Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Kapitał własny Cosmos Direct wymaga spłaty.

Napisany przez Rudi Ratlos
Komunikat dla wszystkich.

Być może ktoś może mi pomóc.
Moja polisa z 1985 roku zostanie wypłacona za kilka dni.
Cosmos na pewno wyśle mi szczegółowe informacje na temat składu wypłaty ALE na pewno nie ujawni podstawowych danych rachunkowych.

A oto moje pytania:

1. Czy mogę, bez aktywnej pomocy firmy ubezpieczeniowej, np. z danych z bilansu / ogólnie dostępnych dokumentów w BAFIN, zweryfikować (przy założeniu, że mam odpowiednie umiejętności obliczeniowe), czy planowana redukcja mojego udziału w ich rezerwach ocen obniżkowych - wynikająca z najnowszej zmiany przepisów - została obliczona poprawnie?

2. Pod jakim hasłem w internecie mogę znaleźć specjalistę od ubezpieczeń, który odpłatnie sprawdzi / zweryfikuje dla mnie ich obliczenia?

Jeśli możecie mi wskazać jakąś ścieżkę w tej sprawie...

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki / wskazówki, które mogą uczynić ich liczby bardziej przejrzystymi.

Pozdrawiam
RR

Napisany przez brainy
do 1) nie. Moim zdaniem rezerwy wyceny nie będą wypłacone. Nie mogę sobie wyobrazić, że BaFin pracuje dla konsumentów, ale warto spróbować. Inna alternatywa to Rzecznik Finansowy?

do 2) obliczyłby całkowite oprocentowanie. Jeśli jest to odpowiednie... Moje Cosmos kilka lat temu miało całkiem dobrą ofertę, ale był to produkt z ograniczonym ubezpieczeniem na życie i roczną składką.

Napisany przez Rudi Ratlos
Dziękuję za opinię.
W międzyczasie napisałem do Bafin…patrz poniżej.
Oni przekazali moją wiadomość do zarządu Cosmos i poinformowali mnie, że odpiszą mi po otrzymaniu odpowiedzi od Cosmos.
Szacowany czas oczekiwania...ok. 3 miesiące !!!
Poniżej moje pismo do Bafin:

W załączeniu znajdziesz pismo od Cosmos LV AG z dnia 22.9. tego roku, w którym potwierdzono mi wypłatę sumy ubezpieczenia oraz innych składników.
Wysyłam to pismo do Ciebie w celu poruszenia następujących pytań / Prośba o odpowiedź:
Założenie:
Na co mi wiadomo, brak / nieuwzględnienie rezerw wycenowych - które dotyczą mojego udziału - wymaga wyrażenia przez Cosmos LV AG :

a) Konieczność zapewnienia gwarantowanych oprocentowań dla bieżących polis na życie.

b) Zrzeczenie się w bieżącym roku wypłaty dywidendy dla akcjonariuszy Cosmos LV AG.

Jak można odczytać z dołączonego pisma, przyznano mi minimalny udział w rezerwach wycenowych = 351,61 euro (podczas gdy ta kwota wynosiła jeszcze xxxx euro na dzień 28.2.2014).

A teraz pytania do Ciebie:
1. Czy Cosmos wyraziła przed Tobą, że ten limit rezerw wycenowych jest konieczny do kontynuacji obsługi bieżących umów z gwarantowanym oprocentowaniem?
Czy Cosmos musi to wyrazić przed Tobą / złożyć wniosek / przedstawić do zbadania?
2. Jeśli tak; czy sprawdzasz ich obliczenia? Czy musisz zatwierdzać / sankcjonować ich informację / wniosek, czy po prostu zarejestrować / wziać do wiadomości?
3. Czy brak 50% rezerw wycenowych - dotyczących mojego udziału - jeśli jest zgodny z prawem, dotyczy również rezerw dotyczących akcji i nieruchomości Cosmos LV AG - o ile mi wiadomo, nie!?
4. Czy mam prawo do żądania od Cosmos ujawnienia WSZYSTKICH danych z bilansu i rachunku zysków i strat, które stanowią podstawę mojej wypłaty?
5. Czy możesz polecić mi niezależnych ekspertów / matematyków ubezpieczeniowych, których mogę wynająć odpłatnie do sprawdzenia kwot obliczonych przez Cosmos?

Zobaczymy, jakie odpowiedzi otrzymam.
Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata