Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Które jest bardziej mądre finansowanie budowy/domu???

Napisany przez wolfjang-hansi
Witajcie,

kupiłem Dom. To dobre wieści. Teraz mam istotne pytanie dotyczące finansowania: (Dom ma kosztować 100 000 € i ma być w pełni wynajęty).

Planowane są wydatki na modernizację w wysokości 20 000 €, przy przewidywanych dochodach z czynszu w wysokości 9000 € rocznie.

Prawdziwy problem polega na tym, że w niedalekiej przyszłości planuję zakup własnego domu i chciałbym znowu mieć kapitał własny do dyspozycji, aby uzyskać korzystną stopę procentową.

Jakie finansowanie byłoby teraz mądre?

1)
Kupiłbym Dom gotówką: 70 000 kapitału własnego + 30 000 prywatnego kredytu, który chciałbym odliczyć podatkowo. 20 000 kapitału własnego na modernizację mógłbym jeszcze zdobyć. W konsekwencji księga wieczysta jest wolna, a jak już wspomniałem, planuję wynajem domu.

Zaleta: Żyłbym spokojniej, ponieważ praktycznie nie miałbym już pieniędzy podlegających dewaluacji w moim posiadaniu. Wada, oprócz 10 000 awaryjnych pieniędzy, byłoby to, że byłbym spłukany...

Wada (z mojego punktu widzenia):
- jestem spłukany
- nie wykorzystuję korzystnych stop procentowych
- niewiele do odliczenia podatkowego (tylko 30 000 prywatnego kredytu)

Zaleta:
- brak kosztów kredytu bankowego
- Mogę obciążyć Dom
- w razie potrzeby mogę go sprzedać (choć tego nie chcę)

W przypadku ewentualnego zakupu MOJEGO domu musiałbym obciążyć wynajęty Dom (oceniono go na wartość rynkową 110 000, więc zakładam, że wartość obciążenia wyniosłaby około 80-90 000)

2)
Sfinansowałbym Dom: 70 000 kredytu bankowego + 30 000 prywatnego kredytu. 20 000 na modernizację mógłbym pozyskać prywatnie. Pozostałe pieniądze, jakie by mi zostały (ok. 80 000), pójdą w końcu na MÓJ Dom.

Zaleta:
- miałbym więcej odliczeń odsetek (łącznie 100 000 €)
- ponownie miałbym około 80 000 kapitału własnego na MÓJ przyszły Dom

Wada:
- musiałbym płacić za kredyt bankowy (dla 70 000 ok. 10 000-20 000 €, zależnie od spłacania)
-

Ostatecznie wydaje mi się, że to wszystko w zasadzie na jedno wychodzi, albo się mylę.

Będę bardzo wdzięczny za poradę :-)

Napisany przez Hanomag
Ja na Twoim miejscu sfinansowałbym. Możesz połączyć bardzo niski oprocentowanie z niską stopą spłaty kapitału. W ten sposób możesz wykorzystać koszty finansowania podatkowego przez dłuższy czas. Dla własnego mieszkania możesz użyć swojego kapitału własnego. Dzięki temu w razie wzrostu stóp procentowych będziesz miał zabezpieczenie i dzięki niskiej stopie spłaty kapitału będziesz mógł spłacić więcej dla mieszkalnego nieruchomości. Ale, tak jak Ty, nie mamy kryształowej kuli, która pokaże nam rozwój stóp procentowych w przyszłych latach.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak samo myślę. Finansowanie inwestycji kapitałowych przy niższych stopach procentowych.
Przy finansowaniu domu należy uwzględnić koszty dodatkowe związane z zakupem, a następnie istotne staje się posiadane kapitału własnego. Wariant B wydaje się być najbardziej interesujący.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć, zależy to od czasu, kiedy planowane jest zakupienie domu do własnego użytku.

Aktualnie dochody z odsetek od kapitału własnego są bardzo niskie i prawdopodobnie mało opłacalne. Dlatego wielu szuka korzystnej możliwości inwestycji w nieruchomości. Tutaj istotne jest, jak wartościowy jest obiekt i jak zabezpieczone są dochody z najmu. W dobrych lokalizacjach ryzyko będzie mniejsze niż w gorszych otoczeniach.

Dodatkowo istnieje ryzyko odsetkowe, gdy warunki później wzrosną. Jednak można temu zapobiec poprzez wykorzystanie dodatkowego zabezpieczenia wynajmowanej nieruchomości, jeśli to konieczne.

Cześć,
pytanie kiedy znajdę Dom dla siebie, nie mogę obecnie odpowiedzieć (szukam od 4 lat, w okolicach Berlina i okolic nie jest to łatwe, ponieważ cholerny BER psuje mi wszystko :-().

Aby ostatecznie podjąć decyzję, mam jeszcze pytanie wszechpytające:

Przy refinansowaniu (w moim przypadku -Dom 1- zakładam 80.000), czy mogę tutaj część z tego użyć ,

- po pierwsze, aby spłacić prywatny kredyt (refinansowanie) - w moim przypadku 30.000

i dodatkowo

- po drugie, jako początkowy wkład bezpośrednio dla sprzedającego domu dwa - w moim przypadku pozostałe 50.000 z łącznej kwoty 80.000 refinansowania?

(czyli oba jednocześnie)

Chcę oczywiście spłacać prywatny kredyt tylko z koniecznymi odliczalnymi podatkowo odsetkami, aby gdy kupiony zostanie Dom drugi, te 30.000 mogą zostać w całości spłacone/przeniesione z kredytu refinansującego.

Ogólnie mogę udźwignąć cały ten projekt nawet bez banku (jest jeszcze 20.000 zł w rezerwie) i zaoszczędzić sobie w ten sposób 10.000€ płacąc odsetki bankowi.

Pozdrowienia i dzięki z góry

Napisany przez Aipnos
Cześć,

więc pod względem podatkowym zalecana jest oczywiście Wariant 2.

Aby uzyskać dobre warunki, prawdopodobnie sprowadzi się to do następującego:
Wartość zabezpieczenia, w zależności od banku:
KW: 100 000 EUR
Modernizacja: 20 000 EUR (wiele banków bierze z tego tylko 50%, ponieważ prawdopodobnie większość służy zachowaniu WARTOŚCI)
Dlatego wartość zabezpieczenia w wielu bankach wyniesie między:
99 000 a 110 000 EUR

Koszty dodatkowe: notariusz, nabycie nieruchomości (Berlin: 6%/Brandenburgia: 5%) = 8 000 EUR

Całkowite koszty to więc 128 000 EUR

Optymalne byłoby sfinansowanie 90% wartości zabezpieczenia, czyli 89 000 do 99 000 EUR jako kredyt ratalny

Na koszty dodatkowe można wziąć kredyt prywatny.

Ponieważ obiekt będzie wynajmowany, a dochody z najmu wyniosą około 9 000 EUR (zimno?) czyli miesięcznie około 750 EUR, obciążenie nie powinno być wyższe.

Wszystko możliwe, zależy to od Twojej sytuacji osobistej.

Osobiście zainwestowałbym trochę więcej kapitału własnego, aby uzyskać tańsze finansowanie.

Jeśli znajdziesz odpowiedni dla siebie Dom, zawsze można wziąć kredyt na modernizację dla obciążonego obiektu (wiele spółdzielni, jak PSD Bank, Sparda Bank itp. oferują coś takiego, bez wpisu do księgi wieczystej, uproszczonej weryfikacji lub bez potwierdzenia przeznaczenia!)
i w zasadzie w ten sposób wyprowadzasz kapitał z wynajmowanego obiektu, aby wykorzystać go jako kapitał własny do domu.
(PSD Berlin/Brandenburg niestety tego nie oferuje... pochodzę z Nadrenii, tutaj PSD Köln proponuje 2,39% na 5 lat związania, lub 2,89% na 10 lat z BZ na maksymalnie 15 lat!)

Więc możliwości są nieograniczone! i Wariant 2 przy inwestycjach zawsze zalecany.

Przy Wariancie 1 także można by to zrobić, ale jeśli znajdziesz wymarzony Dom za 2 lata, możesz tutaj wpisać hipotekę, ale jeśli stopy procentowe wzrosną, będzie to na Twoją niekorzyść.
Dlatego teraz zabezpiecz już niskie stopy procentowe przy Wariancie 2.

Napisany przez Fynn84
Uważam, że finansowanie jest tańszą i na dłuższą metę przyjemniejszą opcją.

Korzyści zostały już dostatecznie opisane w odpowiedziach, więc nie będę ich powtarzać.

W zależności od tego, jak zainwestowane jest obecne kapitał własny i kiedy chcesz kupić/budować TWÓJ Dom, w obecnej sytuacji rynkowej zaleca się założenie rachunku oszczędnościowego mieszkaniowego, o ile oczywiście Dom może poczekać jeszcze 7 - x lat z obecnego punktu widzenia!

Pozdrowienia

Cześć,

więc myślę, że mnie przekonaliście. Byłem w DKB w piątek. 70 000 na 1,85 efektywnie. Chyba nie można niczego zrobić źle. Jeszcze raz dziękuję za wsparcie i doradztwo.

WOlfjang

Napisany przez Fynn84
Aby porównać oferty, warto udać się do innych banków i uzyskać porównawcze oferty, odwołując się bezpośrednio do oprocentowania oferowanego przez DKB. Być może uda się uzyskać jeszcze dodatkowe dziesiętne punkty procentowe.
Co do oferowanej Ci stopy procentowej - jest ona oczywiście bardzo atrakcyjna. Ponadto zalecam uwzględnić ewentualną możliwość wcześniejszej spłaty w umowie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata