałe, podobnie jak te dotyczące dodatkowego funduszu emerytalnego pracowniczego, tutaj jednak pomijasz fakt, że składki na fundusz emerytalny pracowniczy są zwolnione nie tylko od podatku, ale także od składek na ubezpieczenie społeczne. W przypadku ubezpieczenia bezpośredniego dotyczy to jedynie kwoty do 238 euro miesięcznie, ale w przypadku finansowanego przez pracodawcę funduszu wsparcia nie ma takiego limitu. Jednakże pojawia się pytanie, czy udałoby Ci się przekonać swojego pracodawcę do umożliwienia Ci takiej umowy. Byłoby to prawdopodobnie związane z koniecznością zmiany Twojej umowy o pracę, co nie zawsze jest łatwe, szczególnie z punktu widzenia zasady równego traktowania innych pracowników. Pytanie także, w jaki sposób jesteś ubezpieczony zdrowotnie? Jeśli jesteś ubezpieczony prywatnie i w związku z tym Twoje dochody jako emeryt nie mają znaczenia dla ustalenia składek na ubezpieczenie zdrowotne, wtedy poprzez normalne przekształcenie wynagrodzenia (do 238 euro) osiągniesz jedynie odroczenie podatku (w porównaniu do oszczędności podatkowej), ale składki ubezpieczeniowe, które oszczędzasz w okresie oszczędzania, nie będą miały wpływu na twoją przyszłą emeryturę. Pytanie to także, ile masz lat? Jeśli na przykład przejdziesz na emeryturę w 2025 roku, wówczas składki (aż do 20 000 euro rocznie dla singla) na ubezpieczenie emerytalne podstawowe (tzw. Rürup) będziesz mógł odliczyć od podatku w wysokości od 78% (w 2014 roku) do 100% (w 2025 roku). Ponieważ płacisz już najwyższą składkę do renty emerytalnej, pozostaje Ci jako singlowi możliwość składkowania około 6 500 euro rocznie. Przy przejściu na emeryturę w 2025 roku będziesz musiał opodatkować jedynie 85 5% swojej późniejszej wypłaty z ubezpieczenia emerytalnego podstawowego i ta wartość zostanie na stałe utrwalona na całe życie. Dopiero od 2040 roku renty w pierwszej warstwie będą opodatkowane w 100%. Dlatego im starszy jesteś, tym większe są rzeczywiste oszczędności podatkowe. Pozdrawiam,

Napisany przez florianmeier

... odnośnie Riester są zrozumiałe, podobnie jak te dotyczące emerytur pracowniczych, tutaj jednak pomijasz fakt, że składki na emeryturę pracowniczą nie tylko są zwolnione z podatku, ale także z opłat społecznych.

Przy dochodzie powyżej 100 tys. euro nie płaci się już składek społecznych.

Napisany przez Bernd_K
Witam,

mam około 40 lat i dobrowolnie ubezpieczam się w obowiązkowym systemie opieki zdrowotnej.

Chciałbym przedstawić kilka ogólnych rozważań, które mam.

Obecnie mam możliwość znacznego zmniejszenia mojego dochodu podlegającego opodatkowaniu poprzez straty z nieruchomości. W trakcie mojej kariery zawodowej te możliwości amortyzacyjne będą stopniowo maleć. Prawdopodobnie wraz ze wzrostem dochodu podlegającego opodatkowaniu moja stawka podatkowa będzie się stopniowo zwiększać. Emerytury będą wtedy oczywiście niższe niż mój ostatni dochód z pracy, ale osobiście zakładam, że mój dochód emerytalny podlegający opodatkowaniu będzie w przybliżeniu taki sam jak dzisiejszy i kolejnych kilku lat.

Dlatego modele opóźnionego opodatkowania są dla mnie obecnie mało atrakcyjne. Jeśli stawka podatku emerytalnego będzie taka sama jak obecna, nie będę na tym zyskiwał. Takie modele mogą stać się interesujące dla mnie za około 10 lat, gdy moja stawka podatkowa będzie odpowiednio wyższa, ale nie obecnie.

Konwersja wynagrodzenia związana z pracowniczym programem emerytalnym nie przynosi mi korzyści, a nawet potencjalnie może przynieść straty. Pod względem podatkowym nie oszczędzam nic, jak powyżej. Nie oszczędzam również składek społecznych, ponieważ nadal przekraczam granice wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w wysokości około 70 000 EUR. Jednak ponoszę straty w postaci odłożonych składek ubezpieczenia społecznego i tracę elastyczność inwestycji finansowych. Moim zdaniem dotyczy to wszystkich form zabezpieczenia emerytalnego, niezależnie od tego, czy chodzi o Riester, Rürup, pracownicze programy emerytalne czy ubezpieczenia na życie.

Modele akcji Telekomu wydają się istnieć również w innych formach, czasami w funduszach inwestycyjnych lub jednostkach uczestnictwa. Na pierwszy rzut oka jest to eleganckie, ponieważ dzięki daty sprzedaży można samemu decydować, kiedy będzie miał miejsce ten podatek. Jednak zakładając, że obowiązywać będzie podatek od zysków kapitałowych, ten model nie przynosi żadnych korzyści finansowych.

Uwe Haensch ma rację: im starszy jestem, tym więcej oszczędności podatkowych. Za 10 lat programy emerytalne, takie jak Riester, będą dla mnie sensowne, ale obecnie?

Czy istnieją jakieś inne modele oszczędzania podatkowego? Znam możliwości związane z nieruchomościami.

Aha, nie rozumiem jeszcze pewnych rzeczy dotyczących programu emerytalnego Riester. Składki są pobierane z wynagrodzenia brutto, więc nie płacę od nich podatku dochodowego. Dodatkowo mogę odliczyć te składki od podatku, jeśli zwrot podatku jest większy niż kwoty dotacji? Wtedy oszczędzam podatek dwukrotnie, ale płacę go tylko raz w fazie pobierania świadczeń.

Dziękuję,

Bernd

Napisany przez uwehaensch
Cześć, r n Przepraszam, oczywiście zrobiłem błąd myślenia odnośnie sensowności zwolnienia z opłat społecznych w Państwa przypadku. Faktycznie jako osoba dobrowolnie ubezpieczona, w obecnej sytuacji nie ma to sensu. r n r n Nie znam żadnych innych modeli oszczędzania podatkowego. r n r n Jedyne, co pozostaje, to zabytkowe nieruchomości (11 lat zwiększonego odliczania zgodnie z § 7i ustawy o podatku dochodowym), ale czy w tej dziedzinie nie była już wystarczająca ? r n r n Pozdrowienia,

Napisany przez Bernd_K
Cześć,

tak, mam zaopatrzonych w nieruchomości.

Gdy raz poczułeś zapach możliwości oszczędzania podatków, trudno z niego zrezygnować.

Pozdrowienia,

Bernd

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata