Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: wcześniejsze wypowiedzenie ubezpieczenia emerytalnego związane z funduszami

Napisany przez loreal
Kochane Forum,

Rozejrzałam się tutaj i niestety zauważyłam, że popełniłam błąd... a mianowicie w 2004 roku zakupiłam ubezpieczenie emerytalne związane z funduszem. Od początku 2013 roku zawiesiłam składki członkowskie (z powodu problemów finansowych).

Teraz zastanawiam się nad jego wypowiedzeniem, ale nie wiem, czy to dobry pomysł... dlatego proszę Was o radę.

Chodzi o następujący produkt:

Rente-Plus od Aachener Münchener (DWS FlexPension 2023 i DWS FlexPension II 2026)

Data rozpoczęcia umowy: grudzień 2004
Planowany początek emerytury: grudzień 2040
Umówiony początek emerytury: grudzień 2060
Pierwsza składka miesięczna: 50 euro
Ostatnia składka miesięczna: prawie 80 euro (2013)

W czwartek zadzwoniłam do ubezpieczyciela, który powiedział mi, że w razie wypowiedzenia otrzymałabym 4 790 euro. To oczywiście ponad połowa tego, co wpłaciłam.

Czy musiałabym spodziewać się dodatkowych potrąceń w razie wypłaty? Na przykład od urzędu skarbowego?

Co by się stało, gdybym poczekała do grudnia 2016 roku i dopiero wtedy po 12 latach zrezygnowała. Czy miałoby to korzyści finansowe dla mnie? Jeśli tak, jakie? Próbowałam znaleźć informacje na temat 12 lat w Internecie, ale nie znalazłam niczego sensownego.

Jeśli miałoby to znaczący wpływ, to poczekam jeszcze 1,5 roku i wtedy zrezygnuję.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
Laura

Napisany przez EasyD
Przy dwunastu latach chodzi o to, że po tym czasie (dla umów zawartych przed 2005 rokiem) zyski osiągnięte z takiego ubezpieczenia są wolne od podatku. Poza tym, jeśli nie został już zużyty, istnieje coroczny limit podatkowy w wysokości 801 €...

Osobiście interesuje mnie jeszcze jedna kwestia: piszesz o ustalonej dacie rozpoczęcia renty w 2060 roku. Czy miałaś wtedy również pierwotnie ustaloną datę opłacania składek do 2060 roku i jeśli tak, to jaki jest Twój rok urodzenia?

Napisany przez Hanomag

Czy muszę się spodziewać dodatkowych potrąceń przy wypłacie? Na przykład ze strony urzędu skarbowego?

Nie, ponieważ firma ubezpieczeniowa obcina opodatkowany zysk wypłacanej kwoty o 25% podatku od zysków kapitałowych i przelewa go do urzędu skarbowego. W przypadku twojego słabego ubezpieczyciela, nie odnotowano jednak żadnego zysku, więc nic nie zostanie potrącone. Poproś o pisemne potwierdzenie kwoty wypłaty w wysokości 4 790 € i sprawdź, czy firma wypłaca kwotę zwolnioną z opodatkowania.

Cytat od loreal

Co się stanie, jeśli zaczekam do grudnia 2016 i potem zrezygnuję po 12 latach. Czy to przyniesie mi jakieś korzyści finansowe?

Nie, ponieważ nie odnotowano żadnego zysku.

Zazwyczaj jest to duży atut, jeśli ma się polisę na życie lub emerytalną, która została zawarta przed rokiem 2005, ponieważ zyski mogą być wypłacane zwolnione z podatku po 12 latach. Jednak jeśli firma działa na tyle słabo, że nie odnotowano żadnego zysku, można zawiesić lub zakończyć umowę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata