Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytania dotyczące budowy majątku/emerytury

Napisany przez ADMCI4
Hej wszystkim,

po rozczarowujących rozmowach z doradcami finansowymi oraz moim braku zaufania do naliczanych opłat za zamknięcie, zwracam się teraz do was i mam nadzieję, że otrzymam odpowiedzi na moje pytania

(Mam nadzieję, że wybrałem odpowiedni obszar na forum - Administratorze, proszę przenieść wątek, jeśli jest to konieczne. Dzięki )

Szukam solidnego sposobu na oszczędzanie majątku i/lub zabezpieczenie się na starość.

Najpierw dane ogólne:

Osobiste:
28 latSingielDotychczas dość konserwatywny, możliwe niskie do średnie ryzykostabilne zatrudnienie od 2012 rokuod grudnia około 75 000 € rocznego dochoduMajątek - około 118 000 €

około 50 000 € na rachunku oszczędnościowym (1,3% r.a .; oprocentowanie do 50 000 €; ważne do kwietnia 2015 r.)około 60 000 € na koncie bieżącym (0,0% r.a.)ok. 8.000 € w kontrakcie oszczędnościowym na cele mieszkaniowe (2% r.a.; w pełni opłacony, nie określony cel; pozwolę mu się wygasnąć)Zabezpieczenie na starość:
obecnie około 2.400 € Bau-Riester (sumę oszczędności 10.000 €; wkrótce osiągnie maksymalną kwotę oszczędności; moim zdaniem błąd inwestycyjny z mojej strony)obecnie około 8.500 € ubezpieczenie na życie (zakupione w 2004 r. z datą wygaśnięcia w 2046 r./2051 r.; zgodnie ze starym modelem)Posiadanie nieruchomości - nie
Rozważenia w tej sprawie są aktualne, ale po pierwsze, z powodu swojej pracy, często podróżuję, a po drugie, nie jestem całkowicie pewny, czy zakup jest opłacalny (stosunek wzrostu cen zakupu do cen wynajmu, ryzyko skupione itp.)należności otwarte - nie

Moje myśli/Pytania:
Ponieważ dysponuję pewnymi środkami finansowymi, chciałbym je (lub raczej część moich przyszłych dochodów) inwestować w sposób opłacalny. Zastanawiam się nad dwiema ogólnymi kwestiami:
Przekształcenie mojego Bau-Riestera w ETF-Riester z dużo wyższą sumą oszczędności. Jednak pojawiają się następujące pytania:
Jeśli pozostanę przy Bau-Riester, będę musiał zwiększyć sumę oszczędności. Czy wiąże się to z jakimiś opłatami? ==> ???Jeśli zmienię na ETF-Riester, to na pewno pojawią się opłaty. Czy ktoś wie, ile to może być? ==> ???Czy ETF-Riester jest zalecany w mojej sytuacji? ==> ???Które ETF-y są polecane? ==> ???Którzy dostawcy są zaleceni? ==> ???Utworzenie własnego planu oszczędzania w ETF-y/akcje, czyli regularne wpłacanie miesięcznej kwoty (pomiędzy 100-1000 € w zależności od sytuacji, średnio jednak 500 € z wykorzystaniem efektu średniej kosztowej) do portfela ETF-ów/akcji. Tutaj pojawiają się następujące pytania:
Proporcje: Przeczytałem, że należy określić proporcje w portfelu i raz w roku dostosować je w zależności od zysków/strat poprzez transakcje kupna i sprzedaży (czy ktoś jeszcze pamięta, jak to się nazywa?).
Czy w ogóle ma sens mieszanie czy powinienem inwestować tylko w jednego ETF-a? ==> Mieszanka ETF-ów z różnych regionów Jaka byłaby dla mnie odpowiednia proporcja pomiędzy solidnymi ETF-ami (np. DAX-ETF), bardziej ryzykownymi ETF-ami i akcjami? ==> ETF-y z dywersyfikacją w różnych regionach (Europa/Ameryka/Rynki wschodzące); np. w Europie STOXX Europe 600 lub MSCI Europe; brak akcji (konserwatywnie)Jak najlepiej wybrać mieszankę akcji (niemieckie akcje, akcje europejskich firm, rynki wschodzące itp.)? ==> patrz 2.Które ETF-y są polecane? ==> Trzeba zwracać uwagę na: Punkt kosztów (TER, ukryte koszty) oraz wybierać ETF-y z siedzibą w Niemczech lub zagraniczne z wynagrodzeniem (kwestia podatkowa)Którzy dostawcy są poleceni (koszty transakcyjne)? Mogę zakładać, że będę dokonywał około 12 transakcji w roku? (jeden raz w miesiącu, dodatkowo raz w ostatnim miesiącu, aby przywrócić proporcje) ==> ???Czy są jakieś inne pomysły ze strony was? ==> ???

Byłoby fajnie, gdyby ktoś znalazł czas i mógłby udzielić mi kilku porad.

Serdeczne podziękowania i pozdrowienia!

Napisany przez Cici

Stosunek mieszania: Przeczytałem, że powinno się ustalić stosunek mieszania portfela i raz w roku dostosować go do zysków/strat przez dokupowanie i sprzedawanie (czy ktoś jeszcze pamięta, jak to się nazywa?).

Cześć!

Nie znam specjalnej nazwy, nazwałbym to ważonym portfelem z wyrównaniem.

Czy mieszanie tutaj ma sens, czy powinienem po prostu zainwestować w ETF-a?

Mieszanie różnych klas aktywów zawsze ma sens. Uważam, że dywersyfikacja jest czasami nawet ważniejsza niż wybór optymalnych produktów jednostkowych, ponieważ zazwyczaj klasy aktywów wzajemnie łagodzą swoje wahania. Zdecydowanie powinieneś zachować część rezerw gotówki na koncie oszczędnościowym. Jaki powinien być udział, zależy od twojego poczucia bezpieczeństwa oraz planów na przyszłość (Dom, rodzina itp.), musisz to zdecydować sam.

Ponieważ jesteś młody i prawdopodobnie chcesz inwestować długoterminowo, akcje powinny stanowić główną część twojego portfela jako kapitał produkcyjny. Dodatkowe klasy aktywów mogą obejmować obligacje, surowce, waluty i nieruchomości. Obligacje mają obecnie historycznie niskie stopy zwrotu, dlatego osobiście nie spodziewam się dobrej wydajności w najbliższych dziesięcioleciach. Jeśli chodzi o surowce, można rozważyć ETF na indeks surowców; posiadanie części środków w fizycznych kruszcach szlachetnych również nie zaszkodzi (ochrona przed skrajnymi zakłóceniami gospodarczymi lub politycznymi). waluty to na przykład konta w różnych walutach. Nie jestem pewien, czy jest to sensowne tutaj. Nieruchomości również raczej nie wchodzą w grę (ryzyko skupienia), jeśli już, to tylko poprzez fundusze, REIT-y itp.

Możliwe rozwiązanie to:

50% akcji 20% obligacje/depozyty terminowe 20% gotówka 10% metale szlachetne i/lub ETF surowcowy
Oczywiście to silnie zależy od twojego tolerancji na ryzyko.

Jakie proporcje solidnych ETF-ów (np. ETF na DAX), bardziej ryzykownych ETF-ów i akcji byłyby odpowiednie dla mnie?

ETF na DAX jest już dość podatny na wahania. Jakie inne ETF-y uważasz za bardziej ryzykowne? Czy chcesz używać dźwigni w ETF-ach? Posiadanie pojedynczych akcji jako dodatek może mieć sens przy pewnej sumie do inwestowania. Jeśli jednak nie chcesz regularnie i intensywnie zajmować się poszczególnymi firmami, lepiej ich unikać.

Jak najlepiej wybrać mieszankę akcji (niemieckie akcje, akcje europejskich firm, rynki wschodzące itp.)?

Możliwymi podejściami są podział według kapitalizacji rynkowej lub PKB odpowiednich rynków. Jednak nie należy rozpraszać się zbyt wieloma ETF-ami, ponieważ zawsze należy pamiętać o kosztach podczas wyrównywania. W przypadku podziału uważam za rozsądne, aby regiony Ameryki Północnej, Europy i rynków wschodzących lub regionu Pacyfiku były jak najszersze, czyli w Europie nie kupować tylko ETF-a na DAX, ale od razu całą Europę np. za pośrednictwem STOXX Europe 600 lub MSCI Europe. Jednym ETF-em na MSCI World byłaby również opcja.

Jakie ETF-y polecasz?

To oczywiście zależy głównie od żądanej regionu/klasy aktywów. Oprócz kwestii kosztów (TER, ukryte koszty) należy również rozważyć kwestię podatkową, ponieważ niektóre zagraniczne ETF-y mogą wymagać dodatkowych obciążeń podatkowych (dotyczy to zgłoszenia podatkowego częściowego lub całkowitego zysku kapitałowego). Jeśli nie chcesz sobie tego zawracać głowy, powinieneś zdecydować się na ETF-y o niemieckiej jurysdykcji lub zagraniczne z dywidendą. Jednak tutaj również trzeba uważać, ponieważ istnieją wyjątki. Kolejną sprawą jest typ konstrukcji, czyli dywidendowy (regularne wpłaty do reinwestycji/wyrównywania) lub kapitalizujący (automatyczna reinwestycja); w pełni replikujący (bezpieczniejszy w przypadku bankructwa funduszu) lub oparty na swapach (ewentualnie łatwiejsze pod względem podatkowym)?

Czy mogę przyjąć, że około 12 razy w roku dokonuję transakcji? (raz w miesiącu, z dodatkowym dostosowaniem proporcji w ostatnim miesiącu)

Możesz na przykład od razu zainwestować wszystkie środki do lokaty w depozyt, lub rozłożyć je na kilka transz z większą przerwą między nimi. To drugie może obniżyć średnią cenę w przypadku spadających rynków. Niedawno przeczytałem jednak o badaniu, które wskazuje, że historycznie w około dwóch trzecich wszystkich przypadków korzystniej było zainwestować od razu wszystko. Można wtedy rozbudować portfel za pomocą planu oszczędnościowego i poprzez dostosowanie kwot oszczędzania wyrównać nierównowagi. Inna możliwość to gromadzenie coraz większych sum i kupowanie w zależności od sytuacji rynkowej.

Wyrównywanie można przeprowadzać raz lub dwa razy w roku, lub gdy pozycja oddala się o określony procent od docelowej wagi. Lub, jak już wspomniano, regularnie za pomocą świeżych środków lub odsetek/dywidend.

Ogólnie preferowałbym pasywną strategię inwestycyjną, którą, jak się wydaje, również chcesz realizować za pomocą ETF-ów. Aktywnie zarządzane fundusze mogą spisywać się lepiej od rynku, ale zazwyczaj kosztują więcej niż pasywne i ostatecznie nie zapewniają lepszej wydajności. Na zendepot.de jest również seria artykułów dotyczących budowy portfela. Tam wszystkie te kwestie są bardziej szczegółowo opisane.

Pozdrowienia
Cici

Napisany przez Geldbaum
Cześć DF86,

Proszę zauważyć, że dyskusje w mediach oraz zmiany prawne związane z tematem opłat związanych z zakupem produktów finansowych odbywają się głównie na poziomie doradców finansowych. Większość kosztów i opłat nie jest generowana na poziomie pośrednika, ale na poziomie firm. Nie każdy pośrednik finansowy działa na zasadzie prowizji, jak to często jest przedstawiane. Sprzedaż i doradztwo odbywają się w każdej branży i dotyczą każdego produktu. Jakość tych usług może być bardzo zróżnicowana.

Jeśli korzystasz z porad online, należysz do rosnącej liczby konsumentów, którzy dostrzegają to jako możliwą drogę do bardziej niezależnego doradztwa. Jednak za ekranami siedzą ci sami doradcy finansowi, co w świecie offline, posiadający tę samą wiedzę podstawową i udzielający podobnych zaleceń. Pełnej porady nie znajdziesz raczej w formie pisemnej.

Pytanie, które mi się nasuwa, brzmi, czy chcesz wysłuchać porady lub alternatyw, czy też jedynie potwierdzenia lub uzupełnienia swoich przemyśleń!?

Kursy akcji w ostatnich latach znacząco wzrosły, co na pierwszy rzut oka wydaje się pozytywne. Jednakże przyczyną tego wzrostu nie jest ogromna sprzedaż produktów przez spółki akcyjne, ale nadmiar pieniędzy w bankach. Te środki muszą gdzieś iść, a rynek akcji może szybko i bezproblemowo wchłonąć ogromne sumy pieniędzy. Media i wielu doradców w takich czasach zawsze zachwala inwestowanie w fundusze i akcje, co dodatkowo podsyca popyt. Przy takim napędzie nawet pingwiny wzlatują w powietrze.

Dlatego teraz uważam, że wejście na rynki funduszy i akcji jest bardzo niekorzystne. Rynki zostały zalewane ogromnym kapitałem, co doprowadziło do ogromnego wzrostu kursów. Nawet jeśli masz jeszcze 20-30 lat przed sobą, musisz zastanowić się, czy odbudowa rynku nastąpi przed twoją emeryturą i czy będzie to w naszych znanych walutach.

Choć często mówi się, że punkt wejścia na rynki nie ma znaczenia, ja w to nie wierzę. Istnieje znaczna różnica w (zwrocie), czy np. wchodzisz do DAX-a przy 10 000 punktów czy 5 000 punktów! Nawet efekt Cost-Average, który jest często chwalony i pięknie przedstawiany, nie zniweluje niekorzystnego momentu wejścia i korzystnie wpływa jedynie przez pierwsze 3-5 lat, a potem praktycznie nie ma efektu! Przy wypłacie efekt Average może nawet być negatywny. Wiele argumentów sprzedaży, technik inwestycyjnych i modeli handlowych dla funduszy i akcji opiera się nadal na doświadczeniach z poprzedniego tysiąclecia!

Inne powody? Od 2016 roku pokolenie BabyBoom w USA zaczyna przechodzić na emeryturę. Co roku ma przejść między 0,5 mln a 2,5 mln emerytów. W Niemczech ma to nastąpić około 2025 roku. Wiadomo już, że w ciągu ostatnich 14 lat zniszczono wiele kapitału inwestycyjnego, co oznacza, że nie ma już zbyt wielu oszczędności ani innych płynnych aktywów. Dlatego emeryci będą wypłacać środki z funduszy emerytalnych, co z kolei oznacza dodatkowe i ciągłe wypływy kapitału z rynków! Może to prowadzić do dłuższego spadku kursów!

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

najpierw serdeczne podziękowania za wyczerpujące odpowiedzi. Podsumowując najważniejsze punkty:

Mieszanie portfela: JAM prawdopodobnie nie chce regularnie zajmować się rynkiem inwestycyjnym ==> konserwatywne połączenie funduszy ETF, bez akcjiRozproszenie na różne regiony (Europa/Ameryka/Rynki wschodzące); np. Europa STOXX Europe 600 lub MSCI EuropeTrzeba mieć na uwadze:
Punkty kosztów (TER, koszty ukryte)Wybór ETF-ów z siedzibą w Niemczech lub zagranicznych z dywidendą (obrót podatkowy)

Pytanie, które się nasuwa, brzmi, czy chcesz usługi doradcze lub poznać alternatywy, czy też szukasz jedynie potwierdzenia lub uzupełnienia swoich myśli!?

Szukam możliwości bardziej sensownego ulokowania moich pieniędzy niż trzymanie ich na koncie. Czy to obejmie uzupełnienie moich myśli czy rozważenie alternatyw, jest dla mnie obojętne :-)

@Geldbaum: Generalnie, jeśli cię dobrze zrozumiałem, opowiadasz się przeciwko wejściu na rynek akcji w obecnym czasie. Jakie alternatywy zaproponowałbyś zatem w mojej sytuacji?

Dla przejrzystości zaktualizuję mój pierwszy post odpowiedziami.

Pozdrowienia i już teraz dziękuję za kolejne odpowiedzi!
DF86

Napisany przez Torsten Breitag
Jeśli chodzi o Twoje rozważania dotyczące budowy portfela, możesz otrzymać znacznie więcej informacji na forum dotyczącym papierów wartościowych niż tutaj. Poziom merytoryczny tam jest po prostu o niebo wyższy, patrząc na to ogólnie.

---

Jeśli chodzi o Riester, masz praktycznie idealne warunki do otrzymywania wsparcia. Ale gorąco zalecam wykorzystanie Riester jako inwestycji klasy ryzyka 1 i przeznaczenie części odpowiedzialnej za ryzyko na bardziej ryzykowne inwestycje niż obecnie.

Inaczej mówiąc: Jesteś „idealnym” kandydatem na tradycyjną polisę emerytalną Riester. Masz środki finansowe, aby utrzymać ten kontrakt na stałe i zarządzać środkami w odpowiedzialny sposób, budując różnorodny majątek w różnych klasach aktywów.

W końcu wszystko sprowadza się do ogólnej alokacji aktywów. Tradycyjna polisa emerytalna Riester po prostu przynosi znacznie większe korzyści niż lokata terminowa lub konto oszczędnościowe, przy jednoczesnych ustalonych warunkach emerytalizacji (jeśli wybierzesz odpowiedni produkt), gwarancji w postaci pewnego stopnia wyrównania inflacji i kilku innych zalet, których nie oferują produkty związane z funduszem Riester.

Riester ETF nie istnieje, zawsze jest to oszustwo i w żadnym wypadku nie można go porównać do odpowiedzialnych planów oszczędnościowych ETF.

W skrócie: W Twojej sytuacji finansowej sensowne jest zbudowanie różnorodnego majątku w różnych klasach aktywów w warstwie 3 (nieobjętej wsparciem rządowym), natomiast warstwa 2 (Riester) powinna być realizowana w sposób klasyczny.

---

Zanim zajmiesz się dalszym budowaniem majątku, powinieneś zadać sobie pytanie:

Co się stanie, jeśli nie będziesz w stanie wykonywać swojego zawodu z powodu choroby, obrażeń ciała lub utraty sprawności fizycznej / umysłowej?

Krótko mówiąc: ubezpieczenie od niezdolności do pracy.

Napisany przez Geldbaum
Cześć DF86,

Twoje dotychczasowe inwestycje kapitałowe znajdują się wszystkie w walucie pieniężnej, a nie w wartości rzeczowej. Faktycznie inwestujesz w dokładnie te aktywa, które od dziesięcioleci są promowane jako bezpieczne, ale w rzeczywistości nie są one bezpieczne, co szczególnie pokazują obecne wydarzenia.

Bez znaczenia czy to inflacja stopniowo zjada zainwestowane pieniądze, czy to reformy (walutowe), które zmniejszają wartość pieniądza. Im więcej pieniędzy jest drukowanych, tym mniejszy staje się Twój kawałek ciasta!

Jeśli masz jeszcze wystarczająco motywacji, dowiedz się więcej o inwestycjach kapitałowych, które reagują pozytywnie na kryzysy (walutowe) i coraz większe zadłużenie. Do tego segmentu należą nieruchomości, surowce takie jak metale szlachetne czy ropa naftowa oraz udziały w firmach. Literatura na ten temat jest bogata. Przyjmij sobie 3-4 bestsellery na każdy temat, a będziesz wiedział więcej na ten temat niż większość doradców finansowych!

Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata