Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Cosmos Direkt - Elastyczne konto emerytalne

Napisany przez Leve451
Szanowni Państwo,

Cosmos Direct reklamuje produkt lepsza książeczka oszczędnościowa (elastyczny plan oszczędnościowy).
Generalnie nie potrafię sobie wyobrazić obiecanych korzyści i obecnie szukam jakiegoś haczyka.

Cosmos oferuje ten produkt z 3-letnim okresem stałego oprocentowania. Następnie obiecuje się otrzymywać odsetki + udziały w zyskach.
Aktualne odsetki + udziały wynoszą obecnie 3,1%. (Oczywiście mogą się zmieniać)

To samo oferują również wiele ubezpieczeń emerytalnych/ubezpieczeń na życie. Jednak konkurencja nie oferuje możliwości wypowiedzenia umowy w dowolnym momencie bez ponoszenia strat.

Dla tych, którzy chcą ulokować swoje pieniądze na kilka lat, byłoby to bardzo dobre rozwiązanie.
Kto obecnie oferuje 3,1% odsetki przy stałym prawie wypowiedzenia umowy?

W sumie zastanawiam się, czy w przypadku wypowiedzenia umowy faktycznie wypłacane są wszystkie udziały w zyskach. Cosmos Direct odpowiada bardzo skąpo i teraz czuję się bardzo niepewnie.

Jak długoterminowy jest ten produkt?
Konkurencja oferuje udział w zyskach tylko w przypadku produktów trwających do emerytury lub obciąża opłatami w przypadku wypowiedzenia umowy. Lub koszty są uwzględnione w młodych latach, co oznacza bardzo niską wartość wykupu.

Ale ubezpieczenie emerytalne bez opłat, tylko ze zniżką od odsetek, jak oferuje to Cosmos, byłoby bardzo interesujące dla średniookresowych inwestorów.

Odsetki przewyższające znacznie rynek, a wyjście jest możliwe.

Czy znalazłeś może jakiś błąd? Nie wiem, co dalej robić i jestem bardzo niepewny!

Z góry dziękuję.

Z poważaniem

Leve451

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
W pierwszym roku otrzymasz 1,2% w skali roku, w drugim 1,5% w skali roku, a w trzecim 2,5% w skali roku gwarantowane oprocentowanie i nic więcej.
Ale - moim zdaniem to jest ściema, ponieważ....
Składki z pierwszego roku lub z tego wynikające oszczędności przechodzą przez wszystkie stawki procentowe, składki z drugiego roku tylko przez pierwsze dwie, a składki z trzeciego roku tylko przez pierwszą!
Po 3 latach regularnej, miesięcznej wpłaty ostateczny zwrot wynosi zaledwie 1,69% w skali roku.

Dla porównania, plan oszczędnościowy VTB Flex oferuje gwarantowane oprocentowanie w wysokości 2,5% w skali roku po 4 latach.

Po upływie 3 lat obowiązuje gwarantowane oprocentowanie w wysokości 0,5% w skali roku (!), dodatkowo są udziały w zyskach niegwarantowane.
Moim zdaniem jest to słabo rentowna polisa emerytalna z jednym jedynym, małym zaletą. Gwarantowana wartość wykupu nie jest już ujemna od 4. roku (czyli mniej niż wpłacone składki).

Sprawdź stronę internetową i zawrzyj taki kontrakt, wkrótce otrzymasz szczegółowe obliczenia modelowe i kartę informacyjną o produkcie.
Wykonałem takie obliczenia dla osoby po 40 roku życia, wpłacającej 100 euro miesięcznie. Gwarantowana stopa zwrotu netto do 67 roku życia wynosiła 0,05% (!!) a wartość wykupu między 4 a 10 rokiem (lub około tego) wynosiła co najmniej 90 euro więcej niż suma wpłaconych składek.

Uważam, że ten produkt sugerujący To najlepsze z obu światów jest oszukańczy, gdy się dokładnie przyjrzymy (oczywiście).

Pozdrawiam,

Napisany przez Leve451
Cześć uwehaensch,

Dziękuję bardzo za Twoją odpowiedź, którą chciałbym skomentować w następujący sposób:

Opakowanie zbioru stop odsetkowych uważałem wcześniej za nieuczciwe. Ale uważam, że ogólna stopa zwrotu w wysokości 1,69% jest dobra.

Spędziłem już kilka godzin analizując ten produkt i znam opisane elementy.

Dla mnie konto oszczędnościowe nie ma służyć długoterminowej inwestycji. Istnieją znacznie lepsze produkty na cele emerytalne itp.
Mam 23 lata i planuję wkrótce zakup mieszkania (w ciągu 3-10 lat).

To konto faktycznie ma być alternatywą dla konta oszczędnościowego.

Mój zamysł jest taki:

Pozostawiam pieniądze na 3 lata na oprocentowaniu 1,69% + 25 euro vouchera Amazongutschein -> Ogólny zwrot wyniesie około 3,2%) [Przy składce tylko 25 euro]

Odsetki po 3 latach: około 22 euro + Voucher Amazon o wartości 25 euro = ~3,2%

Od 4. roku sprawdzam stopę nadwyżkową. Jeśli nadal wynosi ok. 3%, będę otrzymywać rocznie 3% od wartości mojego salda?
Byłoby to znacznie wyżej niż obecne stopy procentowe przy inwestycjach z możliwością wypowiedzenia bez opłat/ujemnej wartości wykupu.

Przyjmując, że inwestuję pieniądze na 10 lat.
3 lata gwarantowanej stopy procentowej, a nadwyżka powinna (co rok sprawdzam) wynosić około 3%.

W przypadku wypowiedzenia po 10 latach otrzymuję pełny zwrot kapitału wraz z nadwyżkami. Jedyną wadą jest konieczność złożenia stosownego zlecenia o zwolnienie z podatku w roku wypłaty.

W sumie zastanawiam się tylko, czy faktycznie otrzymam cały kapitał - czyli gwarantowany zwrot oprocentowania + wkład własny + nadwyżki - w przypadku wypowiedzenia?

Jeszcze nie znalazłem nic przeciwnego i nadal szukam jakiegoś haczyka w moim planie

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że weźmiesz udział w dyskusji ze mną.

Napisany przez Leve451
Również cieszę się na zaangażowanie innych użytkowników forumJestem bardzo podekscytowany całością

Napisany przez domrepp
Przeczytaj może tutaj. Tam cała sprawa była omawiana krótko po jej ukazaniu się:

Kaupthing: Nie powinno się kończyć, zanim nie jest najpiękniej (W. Ludin) • Zobacz wątek - CosmosDirect 30 października 2012

Choć uwehaensch ma pewnie trochę racji w swoich uwagach, mogę całkowicie zrozumieć twoje myśli, także ja nie zauważyłem żadnych istotnych haczyków. W 2012 roku podpisałem ten produkt mając podobne myśli, chociaż wtedy warunki były znacznie lepsze. Podchodzę do tego z myślą, że w razie potrzeby w kilka lat wypłacę środki. Na początku jednak będę obserwować jak rozwija się oprocentowanie po zakończeniu okresu gwarancji, a na tej podstawie zdecyduję, czy i jak długo będę kontynuować inwestycję. Stać mnie na miesięczną kwotę, dlatego nie spieszy mi się z wypowiedzeniem umowy.

Napisany przez Leve451
Jako krótkoterminową / średnioterminową inwestycję uważam to za genialne.
Ale gdzieś musi leżeć pies pogrzebany.

Nikt nie uczestniczy w nadwyżkach, jeśli się nie zobowiążesz długo. To bardzo nietypowe....

Napisany przez bananalars01
Zaletą Cosmos jest przede wszystkim elastyczność.

Mogę MIESIĘCZNIE w dowolnym momencie zmienić raty, wypłacić część środków lub wpłacić dodatkową kwotę. Istnieje ustalony okres trwania umowy, ale jest on bardzo elastyczny.

Wszystko jest bardzo proste: zaloguj się i naciśnij przycisk.

Ponadto mogę w dowolnym momencie sprawdzić status konta w systemie.

Uważam, że to jest główna zaleta tego rozwiązania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata