Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW & Wüstenrot pożyczka na weksel

Napisany przez Martin79HN
Cześć przyjaciele,

następujące pytanie:

Mam konto mieszkalne Riestera Wüstenrot z następującymi danymi:

Suma oszczędności mieszkaniowych 50.000 €
Oprocentowanie depozytu 0,25%
Saldo 12.000 € na dzień dzisiejszy
Oprocentowanie kredytu 2,45% r.r. (można zwiększyć spłatę do 10% sumy oszczędności mieszkaniowych!)

Oszczędności styczeń 2015: 1.800 €, styczeń 2016: 1.000 €
Środki zasiłkowe w 2015 r.: 154 €, zasiłki w 2016 r.: 154 €

Saldo 2016 r.: 15.108 € (osiągnięto minimalne saldo 30%)

Alokacja lutowa 2018 r.!
Finansowanie pośrednie 3% efektywne bez spłaty! (dla 40.000 € to tylko 100 € odsetek miesięcznie!)

Czy opłaca się użyć mieszkalnego Riestera jako bufora.
Jeśli budowa domu będzie np. droższa, można wykorzystać mieszkalny Riestera jako kredyt bez zabezpieczenia! (Saldo + maks. 30.000 € = kredyt)

Wtedy nie będzie potrzebna dodatkowa finansowanie!
Nie w postaci wpisu hipotecznego!

Poza tym mam kredyt BHW Dispo maxx. 1,9% z oprocentowaniem depozytu 1% + premią 1,5% za rezygnację z kredytu.

Saldo 43.000 €
Oprocentowanie 1% (bonus za rezygnacjęz kredytu 1,5%)
Alokacja za ok. 3 lata

Czy tracę bonus, jeśli zrobię pośrednie finansowanie z BHW? Czy jest możliwe wykorzystanie pośredniego finansowania i zabezpieczenie kredytu oszczędnościowego.
Chciałbym nadal oszczędzać na BHW, bo oprocentowanie depozytu wynosi ogółem 2,5%!!! (stary kontrakt z maja 2008 r.)

Kto ma z tym doświadczenie?
Czy BHW udziela również kredytów bez zabezpieczenia?
Czy jest możliwe uzyskanie kredytów bez zabezpieczenia od Wüstenrot i BHW? (w skrajnym przypadku przy bardzo dużym zapotrzebowaniu na kapitał!)

3% odsetek za kredyt hipoteczny są drogie!
Ale jako finansowanie pośrednie, aby uniknąć dodatkowego finansowania z hipoteką jest OK?

Tło: Koszt budowy może wzrosnąć o 5-10%!
A następnie miałbym opcję skorzystania z jednego z kredytów oszczędnościowych!

Dom będzie zamieszkały!

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli chcą skorzystać z premii odsetkowej, to praktycznie we wszystkich ofertach na rynku możliwe jest jej uzyskanie tylko przy rezygnacji z pożyczki hipotecznej. Jeśli więc chcą finansować umowę oszczędnościową bezpośrednio - z której później wynika pożyczka hipoteczna po przypisaniu - to właśnie ta pożyczka hipoteczna powoduje utratę premii odsetkowej.

Jeśli jednak pozostawią umowę oszczędnościową do czasu przypisania i zdecydują się jedynie na finansowanie kwoty oszczędnościowej, zachowają premię. Jednak w takim przypadku nie będą mieli pożyczki hipotecznej.

W zasadzie można skorzystać z dwóch kredytów lombardowych o maksymalnej kwocie 30 000 euro każdy w dwóch kasach oszczędnościowych.

Czy jest możliwe sfinansowanie kredytu mieszkaniowego w ramach programu rządowego „Wohnriester” bez utraty dopłaty, uważam to za wątpliwe.

Napisany przez Martin79HN
Noelmaxim

Zapytanie:

Czy w przypadku BHW Dispomaxx z saldem 43.000€ (suma oszczędności 100.000€) możliwe jest uzyskanie całej kwoty salda jako kredytu pośredniego? Czy można nadal dokładać oszczędności i otrzymać bonus w wysokości 1,5% przy zrezygnowaniu z kredytu?

Być może warto rozważyć uwzględnienie tego od razu w finansowaniu, aby mieć bardzo wysoki poziom kapitału własnego jako zabezpieczenie!

BHW mówi, że cesja = utrata bonusu.

I na pewno tego nie chcę!

Napisany przez NaTwoim13
naja, BHW hat ja was dazu gesagt, ob dem so ist kann man hinterfragen, aber erstmal steht die Aussage.

Warum aber der Bonus bei einer Abtretung weg sein sollte verstehe ich nicht. Vertragsänderung wie Teilung, Ermäßigung oder Erhöhung ok, aber Abtretung?

Napisany przez obelix

Czy można sfinansować Wohnriester, nie tracąc przyznanych dodatków, to wątpię.

Oczywiście, można sfinansować mieszkanie przy użyciu umowy Wohnriester. System oszczędzania i finansowania budowy, w tym finansowanie pośrednie i wstępne, zawsze działa tak samo. Przyznane dodatki nie mają z tym nic wspólnego.

Jeśli chodzi o utratę bonusu w przypadku cesji, to nie słyszałem, ale nie znam też szczegółowych warunków BHW.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata