Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy istnieje wytyczna dotycząca szkód osobowych w ubezpieczeniu samochodowym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. W przyszłym tygodniu zdobędę prawo jazdy i przejmę auto mojej matki, która dostaje nowe auto. Chciałbym zarejestrować samochód na siebie i ubezpieczenie powinno być również na moje nazwisko.
Czy przy ubezpieczeniu trzeba zwracać uwagę na wysokość sumy szkód w razie wypadku? Kiedyś wszystko było chyba takie samo, ale mój ojciec powiedział mi, że teraz można wybrać i ubezpieczyć się nawet na wyższe kwoty.
Czy są jakieś wytyczne odnośnie szkód osobowych ze strony ubezpieczyciela czy też wszystko jest takie same? Kto mi może w tym pomóc???

Re: Czy istnieje wytyczna dotycząca szkód osobowych w ubezpieczeniu samochodowym?

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
myślę, że mówisz o sumie ubezpieczenia w przypadku szkód z tytułu odpowiedzialności cywilnej.
Zazwyczaj istnieją 3 opcje: minimalna suma ubezpieczenia określona ustawowo, 50 mln euro łącznie i 100 mln euro łącznie.
Suma ubezpieczenia w przypadku szkód osobowych jest zazwyczaj ograniczona przez ubezpieczyciela do 8 do 15 mln euro na osobę.
Moim zdaniem opłaca się wybrać tylko ostatnią opcję (100 mln euro), ponieważ dodatek do składki wynosi tylko kilka centów w porównaniu do innych opcji.
Minimalna suma ubezpieczenia określona ustawowo jest znacznie niższa (7,5 mln euro w przypadku szkód osobowych i 1,12 mln euro w przypadku szkód rzeczowych) i nie powinna być wybierana.

Chcesz zarejestrować swoje auto na siebie, to jest zrozumiałe. Jednak jako ktoś, kto niedawno zdał egzamin na prawo jazdy, zostaniesz prawdopodobnie zaangażowany w bardzo niekorzystną (= drogą) klasę bezszkodowości lub możesz musieć płacić horrendalne składki. Być może warto rozważyć zarejestrowanie pojazdu jako drugiego samochodu na Twoją mamę, przynajmniej na kilka lat, to może mieć większy sens.

Pozdrawiam,

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata