Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy banki udzielają informacji na temat majątku zmarłych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć... Mamy duży problem. Brat mojej mamy niedawno zmarł, a moja mama odziedziczyła jego majątek. Ponieważ nie był żonaty i nie miał dzieci, najprawdopodobniej będzie nawet jedynym spadkobiercą. Wiemy, że przez całe życie gromadził sporo oszczędności, ale niestety nigdy nikomu nie powiedział, w której banku. Jak możemy teraz dowiedzieć się, gdzie miał swój majątek i jak może go odziedziczyć moja mama? Prawo do spadku jest regulowane przez sąd spadkowy, ale kto zajmuje się zbieraniem informacji? Czy banki w ogóle mogą udzielić informacji na temat majątku zmarłych? Pozdrowienia... Paulo

Napisany przez brainy
Złóż wniosek o wydanie aktu dziedziczenia w sądzie rejonowym i żądaj informacji.

Odkładaj również pieniądze na podatek od spadku. (Podziękuj za to SPD!)

Napisany przez Cici

O zaświadczenie o dziedziczeniu należy wystąpić do sądu rejonowego i zażądać informacji.

Od kogo można zażądać informacji, jeśli nie wiadomo, w której banku znajdują się jeszcze oszczędności? Czy mógłbyś wyjaśnić, jak dokładnie działa to w tym przypadku? (Mnie to nie dotyczy, ale zdecydowanie jest to interesujące.)

Napisany przez Birgit
Paulo,

czy twoja matka w ogóle jest spadkobierczynią?

Czy została poinformowana, że jest spadkobierczynią?

Z powodu stopnia pokrewieństwa nie musi być spadkobierczynią.

Być może brat sporządził testament.
I kto inny jest spadkobiercą.

Być może nie ma w ogóle spadku.
Może brat wydał pieniądze.

Być może pozostawił tylko długi.
Oczywiście spadkobierca odziedziczyłby je.

A koszty pogrzebu oczywiście należałoby również uregulować przez spadkobiercę.

Zawsze trzeba dokładnie przemyśleć, czy się chce dziedziczyć.
(jeśli w ogóle się jest spadkobiercą)

Nie dziedziczy się tylko majątku, ale także ewentualnych długów.

Napisany przez Habel271
Banki przekazują organom podatkowym informacje o saldzie konta w dniu śmierci w przypadku podatków od spadków i darowizn. Dodatkowo udzielają informacji o skrytkach bankowych. Są one zobowiązane do udzielenia tych informacji. Podczas składania deklaracji podatkowej dla zmarłego osoby dziedziczące otrzymują dostęp do tych danych, jeśli skonsultują się z prawnikiem i przejrzą akta podatkowe. W tych aktach podatkowych znajdują się również dane o opodatkowanych dochodach z odsetek i bankach. Prawnicy zajmujący się prawem spadkowym wiedzą o tym jeszcze więcej! Pierwsza konsultacja jest pokrywana przez ubezpieczenie ochrony prawnej. Teraz powinno ruszyć naprzód!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata