Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: LBS Bawaria - premia odsetkowa

Napisany przez Enskie
Cześć wszystkim,

zwracam się do was, ponieważ jestem bardziej niż niezadowolony z doradztwa LBS Bayern. Każde pytanie dotyczące mojej taryfy jest beznamiętnie beznamiętne, albo odesłane jest tylko do warunków taryfy.

Oto o co chodzi:

W 2008 roku, zawarłem umowę oszczędnościową (Taryfa LBS-FU6) w LBS Bayern, która ma sumę oszczędnościową w wysokości 10 000 EUR. Obecnie w umowie oszczędnościowej znajduje się prawie 4 500 EUR, co sprawia, że jest on gotowy do przyznania. Otrzymałem także pismo, w którym napisano, że mam poprosić mojego opiekuna o doradztwo - na moją prośbę mailową o termin nie otrzymałem odpowiedzi w ciągu czterech tygodni.

W zasadzie nie chcę kredytu oszczędnościowego, wolałbym otrzymać premię odsetkową. Zadzwoniłem teraz e-mailem, czy muszę coś zrobić w tej sprawie, czy jak mogę praktycznie zrealizować swoje zamierzenie.

Odpowiedź LBS: Premię odsetkową otrzymasz po 7 latach trwania umowy. Premia odsetkowa zostanie wypłacona wraz z saldem przy rezygnacji z kredytu. Proszę pamiętać o 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia w przypadku rezygnacji.

Pytanie:

Czy muszę teraz coś zrobić, czy mogę po prostu nadal wpłacać regularnie składki ze swego pracodawcy na konto i w końcu - gdy osiągnie ona 10 000 EUR - wypłacić saldo wraz z premią odsetkową? Czy premia odsetkowa jest obowiązująca tylko dla odsetek, które zostaną naliczone po 7 latach, czy otrzymam premię tylko wtedy, gdy zrezygnuję z umowy po 7 latach?

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź ekspertów - Dziękuję!

Pozdrowienia

Re: LBS Bawaria - premia odsetkowa

Napisany przez obelix

... - na moje zapytanie mailowe w sprawie terminu nie otrzymałem odpowiedzi w ciągu czterech tygodni.

Czy próbowałeś tam zadzwonić? Punkty konsultacyjne LBS i/lub placówki bankowe powinny być dostępne w pobliżu. (?)

Z różnych kas oszczędności mieszkaniowych wiem, że istnieje zautomatyzowane potwierdzenie odbioru e-maila. Otrzymałeś?

Cytat Enskiego

Odpowiedź LBS: Premię odsetkową otrzymasz po 7 latach trwania. Premia odsetkowa jest wypłacana razem z saldem w przypadku zrzeczenia się pożyczki. Proszę zauważyć 3-miesięczny okres wypowiedzenia w przypadku rezygnacji.

Nawet jeśli nie znam tego taryfy, moim zdaniem odpowiedź jest wystarczająca.

Cytat Enskiego

Czy muszę teraz podjąć jakieś działania

nie.

Cytat Enskiego

Czy mogę po prostu kontynuować wpłacanie mojego pracodawcy do umowy oszczędnościowej i w końcu - gdy saldo osiągnie około 10 000 EUR - wypłacić saldo wraz z bonusem odsetkowym?

tak i tak. Jeśli jednak istnieje (niewielkie) roszczenie o pożyczkę, trzeba z niego zrezygnować (zaakceptować przydział i zrezygnować z roszczenia kredytowego).

Cytat Enskiego

Czy dostanę premię odsetkową tylko za odsetki, które narosły po 7 latach trwania umowy, czy otrzymam premię odsetkową tylko wtedy, gdy po 7 latach zdecyduję się zrezygnować z umowy?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba znać dokładne szczegóły umowy. Przypuszczam, że premia jest naliczana od wszystkich wpłat/odsetek od początku umowy. Niektóre kasy oszczędności mieszkaniowych mają taryfy, w których czas jest ograniczony; np. bonus jest przewidziany tylko do wpłat do 10. roku. Potem ponownie obowiązuje zwykła stopa procentowa. Kiedy jest wypłacana premia, odpowiedziała kasa oszczędności mieszkaniowej (Premię odsetkową otrzymasz po 7 latach trwania. Premia odsetkowa jest wypłacana razem z saldem w przypadku zrzeczenia się pożyczki.).

Jak wspomniano na początku, kas oszczędności mieszkaniowych lub ich doradcy są pierwszym i przede wszystkim kompetentnymi partnerami do kontaktu. Tylko tam znane są wszystkie, zwłaszcza aktualne, szczegóły umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata