Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy potrzebuję PIN do płacenia kartą Mastercard, czy czy wystarczy moje podpisanie?

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum, chciałem zapytać, czy do płatności kartą Mastercard potrzebna jest tylko moja podpis czy dodatkowo potrzebuję kod PIN do płacenia?

Ponieważ w liście powitalnym było napisane:

Płacisz bezgotówkowo tylko swoim podpisem bez PINu (numeru PIN)

Ale na niektórych stronach przeczytałem, że PIN jest jednak potrzebny do płacenia i zależy od systemu kasowego sklepu, jaki sposób zostanie wybrany..

Proszę o pomoc.

Dziękuję wam wszystkim.

Marc00

Re: Czy potrzebuję PIN do płacenia kartą Mastercard, czy czy wystarczy moje podpisanie?

Napisany przez Daukind
To zależy od banku, sprzedawcy i ewentualnie dostawcy usług płatniczych.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To zależy od tego, gdzie robisz zakupy lub dokonujesz płatności, ponieważ istnieje wiele różnych metod płatności.

Napisany przez Lichter
W międzyczasie nie można tego uogólnić. Niektórzy akceptują teraz tylko PIN. Inni akceptują czasami zarówno PIN, jak i podpis (to dzieje się czasem). Ale nie ma firm, które zawsze akceptują tylko podpis.

Napisany przez Linda00
To niestety nie można tak ogólnie powiedzieć, sądzę.
Nie polecałbym polegania na tym, że płatności można dokonywać tylko podpisem, nawet jeśli do tej pory zawsze potwierdzałem płatności kartą kredytową podpisem.
Myślę, że to zależy od danego sprzedawcy i konkretnej formy płatności.

Napisany przez 2Escorpio
To nie tak bardzo zależy od handlowca. Oczywiście handlowiec może wyrazić swoje życzenie, ale jeśli bank emitujący kartę mówi nie, podpis, to konieczny będzie podpis.

Więc najlepiej może odpowiedzieć na Twoje pytanie Twoj bank.

Wyjątkiem są bankomaty samoobsługowe (np. zakup biletów w PKP), gdzie oczywiście wymagany jest PIN.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To oznacza dla osoby rozpoczynającej wątek, że jeśli karta zostanie zgubiona, a PIN jest znany, można niestety z nią wykonać niebezpieczne działania. Dlatego w przypadku utraty karty natychmiast należy zadzwonić na znane numery telefonów i zablokować kartę.

Napisany przez 2Escorpio

To oznacza, że dla osoby rozpoczynającej wątek na forum, jeśli karta zostanie zgubiona, a PIN jest znany, można niestety zrobić niebezpieczne rzeczy.
Dlatego w przypadku utraty karty należy natychmiast zadzwonić na znane numery telefonów i zablokować kartę.

Wprowadzenie numeru PIN zazwyczaj powoduje, że szkody przechodzą na końcowego klienta. Jest to więc pozorna bezpieczeństwo.

Napisany przez Marc00
Cześć,

Dziękuję za wiadomość.

Do tej pory musiałem podpisywać tylko na stacjach benzynowych...

Mam nadzieję, że tak pozostanie.

Ps. Wysłałem ci wiadomość prywatną, Escorpio.

Dziękuję wam za pomoc.

Marc00

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata