Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie budowy

Napisany przez Moehnchen
Cześć wszystkim,

z góry – nie jestem miłośniczką ryzyka. Nie chodzi mi o to, aby za wszelką cenę finansować coś, ale rozsądnie.

Co do mnie. Mam stały dochód w wysokości 954,-- euro netto, dodatkowo zarabiam około 400–600 euro na zasadzie samozatrudnienia (oby więcej), otrzymuję 290,-- euro pieniędzy pielęgnacyjnych i 184,-- euro zasiłku na dziecko.

Mieszkam bezpłatnie w domu, który należy do rodziny. Co miesiąc spłacam kredyt w wysokości 100,-- euro za auto.

Poza tym mam oszczędności emerytalne w wysokości około 15 000 euro, już spłaconą umowę ubezpieczenia na życie w wysokości 10 000 euro i nie mam żadnych innych długów (nigdy nie miałam).

Chciałabym otworzyć małą praktykę i chciałabym kupić do tego Dom / obiekt komercyjny (mały).

a) Wariant a) Obecnie jest dostępny Dom, który kosztuje 90 000 euro (myślę, że można jeszcze trochę negocjować, trzeba byłoby zainwestować około 5 000 euro)

b) Wariant b) Obecnie jest dostępny niewielki obiekt komercyjny za 39 000 euro

c) Wariant c) Na rynku są różne budynki wielorodzinne, w których istnieje możliwość urządzenia małej praktyki w jednym z mieszkań, z cenami od 100 000 do 250 000 euro (i oczywiście więcej, mówimy tutaj o czterech do pięciu rodzinnych budynkach, zależnie od lokalizacji).

Niestety w tej chwili nie mam oszczędności w wysokości 30 000 euro. Jednakże absolutnie nie chcę wynajmować. Ceny tu zaczynają się od 500 euro, przepraszam, ale to dla mnie trochę za dużo na wynajem z inicjatywy.

Czy ktoś może mi powiedzieć, co w moim przypadku jest realistyczne

a) tylko z własnym finansowaniem
b) z obciążeniem (jak ryzykowne jest to?) istniejącego, całkowicie bezdługowego domu.

Tak naprawdę, jeśli częściowo mieszkałabym w nowym domu
a) miałabym szansę na wsparcie KfW
b) miałabym szansę na wsparcie KfW przy zakładaniu nowego przedsiębiorstwa.

Niestety mam obecnie problem, ponieważ osoba w moim banku twierdzi, że choć udzielają finansowania przez KfW, to na pewno istnieją inne banki, które mogą to zrobić (ale które?). Mam wrażenie, że wolałby sprzedawać swoje własne produkty niż zajmować się KfW. Wysyła mi wyłącznie ofertę własnego banku, własne ubezpieczenie na życie itp.

Osoba w lokalnej kasie oszczędności jest trochę dziwna. Bez ściemy. Jeśli dzwonię do niego codziennie przez dwa tygodnie, po tej czasie mam część oferty, ale nie całość. Nie wiem, czy mogę pójść do kasy oszczędności w sąsiedniej miejscowości, czy teraz muszę rozmawiać tylko z tym panem, bo tu mieszkam. Przepraszam, ale dostaję szału z tym. Była tu okazja tuż za rogiem. Zajęło mu tyle czasu na obliczenia, że przedmiot już zniknął. Później powiedział mi, że mogłabym go mieć. Haha.

Dzięki za wskazówki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Patrzę na sprawę raczej krytycznie.
Liczy się przede wszystkim dochód zrównoważony. A wynosi on 954 EUR.
Pielęgnacyjne i zasiłek rodzinny tutaj się nie liczą.
Można sprawdzić, czy deklarowany przez Państwa dochód ze działalności gospodarczej odzwierciedla się również w zeznaniu podatkowym.

Napisany przez Moehnchen
Mówię, mogę wynająć za 500,-- euro i pracować dla innych, ale nie dla siebie?

I tak, jestem dodatkowo samozatrudniony od 1998 roku i zawsze pracuję dodatkowo (co najmniej na tym poziomie). Na koniec roku dojdzie jeszcze jedna składowa, ale nie jestem pewien, jak będzie ona wyceniona, w każdym razie jest to regularny dochód.

Kto teraz finansuje nieruchomości handlowe?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
w przypadku nieruchomości komercyjnych wymagane jest co najmniej 20% kapitału własnego, oprócz kosztów dodatkowych związanych z nabyciem.
Ponadto określone obliczenia zdolności kredytowej, takie jak porównanie dochodów z wydatkami (często ujednolicone), muszą zakończyć się pozytywnie.
W opisanej sytuacji widzę niewiele możliwości.

Napisany przez Moehnchen
Znajduję to naprawdę zabawne. Regularnie pracujesz, zarabiasz wystarczająco dużo, aby wystarczyło. Nie dostajesz jednak kredytu, nawet małego. Ale jeśli zrobię coś ryzykownego, zastawię, nie spłacę i nic nie zrobię, to mogę spokojnie żyć tak przez wiele lat. Bardzo mnie to bawi. Ale nie martw się, nadal pozostanę uczciwy, choć może to potrwać trochę dłużej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Möhnchen
przy udzielaniu kredytu liczy się zrównoważony dochód.
W przypadku działalności gospodarczej jest to udokumentowane w zeznaniu podatkowym.

PS: Niestety, nieruchomości handlowe o udziale handlowym powyżej 30% w powierzchni ogólnej nie zostaną z pewnością sfinansowane.
Jeśli tak, to tylko obiekt o przeważającej funkcji mieszkalnej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata