Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt/zastaw poza śmiercią.

Napisany przez luisl
Cześć, interesuje mnie następujące:

Jestem żonaty i nie mam dzieci. Kupiliśmy, odnowiliśmy Dom i teraz bierzemy kredyt w wysokości 200 000,- zł z oprocentowaniem 2% na 7,5 roku. Nasz Dom wraz z działką jest warty około 600 000,- zł.
Obecnie stopy procentowe są tak korzystne, dlatego zastanawiam się:
Czy nie byłoby możliwe teraz wzięcie kredytu (kredyt prywatny, ..) i spłacanie go przez bardzo długi czas, tylko minimalną równą ratę, aby większość kredytu pozostała po naszej śmierci, a zatem bank dziedziczył nasz Dom. Nie mamy spadkobierców, zastanawiamy się, czy nie ma możliwości zastawienia domu, w zasadzie zamienienia domu na pieniądze. Nie mamy nic z tego, aby spłacić Dom aż do końca naszego życia, a nie ma spadkobierców...
Rozumiecie, o co mi chodzi? Czy istnieją takie możliwości?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli wartość rynkowa domu wynosi 600 000 EUR, a obciążenie w księdze wieczystej wynosi tylko 200 000 EUR, możesz wziąć zwykły kredyt na budowę. Wymagana jest odpowiednia zdolność kredytowa. Ale dlaczego zdecydować się na kredyt ratalny, który jest znacznie droższy? Możesz również wziąć kredyty na budowę o wartości znacznie poniżej 50 000 EUR.

Napisany przez luisl
Chciałbym nie wydawać pieniędzy na modernizację, ale na cele prywatne. Moja żona chciałaby wcześniej przestać pracować, a do czasu ustawowej emerytury potrzebowalibyśmy tych pieniędzy. Moje pytanie brzmi także, czy byłoby możliwe, że jeśli dług hipoteczny wynoszący np. 400 000,- zostanie wzięty jako kredyt, to czy będziemy płacić tylko odsetki, a suma kredytu pozostanie do naszej śmierci, a bank wtedy odziedziczy Dom. Istnieje taka forma kredytu? Czy można zaciągnąć kredyt hipoteczny bez konieczności dokonywania modernizacji? Czy dla każdego euro musi istnieć faktura za prace budowlane?

Napisany przez Suxxess
To już istnieje i nazywa się hipoteka dożywotnia. https://www.google.de/search?q=haus+...OMGK8Qed4oDYDw

Mówiąc krótko, Dom/działka jest przekazywany na rzecz banku na czas życia, a klient otrzymuje prawo do dożywotniego mieszkania oraz comiesięczne renty.

Czasami natkniesz się na ogłoszenia nieruchomości zawierające taką ofertę: Dom za 50 000 € od zaraz + 500 € miesięcznie. Jedynie wiek aktualnego mieszkańca nie jest podany, więc niemożliwe jest oszacowanie ryzyka...

Napisany przez luisl
Dziękuję. Niestety, nie jest wiele banków, które oferują takie rozwiązania. Warto również wiedzieć, że mamy zaledwie 47 lat. (Mimo to nasz Dom został całkowicie odnowiony do stanu praktycznie nowego, a więc prawie jest to nowa budowa)
Posiadamy również 2 spłacone mieszkania, które wynajmujemy. Zastanawiamy się, co zrobić z naszym martwym kapitałem w starszym wieku, aby nie musieć wszystkiego dziedziczyć. Naszym celem jest faktycznie: Wydawanie naszego majątku samodzielnie (również wcześniejsze odejście z życia zawodowego) do końca życia, nie chcemy niczego przekazywać w spadku.
Co byłoby możliwe?

Napisany przez Reinsch
Czy sprzedaż domu i pozostanie w nim jako najemca byłoby opcją?

Napisany przez luisl
Nie, to nie byłoby dla nas opcja wchodząca w grę.

Istnieją modele emerytalne polegające na sprzedaży nieruchomości w zamian za otrzymywanie dożywotniej renty. Dodatkowo, w przypadku konieczności przeniesienia się do domu opieki, otrzymuje się również wcześniej ustaloną kwotę dodatkowo wypłaconą.

Napisany przez florianmeier
Myślę, że powinniście poświęcić czas na rozwiązanie tego problemu. Sprzedawajcie swoją własność stopniowo, gdy otrzymacie dobrą ofertę lub gdy uznacie to za konieczne. Na koniec możecie sprzedać swój Dom. Nadejdzie czas, kiedy nie będziecie chcieli już zajmować się dużym posiadkiem. Jeśli otrzymacie dwie pensje i nie będziecie musieli płacić rat, to nie możecie się źle czuć. Czy wasi rodzice i dziadkowie mieli po jednym dziecku? W przeciwnym razie byliby dziedzicami. Modele rentowne są przeznaczone dla emerytów bez świadczeń emerytalnych. Zazwyczaj starsi ludzie są przy tym oszukiwani (lub mówiąc w języku ubezpieczeniowym: obliczenia są ostrożnie kalkulowane).

Otóż modele emerytalne są dla rencistów, którzy są właścicielami nieruchomości. Nieruchomość jest w dużej mierze wolna od zadłużenia, nie ma spadkobierców i prawie nie otrzymuje się emerytury. Jednak nie oszukuje się nikogo. Dostępne są szczegółowe konsultacje i różne modele wypłaty emerytury.

Napisany przez Martin79HN
Istnieje możliwość na sprzedaż domu w trybie najmu, na przykład.

W umowie kupna może zostać udzielone prawo do zamieszkania
i wówczas zostaje Pan/i najemcą.

A istniejący kredyt w wysokości 200 tysięcy z oprocentowaniem 2% na 7,5 roku
zostanie przejęty przez nabywcę (najemcę).

Co w tej sprawie mówią eksperci? :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata