Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: DKV Taryfa BM5/2 kontra M4BR4

Napisany przez Cosmo99
Cześć drodzy użytkownicy forum,

chciałbym prosić o Waszą opinię na temat taryf BM5/2 i M4BR4 oferowanych przez DKV, wyłącznie pod względem struktury taryfowej - nie oceniamy tylko samego zakresu świadczeń.

Mój przypadek:

Wiek 31 lat, singiel - tak ma pozostać
Przejście do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego DKV w wieku 18 lat, dzięki czemu mam starą, dobra taryfę
Pracownik / Pracodawca nie dokłada się do składek w razie niskich dochodów, aż do osiągnięcia poziomu składki ubezpieczenia zwykłego
Stawka podatkowa na poziomie 42%
Średnia stawka podatkowa 27%
5 lat bez roszczeń, co w taryfie BM5/2 przekłada się na zwrot aż do 4 miesięcznych składek w wysokości 70%
absolutnie zdrowy i doskonały stan uzębienia

Miesięczna składka ogółem bez dopłat ustawowych: BM5/2 = 259,27€
Miesięczna składka ogółem bez dopłat ustawowych: M4BR4= 360,51€

Jestem ciekawy, którą z tych dwóch opcji wybralibyście i jakie są ryzyka związane z poszczególnymi strukturami taryfowymi, gdy podejmuje się taką lub inną decyzję, oraz nie można już później zmienić na inny.

Byłoby również fajnie usłyszeć krótkie informacje od insidera lub specjalisty na temat wartościowości taryf oraz rezerw finansowych. Słyszałem, że DKV przeliczyło się o 70 milionów w taryfie BM4, co może w przyszłości wpłynąć negatywnie na klientów z taryfy BM5!?!

W odpowiedzi zależy mi na rzetelnej, osobistej opinii, która oczywiście powinna być pozbawiona jakiejkolwiek odpowiedzialności.

Dziękuję!

Napisany przez EasyD
Dobra i interesująca kwestia. Muszę zacząć od oceny świadczeń, w których moim zdaniem BM5/2 jest lepszy. W skrócie można wymienić korzyści w zakresie leczenia zielarza, badań profilaktycznych i terapii psychoanalitycznej. Ponadto oferuje on możliwość zwrotu kosztów wielu przydatnych przedmiotów, które są dla mnie prywatnie ubezpieczonym takie jak na przykład urządzenie do dializy domowej, pies przewodnik dla niewidomych itp. M4BR4 oszczędza na tych rzeczach. Z drugiej strony, te dodatkowe korzyści mogą podnosić składki. Nawet kwota własna w wysokości 800 € w BM5/2 nie będzie mogła w pełni zrekompensować tych dodatkowych kosztów.

W przypadku obu taryfów problemem może być również fakt, że działają w starym świecie Bisex i nie są już dostępne dla nowych klientów DKV. Dopiero później można się przekonać, jak dobrze zostały one wycenione. Żadne z nich nie ma długiej historii. M4BR4 istnieje od dziesięciu lat, a BM5/2 od zaledwie sześciu lat. W przypadku ostatniego taryfu, z uwagi na dodatkowe korzyści, w przypadku nadchodzącego wyłącznie starszego składu członkowskiego, koszty mogą znacząco wzrosnąć. Jednak z drugiej strony, te dodatkowe korzyści również mogą przynieść korzyści.

Dla mnie osobiście pomijam całe kalkulacje dotyczące zwrotu składek, ponieważ w perspektywie starzenia się i występowania więcej chorób nie mogę już na to liczyć.

Osobiście, jeśli miałbym wybrać tylko między tymi dwoma taryfami, wybrałbym BM5/2 ze względu na lepsze świadczenia. Zwłaszcza z uwagi na leczenie, które w razie choroby może być naprawdę drogie. Zwrot składek to wtedy miły bonus.

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
zgadzam się z EasyC.
Dla mnie to byłoby łatwe wybieranie.
BM5 ma znacznie nowocześniejsze i lepsze warunki (środki pomocnicze, zabezpieczenia, lekarstwa itp.).
M4BR4 został głównie sprzedany na podstawie gwarantowanego BRE (jak będzie wyglądał to w późniejszym wieku - cóż) i do tej pory nie okazał się być ponadprzeciętnie stabilny pod względem składek.

Pozdrawiam,

Napisany przez Cosmo99
Dziękuję najpierw za Wasze uwagi na ten temat:

Co do tego:

Muszę zacząć od oczywistych korzyści, gdzie moim zdaniem BM5/2 jest już lepszy. Aby wymienić tylko kilka punktów, wyróżnia się w przypadku lekarzy homeopatów, badań profilaktycznych i terapii psychofizycznej. Oczywiście oferuje także zwrot kosztów wielu środków pomocniczych, co moim zdaniem jest jednym z głównych atutów prywatnego ubezpieczenia, takich jak np. domowy aparat do dializy, pies przewodnik dla niewidomych itp. W tych obszarach M4BR4 oszczędza. Z drugiej strony, te dodatkowe świadczenia mogą podnosić składkę w takim zakresie, że opłacalność tego ubezpieczenia może być kwestionowana. W razie wątpliwości, nawet kwota udziału własnego w wysokości 800 € w BM5/2 nie będzie mogła złagodzić tego.

BM5 ma zdecydowanie nowocześniejsze i lepsze warunki (środki pomocnicze, profilaktyka, środki lecznicze, itp.).
M4BR4 zwykle był sprzedawany jako ubezpieczenie z gwarantowanym zwrotem składki (jak to będzie wyglądało w późniejszym wieku - cóż

oczywiście należy jednak wziąć pod uwagę:

Zalety M4BR4

Środki pomocnicze: duże środki pomocnicze w BM5 tylko w przypadku zatwierdzenia przez DKV, w przeciwnym razie 80% !!!

Stomatologia: stała lista materiałów i kosztów laboratoryjnych w polisy BM5 oraz całkowicie otwarta w M4

gwarantowany zwrot składki.

oraz liczba ubezpieczonych...

Czy w moim przypadku pozostałbyś przy swoim zdaniu?

Napisany przez EasyD

Hilfsmittel: duże środki pomocnicze w BM5 tylko w 100% przypadków zatwierdzonych przez DKV, w przeciwnym razie 80% !!!

Tak nie jest określone w warunkach umowy. DKV życzyłaby sobie, aby w przypadku naprawdę kosztownych środków pomocniczych korzystać z ich usług w zakresie środków pomocniczych. Z kolei mają oni partnerów umownych, od których mogą nabywać urządzenia znacznie taniej, niż gdyby samodzielnie się o nie starali.

Chodzi więc nie o to, czy urządzenie XY zostanie zatwierdzone, ale po prostu o zapobieganie zbędnym kosztom od samego początku.

Cytat od Cosmo99

Zęby: stała lista materiałów i kosztów laboratoryjnych w pakiecie BM5 oraz całkowicie otwarta w M4

Na pewno można mieć odmienne zdanie na ten temat. Otwarty katalog świadczeń jest niewątpliwie lepszy. Osobiście jednak nie miałbym z tym problemu, ponieważ obecne sumy są w pełni wystarczające, a w przypadku wzrostu kosztów opieki zdrowotnej mogą być zwiększone.

Cytat od Cosmo99

gwarantowana zwrotka składek.

Jak już wspomniałem: Dla mnie osobiście to zupełnie drugorzędne. Prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie jest dla skąpców, tylko dla ludzi, którzy chcą otrzymać najwyższą opiekę dla swojego zdrowia.

Cytat od Cosmo99

i liczba ubezpieczonych...

Wszystko jest momentem. Liczba ubezpieczonych w starych światach dwuletnich powinna, i musi, cokolwiek zmniejszyć. Zawsze będą również zmiany. Inaczej mówiąc, można trudno przewidzieć, jak będzie wyglądała liczba ubezpieczonych w pakiecie X lub Y za dziesięć lat. W najgorszym przypadku zawsze możliwa jest ponowna zmiana.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata