Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe nadzwyczajne rozwiązanie mojej umowy kredytu hipotecznego?

Napisany przez piotr
Od 7 lat mam kredyt hipoteczny w Diba. Za 3 lata minie 10-letni okres. Chciałbym jednak spłacić wszystko teraz w całości. Nadzwyczajne wypowiedzenie umowy jest możliwe tylko wtedy, gdy sprzedasz Dom. Chciałbym jednak nadal mieszkać w tym domu. Moje pytanie: Jak mogę wyjść z umowy i spłacić pozostałe długi natychmiast? Czy ktoś ma jakiś pomysł? Dziękuję Piotr

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możesz spłacić wcześniej kredyt ING-DIBA, jeśli sprzedasz swój Dom.
Istnieje jednak inna możliwość refinansowania istniejącego kredytu zewnętrznym bankiem.

Napisany przez Matthew Pryor
Czy zrobienie sobie hobby z wykopania każdego starego wątku, który nie interesuje nikogo, jest dla ciebie zajęciem?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Chętnie odpowiem na niewyjaśnione pytania

Napisany przez rheingeist

Możesz wcześniej spłacić pożyczkę ING-DIBA, jeśli sprzedasz swój Dom.
Istnieje jednak inna możliwość, jaką jest przeskoczenie istniejącej pożyczki do innego banku.

Gdy to zrobisz, to jednak będzie trzeba zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Czy nie da się tego uniknąć?
Chciałbym to teraz wiedzieć.

Napisany przez Hypothekenpumpe
Jeśli umową nie jest przewidziane nic innego, to naliczona zostanie kara za wcześniejszą spłatę. Tylko w przypadku kredytów o okresie spłaty powyżej 10 lat, można wypowiedzieć umowę po upłynięciu tego okresu. Kara za wcześniejszą spłatę jest ograniczona przez prawo obyczajowe, ale w większości przypadków banki żądają 20 do 30 procent pozostałego długu jako rekompensatę. Sprawia to, że refinansowanie w większości przypadków nie jest opłacalne.
Inaczej jest, gdy stopy procentowe rosną (ale krzywa pokazuje spadek od lat). Jeśli bieżący poziom stóp procentowych jest wyższy niż podczas zawierania umowy, bank nie może żądać rekompensaty, ponieważ nie ponosi on straty. Może on wtedy zainwestować wyzwolone środki w rynkowe lokaty o wyższych stopach procentowych.
Tutaj znajdziesz kilka informacji na temat korzystania z prawa do wcześniejszej spłaty przy refinansowaniu. I co należy brać pod uwagę przy obecnym poziomie stóp procentowych.
Jeśli w ogóle nie ma uregulowanej umowy dotyczącej wypowiedzenia, to kredytobiorca musi udowodnić uzasadnione zainteresowanie rozwiązaniem umowy. Uzasadnionym interesem jest na przykład sprzedaż/została sprzedana nieruchomość.
Bardzo zalecany jest artykuł w czerwcowym wydaniu Finanztest dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej na ten temat...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata