- wt paź 07, 2014 11:19 am
Cześć przyjaciele,
następujące pytanie:
Mam konto mieszkalne Riestera Wüstenrot z następującymi danymi:
Suma oszczędności mieszkaniowych 50.000 €
Oprocentowanie depozytu 0,25%
Saldo 12.000 € na dzień dzisiejszy
Oprocentowanie kredytu 2,45% r.r. (można zwiększyć spłatę do 10% sumy oszczędności mieszkaniowych!)
Oszczędności styczeń 2015: 1.800 €, styczeń 2016: 1.000 €
Środki zasiłkowe w 2015 r.: 154 €, zasiłki w 2016 r.: 154 €
Saldo 2016 r.: 15.108 € (osiągnięto minimalne saldo 30%)
Alokacja lutowa 2018 r.!
Finansowanie pośrednie 3% efektywne bez spłaty! (dla 40.000 € to tylko 100 € odsetek miesięcznie!)
Czy opłaca się użyć mieszkalnego Riestera jako bufora.
Jeśli budowa domu będzie np. droższa, można wykorzystać mieszkalny Riestera jako kredyt bez zabezpieczenia! (Saldo + maks. 30.000 € = kredyt)
Wtedy nie będzie potrzebna dodatkowa finansowanie!
Nie w postaci wpisu hipotecznego!
Poza tym mam kredyt BHW Dispo maxx. 1,9% z oprocentowaniem depozytu 1% + premią 1,5% za rezygnację z kredytu.
Saldo 43.000 €
Oprocentowanie 1% (bonus za rezygnacjęz kredytu 1,5%)
Alokacja za ok. 3 lata
Czy tracę bonus, jeśli zrobię pośrednie finansowanie z BHW? Czy jest możliwe wykorzystanie pośredniego finansowania i zabezpieczenie kredytu oszczędnościowego.
Chciałbym nadal oszczędzać na BHW, bo oprocentowanie depozytu wynosi ogółem 2,5%!!! (stary kontrakt z maja 2008 r.)
Kto ma z tym doświadczenie?
Czy BHW udziela również kredytów bez zabezpieczenia?
Czy jest możliwe uzyskanie kredytów bez zabezpieczenia od Wüstenrot i BHW? (w skrajnym przypadku przy bardzo dużym zapotrzebowaniu na kapitał!)
3% odsetek za kredyt hipoteczny są drogie!
Ale jako finansowanie pośrednie, aby uniknąć dodatkowego finansowania z hipoteką jest OK?
Tło: Koszt budowy może wzrosnąć o 5-10%!
A następnie miałbym opcję skorzystania z jednego z kredytów oszczędnościowych!
Dom będzie zamieszkały!
następujące pytanie:
Mam konto mieszkalne Riestera Wüstenrot z następującymi danymi:
Suma oszczędności mieszkaniowych 50.000 €
Oprocentowanie depozytu 0,25%
Saldo 12.000 € na dzień dzisiejszy
Oprocentowanie kredytu 2,45% r.r. (można zwiększyć spłatę do 10% sumy oszczędności mieszkaniowych!)
Oszczędności styczeń 2015: 1.800 €, styczeń 2016: 1.000 €
Środki zasiłkowe w 2015 r.: 154 €, zasiłki w 2016 r.: 154 €
Saldo 2016 r.: 15.108 € (osiągnięto minimalne saldo 30%)
Alokacja lutowa 2018 r.!
Finansowanie pośrednie 3% efektywne bez spłaty! (dla 40.000 € to tylko 100 € odsetek miesięcznie!)
Czy opłaca się użyć mieszkalnego Riestera jako bufora.
Jeśli budowa domu będzie np. droższa, można wykorzystać mieszkalny Riestera jako kredyt bez zabezpieczenia! (Saldo + maks. 30.000 € = kredyt)
Wtedy nie będzie potrzebna dodatkowa finansowanie!
Nie w postaci wpisu hipotecznego!
Poza tym mam kredyt BHW Dispo maxx. 1,9% z oprocentowaniem depozytu 1% + premią 1,5% za rezygnację z kredytu.
Saldo 43.000 €
Oprocentowanie 1% (bonus za rezygnacjęz kredytu 1,5%)
Alokacja za ok. 3 lata
Czy tracę bonus, jeśli zrobię pośrednie finansowanie z BHW? Czy jest możliwe wykorzystanie pośredniego finansowania i zabezpieczenie kredytu oszczędnościowego.
Chciałbym nadal oszczędzać na BHW, bo oprocentowanie depozytu wynosi ogółem 2,5%!!! (stary kontrakt z maja 2008 r.)
Kto ma z tym doświadczenie?
Czy BHW udziela również kredytów bez zabezpieczenia?
Czy jest możliwe uzyskanie kredytów bez zabezpieczenia od Wüstenrot i BHW? (w skrajnym przypadku przy bardzo dużym zapotrzebowaniu na kapitał!)
3% odsetek za kredyt hipoteczny są drogie!
Ale jako finansowanie pośrednie, aby uniknąć dodatkowego finansowania z hipoteką jest OK?
Tło: Koszt budowy może wzrosnąć o 5-10%!
A następnie miałbym opcję skorzystania z jednego z kredytów oszczędnościowych!
Dom będzie zamieszkały!