Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kiedy opodatkować Fundusze inwestycyjne?

Napisany przez chaos2oo2
Cześć,

mam dwie fundusze z następującymi sposobami przetwarzania zysków:

a) Wypłacający, automatyczna reinwestycja powyżej 75 euro
b) Kapitalizujący

Jeden z Luksemburga, drugi z Wielkiej Brytanii. W przypadku zagranicznych funduszy nie ma automatycznego opodatkowania przez bank macierzysty (czytałem). Czy muszę zgłosić zyski z tych funduszy dopiero przy ich sprzedaży w moim zeznaniu podatkowym, czy też każdego roku, nawet jeśli nic z tego nie sprzedałem?

Pozdrowienia
chaos2oo2

Napisany przez chaos2oo2
Teraz odkryłem następującą rzecz:

- muszę opodatkować Wypłatę zagranicznych funduszy dywidendowych, ponieważ nie są one reinwestowane. Dopiero od 75 EUR jest to kapitalizowane.

- zagraniczny fundusz kapitalizujący musi zostać opodatkowany dopiero wtedy, gdy sprzedam udziały.

Czy ktoś może to potwierdzić?

Napisany przez Birgit
Cześć, musisz coroczne wypłaty lub kapitalizacje oszczędności zgłosić w deklaracji podatkowej i opodatkować. Powinieneś przechowywać wyciągi z funduszy inwestycyjnych i decyzje podatkowe, aby później móc udowodnić, że już opodatkowałeś wypłaty lub kapitalizacje. Abyś nie musiał ich ponownie opodatkować przy sprzedaży. To jest problem z zagranicznymi funduszami, które generują zyski. Pozdrowienia, Birgit

Napisany przez 2titan1981
Warto wybrać tylko dywidendowe fundusze, gdy decydujesz się na umieszczenie zagranicznych funduszy w swoim portfelu, dzięki czemu unikniesz kłopotów z podwójnym opodatkowaniem i koniecznością sprawdzania co roku w Federalnym Dzienniku Niemieckim, itp. Dotyczy to jednak tylko wtedy, gdy przekroczysz swój limit zwolnienia (801/1602 €). sieć również tutaj viewtopic.php?t=13675

Napisany przez chaos2oo2
Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz. Krótkoterminowo byłem na wakacjach.

Muszę teraz ponownie poruszyć ten temat. Z tego, co przeczytałem, fundusze dywidendowe powinny być opodatkowane dopiero wtedy, gdy sprzedam udziały w funduszu? Czy to błędna informacja?

Jeśli chodzi o fundusze. Jak dowiedzieć się, ile zostało wypłacone lub zkapitalizowane? Czy wypłacone środki zostaną przypisane do mojego konta referencyjnego? Czy bank wyda mi jakieś „roczne zestawienie”? Jestem w DiBa, jeśli to pomoże.

Nie, musisz płacić podatki corocznie. Musisz jednak udowodnić, że podczas trwania inwestycji zawsze płaciłeś podatek od dochodu, który był sujet do opodatkowania, w przeciwnym razie na końcu będziesz musiał zapłacić podatek jeszcze raz. Jeśli opodatkowanie i dokumenty jako dowód nie będą wystarczające dla urzędu skarbowego... To jest ryzyko, z którym się musisz zmierzyć... To co wystarczało 20 lat temu, może okazać się niewystarczające przy sprzedaży... Więc po co narazić się na problem, który może być kosztowny? Jak dowiesz się, co zostało skapitalizowane lub wypłacone, znajdziesz w Bundesanzeiger, a następnie będziesz musiał policzyć, ile zostało wypłacone lub skapitalizowane z funduszu i wpisać to w zeznaniu podatkowym. Nie wszystkie banki depozytowe dostarczają informacji, które są potrzebne do rozliczenia podatkowego, lub które będą wystarczające jako dowód za 20 lat...

Napisany przez chaos2oo2
ok, dziękuję za odpowiedź. Oznacza to więc, że fundusze dywidendowe są lepsze lub łatwiejsze w obsłudze, ponieważ po prostu opodatkowuję to, co otrzymałem jako dywidendę i koniec?

Inwestuję w fundusz od 4 miesięcy, łącznie z kwotą 400 EUR. Aktualnie jestem na minusie 5 EUR. Jeśli sprzedam teraz fundusz, czy muszę już coś zadeklarować w zeznaniu podatkowym?

Czy fundusze są lepsze, tego ci nie potrafię powiedzieć. Jednak fundusze wypłacające dywidendy są dla ciebie łatwiejsze do rozliczenia podatkowego.

Muszę jednak powiedzieć, że jeśli nie wykorzystałeś jeszcze w całości kwoty wolnej od podatku, to nie ma znaczenia, czy fundusz wypłaca dywidendy, czy kapitalizuje zyski. Nie jestem w stanie powiedzieć, co się stanie, gdy przekroczysz granicę z starymi funduszami kapitalizującymi zyski oraz jak będą one opodatkowane. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i staram się unikać tego problemu, trzymając fundusze wypłacające dywidendy nawet w fazie, gdy kwota wolna od podatku nie została jeszcze wykorzystana w całości, i co roku sprawdzam, czy fundusz zmienił miejsce siedziby czy też zainwestował lub wypłacił pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata