Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie do finansującego umowę oszczędnościową na budowę

Napisany przez immerfernweh
Nie jestem do końca pewien tego terminu:
Czy pożyczka budowlana w łącznej kwocie około 52 800,00 euro i poprzednia pożyczka wstępna w wysokości 80 000,00 euro, z JEDNYM pouczeniem o odstąpieniu, należy traktować jako JEDNĄ umowę? Jeśli tak: czy jest to wtedy umowa powiązana?
Jeśli są to DWIE odrębne umowy, jak twierdzi kasa budowlana, czy każda umowa w ogóle potrzebuje pouczenia o odstąpieniu, czy też każda z osobna?
Faktyczna sytuacja: Mam dokument „Jedna kopia umowy z JEDNYM pouczeniem o odstąpieniu dotyczącym OBU umów” i drugi dokument „spójny „umowa pożyczki budowlanej” i „umowa pożyczki wstępnej” BEZ jakiegokolwiek pouczenia o odstąpieniu.
Czy ktoś się na tym zna?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Interesująca myśl, która nadaje się do zrozumienia. Jednak w umowie najpierw występuje pożyczka tymczasowa, a później kredyt budowlany. Na końcu znajduje się linia podpisu w umowie, a przed nią oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Oświadczenie o odstąpieniu odnosi się do obu rodzajów umów, takich jak pożyczka tymczasowa w wysokości EUR 80.000, a następnie kredyt budowlany w wysokości EUR 52.800. Jeśli zostałby usunięty jakiś fragment/cały akapit w umowie, umowa byłaby nieważna. Dlatego nie ma potrzeby dwóch oświadczeń o odstąpieniu w umowie, ponieważ celem jest znane od samego początku. Celem jest wypłata EUR 80.000 teraz, a następnie płacenie odsetek od pożyczki tymczasowej i oszczędzanie na koncie oszczędnościowym.

Napisany przez NaTwoim13
Pouczenie o odstąpieniu od umowy dotyczącej pożyczki z góry oraz pouczenie o odstąpieniu od zawarcia umowy oszczędnościowo-kredytowej, która początkowo jest tylko umową oszczędnościową. Później - po przydzieleniu - następnie pouczenie o odstąpieniu od umowy kredytu hipotecznego.

Na końcu umowy pośredniej/umowy budowlanej znajduje się JEDEN wiersz do podpisania, który musisz podpisać, aby obie umowy zostały zawarte.

Napisany przez immerfernweh
Dziękuję za odpowiedzi. Chcę tylko upewnić się, że dobrze wszystko zrozumiałem: oświadczenie o odstąpieniu od umowy dotyczące pożyczki z góry oraz oświadczenie o odstąpieniu od umowy o oszczędności budowlanej = 2! Oświadczenia o odstąpieniu? A później trzecie?
Obie umowy są łączone w jeden zeszyt? W tym zeszycie nie ma ANI oświadczenia o odstąpieniu. Oświadczenie o odstąpieniu jest przyczepione do innego zeszytu, w którym wymienione są warunki obu umów.
W SAMYCH umowach go NIEMA. Czy tak jest poprawnie?

Tak, ponieważ oświadczenie o odstąpieniu pojawia się na końcu przed paskiem z podpisem umowy o pożyczkę.

Napisany przez WRB-Fighter
Witajcie drodzy uczestnicy forum,

jako nowy członek mam od razu pytanie dotyczące skuteczności mojego pożyczki.

Fakty:
W 2008 roku podpisałem z bankiem oszczędnościowym przedpłatną pożyczkę oraz związany z nią kontrakt oszczędnościowo-kredytowy na budowę własnego domu (pożyczka kombinowana). Pod koniec zeszłego roku, z powodu błędnej informacji o prawie do odstąpienia od umowy, odwołałem się do prawnika. Bank odmawia uznania odstąpienia. Na temat odstąpienia dowiedziałem się już dokładnie w innym forum.

Kontrakt oszczędnościowy został przekazany bankowi (nie mam upoważnienia do dysponowania kontraktem i nawet nie mogę go wypowiedzieć).

Aktualnie: W związku z odwołaniem wpłaciłem całą kwotę oszczędnościową (aby spełnić obowiązek wobec banku). Teraz firma oszczędnościowo-kredytowa poinformowała bank, że wypowiada umowę i w ciągu najbliższych miesięcy przekaże pieniądze bankowi, ponieważ kontrakt jest nadpłacony i nie spełnia już celu pożyczki budowlanej (otrzymałem kopię pisma). Powód: firma oszczędnościowa musi płacić 0,5% od kwoty TEUR 100 oszczędności rocznie, co nie jest dla nich opłacalne.

Ponieważ wygląda na to, że mamy do czynienia z powiązaną transakcją (kwota oszczędnościowa lub przewidziana kwota kredytu oszczędnościowego służy jedynie do spłaty pożyczki), czy cały kontrakt nie powinien być teraz nieważny?

Na szczęście mam jeszcze starą wiadomość e-mail od mojego ówczesnego opiekuna, który zapewnił mi, że mogę wpłacać na kontrakt oszczędnościowy dowolną kwotę i w dowolnym momencie. Nigdy więc nie wyrządziłem bankowi szkody z premedytacją.

Bardzo wdzięczny będę za pomoc w tej sprawie.

Miłego wieczoru

Trochę dziwne. Nie sądzę, żeby kasa oszczędnościowo-budowlana przyjęła pieniądze (pełna suma oszczędności budowlanych) i napisze do Państwa, aby zwrócić pieniądze w ciągu najbliższych miesięcy. To działa dużo szybciej.

Poprawne jest to, że umowa oszczędnościowa budowlana została przypisana do spłaty pożyczki pośredniej. Po przydzieleniu umowy oszczędnościowo-budowlanej, środki oszczędnościowe budowlane i kredyt oszczędnościowy zastąpią pożyczkę pośrednią.

Tak jak piszesz, wpłaciłeś pełną sumę oszczędności budowlanych - prawdopodobnie za pośrednictwem nowego banku - z własnej inicjatywy.

Nie pozwoliłbym na to jako kasa oszczędnościowo-budowlana, ponieważ jestem pewien, że odsetki od pożyczki pośredniej - z perspektywy kasy oszczędnościowo-budowlanej - są wysokie w 2008 roku, a zatem zarabia się dobrze.

Po prostu brakuje trochę więcej informacji w tle.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Kwota wpłacona na konto oszczędnościowo-budowlane pochodzi z własnych środków (bez nowego kredytu). Oszczędnościowo-budowlany nie można więc dalej zasilać, ani skorzystać z możliwości wzięcia kredytu oszczędnościowo-budowlanego. W rezultacie kasy oszczędnościowo-budowlanej powinny co roku aż do 2018 r. przypisać mi 500 EUR odsetek za nadwyżkę, czego zdaje się nie chcą robić.

Kasa oszczędnościowo-budowlana nie chce przelać pieniędzy na moje, a raczej na konto banku.

Niemniej jednak bank skontaktował się ze mną telefonicznie, pytając, czy zgodnie z anulowaniem oszczędnościowo-budowlanym chciałbym jednak zapłacić odsetki przedterminowo, czy też pieniądze miałyby być wpłacone na konto powiernicze (zakład niepodlegający mojej dyspozycji) do wygaśnięcia okresu stałej stopy procentowej. Odmówiłem obydwu i wskazałem na odwołanie.

Zastanawiam się teraz, czy kredyt został anulowany przez kasę oszczędnościowo-budowlaną (powiązana transakcja?).

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnia sytuację.

Najlepsze pozdrowienia

Faktycznie liczy się tylko to, co zostało zapisane na piśmie po dokonaniu wpłaty. Co dokładnie zostało napisane?

Banki hipoteczne piszą do banku oszczędnościowego:

Oszczędności i rozwiązanie umowy o oszczędzanie na cele mieszkaniowe nr XXX

prawa i roszczenia wynikające z ww. umowy oszczędzania na cele mieszkaniowe zostały przekazane na Pana/Panią (Spk)......

W związku z tym wypowiadamy wyżej wymienioną umowę oszczędzania na cele mieszkaniowe zgodnie z § 488 ust. 3 BGB na dzień 31.08.2015 r. konto oszczędnościowe zostanie zlikwidowane.

Prosimy o podanie nam numeru rachunku bankowego ...

Nie ma informacji o dalszych konsekwencjach.

W BGB 488 ust. 3 mówi:

488 BGB Typowe obowiązki umowne w związku z kwotą kredytu
(3) Jeśli nie określono terminu spłaty kredytu, termin płatności zależy od tego, czy pożyczkodawca czy pożyczkobiorca wypowie umowę. Okres wypowiedzenia wynosi trzy miesiące. Jeśli odsetki nie są wymagalne, pożyczkobiorca ma również prawo do zwrotu bez wypowiedzenia.

Umowa oszczędzania na cele mieszkaniowe została wypowiedziana przez kasę oszczędnościowo-budowlaną. Jeśli umowa oszczędzania na cele mieszkaniowe została wypowiedziana, to chyba także zaliczka na kredyt mieszkaniowy została wypowiedziana?

Teraz rozumiem, o co chodzi.
Ale czy nie można tego łatwo wyjaśnić w rozmowie telefonicznej? Pytanie brzmi, dlaczego LBS nie zajmuje stanowiska w sprawie tego, jak długo będą jeszcze pobierać od Państwa odsetki od kredytu pośredniego. Bausparvertrag nie zawsze jest przydzielany od razu po dokonaniu wpłaty, zawsze to trochę trwa.

Teraz Sparkasse zachowuje się tak, jakby umowa kredytowa (pożyczka zaliczkowa) bez BSV była kontynuowana do końca okresu oprocentowania stałego (2018), pomimo że BSV zostało wypowiedziane i niedługo odzyska całą spłatę z umowy oszczędnościowej. Chce nadal pobierać odsetki od pożyczki zaliczkowej i arogancko proponuje mi (dotychczas jedynie ustnie) zarządzanie pieniędzmi w postaci depozytu aż do 2018 roku jako trustee.

Skorzystam z pomocy prawnika i rozwiążę tę sprawę. Chętnie podzielę się tutaj wynikiem.

Dziękuję!

Napisany przez obelix

Sparkasse teraz zachowuje się tak, jakby umowa kredytowa (pożyczka z góry) została przedłużona do końca okresu stałego oprocentowania (2018) bez uwzględnienia faktu, że umowa oszczędnościowo-budowlana została wypowiedziana i wkrótce otrzyma całą spłatę z umowy oszczędnościowo-budowlanej. Chcą więc nadal pobierać odsetki od pożyczki z góry i bezczelnie proponują mi (dotychczas tylko ustnie) zarządzanie pieniędzmi w sposób zaufany do 2018 roku.

Skorzystam z usług prawnika, aby wyjaśnić tę sprawę. Chętnie podzielę się tutaj rezultatem.

Dzięki!

na podstawie tego, co szybko przeczytałem tutaj, wydaje się, że konstrukcja pożyczki z góry + spłata za pomocą umowy oszczędnościowo-budowlanej nie jest zupełnie jasna. A bardziej po państwa stronie? Nie musi to być jeden powiązany produkt.

Bank ani Sparkasse w żadnym wypadku nie pobierałby odsetek bez praw do tego.

Jeśli chodzi o odrębną pożyczkę z góry, Sparkasse nie musi przyjmować - z góry - pieniędzy z umowy oszczędnościowo-budowlanej. Nawet w przypadku połączonego produktu nie zawsze. Należy dokładnie przeczytać warunki.

Na razie odpuściłbym wizytę u prawnika.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata