Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Mimo zajęcia, otrzymać pieniądze powyżej kwoty wolnej od zajęcia w następnym miesiącu.

Napisany przez athlon911
Cześć kochani, mam pytanie dotyczące mojego konta P-konto w Sparkasse. Jak na razie jestem zadowolony i przyzwyczaiłem się do tego konta.

Miałem zajęcie komornicze na koncie, mimo że w ostatnich miesiącach chciałem zarobić więcej niż 1045€. Procedura wyglądała w ten sposób:
- Pieniądze zawsze wpływają na konto 20-tego dnia miesiąca.
- Jeśli więc 20. dnia miesiąca wpływa na moje konto 1300€ netto, w bankowości internetowej początkowo widnieje: Dostępne środki = 0€.
- Dzień roboczy później pojawia się informacja: Dostępne 1045€, Wartość 1300€.
- Jeśli wypłacę te 1045€ z konta, w bankowości internetowej widnieje: Dostępne 0€, Aktualna wartość 255€.
- Po około tygodniu pieniądze są pobierane i przekazywane wierzycielowi.

W sierpniu także zarobiłem około 1300€. Wypłaciłem 1045€, a pozostałe 255€ ponownie nie były dostępne, co było w porządku. Jednak tym razem kwota powyżej kwoty wolnej od zajęcia nie została od razu pobrana. Zamiast tego nagle 01.09 ta kwota (powyżej kwoty wolnej) została mi zaksięgowana, więc mogę z niej korzystać we wrześniu.

Wypłaciłem te 255€ i przeznaczyłem je na inne zobowiązania, korzystając z konta mojej dziewczyny (co mogłem zrobić również ze swojego konta, ale przyszło mi to do głowy dopiero po wypłacie).

Moim problemem teraz jest to, że kwota wolna od zajęcia na wrzesień nie wynosi teraz 1045€, ale około 790€, ponieważ wziąłem te 255€ z sierpnia we wrześniu.

Po tygodniu zadzwoniłem do Sparkasse, aby sprawdzić, czy istnieje kolejne zajęcie komornicze, i okazało się, że jest to nadal to samo, co zawsze!? Czyli pieniądze zostały mi zaksięgowane 01.09, mimo że powinny zostać przekazane wierzycielowi?

Tego nie wiedziałem, zakładałem, że zajęcie zostało uregulowane, dlatego użyłem tych pieniędzy na inne zobowiązania.

Co teraz zrobić? Żyć tym miesiącem tylko z 790€? Czy mylę się? Sparkasse również nie wie, dlaczego wszystko poszło tak nieprawidłowo, doradczyni mówi, że muszę po prostu sobie z tym poradzić.

Dzięki Wam, może jest ktoś tam, kto się na tym zna :(

Edycja:
Teraz jest to pilne, ponieważ jutro otrzymam swoje pieniądze i muszę wiedzieć, jak zareagować, jeśli faktycznie dostępne jest tylko tak niewiele.

A może pieniądze z poprzedniego miesiąca w ogóle nie są zaliczane do nowej kwoty wolnej od zajęcia? To byłoby niesprawiedliwe.
Czy to błąd banku?

Re: Mimo zajęcia, otrzymać pieniądze powyżej kwoty wolnej od zajęcia w następnym miesiącu.

Napisany przez Suxxess
Możesz skontaktować się z bankiem i złożyć skargę. Być może poproś o rozmowę z przełożonym, aby wyjaśnić sytuację. (Mimo wszystko pytanie należy postawić: jeśli znasz zasady, dlaczego nie skontaktowałeś się z bankiem przed wypłaceniem pieniędzy?)
Najprostszym rozwiązaniem byłoby ręczne ponowne ustawienie limitu w tym miesiącu na 1045 €. Według tej strony bank mógłby zmienić limit ochrony przed zajęciem komorniczym. konto P - dla 2014/2015 obowiązuje ochrona przed zajęciem do kwoty 1.045,04 ? plus dodatkowe kwoty wolne od zajęcia!
Jeśli jest to możliwe w przypadku ulg podatkowych, powinno to dotyczyć również błędów banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata