Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podział księgi wieczystej

Napisany przez Daggy
Cześć wszystkim,

moja rozbudowa domu właśnie rusza.
Oczywiście konieczne jest wpisanie hipoteki w związku z kredytem.

Tylko informacyjnie: chodzi o działkę o powierzchni 4700 m² z domem i stodołą, w której wybudowuję poddasze i część piętra - resztę wykorzystują moi rodzice.

Ponieważ nie chcę obciążać moich rodziców długiem, umówiliśmy się na spotkanie z notariuszem, aby odpowiednio podzielić Dom i księgę wieczystą. W ten sposób otrzymam mój udział w domu plus część działki i chcę zarejestrować dług w mojej księdze wieczystej.

Wniosek o pozwolenie na budowę jest już zaakceptowany itp.

Pojawiają się następujące pytania:
1. Czego notariusz jeszcze potrzebuje na moje spotkanie? (Wezmę pozwolenie na budowę, plan działki, plan budynku, plan działki katastralnej)

2. Jak banki zazwyczaj oceniają takie sytuacje? Jeśli potrzebuję 100 tysięcy, a mój udział w domu wystarcza jako wartość zabezpieczenia, czy dostanę kredyt? W końcu moi rodzice posiadają połowę i w przypadku zadłużenia nie byłoby możliwe zajęcie mieszkania (które znajduje się w domu moich rodziców).

Bardzo bym się cieszył z odpowiedzi... Spotkanie jest w ten czwartek.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dzieli sens ma tylko wtedy, gdy masz co najmniej 2 osobne jednostki mieszkalne po rozbudowie.
Następnie dzielisz Dom dwurodzinny na mieszkanie numer 1 i 2.
Jedno mieszkanie należy do Twoich rodziców, a drugie do Ciebie.
Następnie zabezpieczasz kredyt tylko swoim mieszkaniem.
Drugie mieszkanie pozostaje bez wpływu.

Bank oceni jako zabezpieczenie tylko jedno mieszkanie, a nie całość.

Wszystko to ma znaczenie tylko wtedy, gdy posiadasz dwie osobne jednostki mieszkalne.
Czy jest to w Twoim przypadku?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
notariusz podzieli dotychczasową własność na dwa osobne części i odnotuje je oddzielnie w księdze wieczystej. W razie potrzeby specjalne prawa, takie jak korzystanie z ogrodu itp., zostaną ustalone w oświadczeniu o podziale. Jeśli nie ma obciążenia księgi wieczystej w dziale III, można to zrobić za zgodą dotychczasowego właściciela.

Jeśli chcesz teraz obciążyć jedną z nowych części finansowaniem budowlanym, bank na pewno dokona oceny wartości. Jeśli jest ona wystarczająca, a zdolność kredytowa jest odpowiednia, obciążenie nie powinno stanowić problemu.

Napisany przez Daggy
Super!
Dziękuję za informację.
Tak, będą to 2 oddzielne jednostki.
Chociaż korzystamy z jednego wspólnego drzwi wejściowych, obie jednostki mieszkaniowe są jasno odseparowane i stanowią osobne obszary mieszkalne.

W międzyczasie znalazłem już wszystko, co dotyczy budowy i domu.
Mam nadzieję, że mam wszystko gotowe na jutro. Ale przypuszczam, że wizyta u notariusza nie będzie ostatnia.

To jest trochę irytujące.
Czy oba mieszkania są dodatkowo oddzielone własnymi drzwiami wejściowymi?
Tylko jeśli otrzymają Państwo zaświadczenie o niezarzece to będzie podstawą do podziału księgi wieczystej i w rezultacie podziału domu na 2 mieszkania własnościowe.

Napisany przez Daggy
Tak, gdy wchodzi się do drzwi wejściowych, znajduje się tam obszar schodów, gdzie każdy ma osobne drzwi do mieszkania.

Termin na dzisiaj niestety został odwołany z powodu choroby. Zobaczymy, kiedy uda nam się uzyskać nowy termin.

Jeśli każde mieszkanie ma osobne drzwi wejściowe, to jest w porządku i powinno działać.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego koniecznie dzielić działkę? Dlaczego nie podzielić budynku zgodnie z ustawą o własności lokali i utworzyć 2 księgi wieczyste z odpowiednimi udziałami w własności?

Tak też można. Wtedy działka nie musi być podzielona na 2 działki, a po podziale WEG każdy na przykład otrzymuje udział w wysokości 500/1000 w nieruchomości.

Napisany przez Fynn84
Czy jest możliwe w pełni uwzględnić wartość nieruchomości i budynku podczas wyceny, czy tylko w 50% (ze względu na udział w współwłasności)?

Pozdrowienia

Można uwzględnić całą posiadłość.
Jednak właściciele innych mieszkań muszą wtedy złożyć tzw. oświadczenie właścicielskie.

Napisany przez Fynn84
Dobrze wiedzieć, dziękuję. W takim przypadku miałby więc większe bezpieczeństwo i być może jeszcze niższe oprocentowanie. Win-Win sytuacja, jak sądzę! (O ile zostanie złożone wspomniane oświadczenie właściciela)

Państwa rodzice mają oczywiście interes ekonomiczny w złożeniu oświadczenia właściciela. Cała nieruchomość będzie używana jako zabezpieczenie dla banku. Jednak jasne jest również, że w przypadku ewentualnej wielkości cały obiekt zostanie przekazany do wykorzystania, jeśli zalegane są płatności...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata