Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredytobiorca jest kredytouny i czy planowane przedsięwzięcie budowlane jest realistyczne?

Napisany przez cheveyo
Cześć wszystkim,
teraz trochę poczytałem tutaj i muszę powiedzieć, że to wspaniałe i pomocne forum.

Mam nadzieję, że teraz moje pytania zostaną odpowiedziane, aby lepiej zrozumieć temat.

Planujemy co następuje, moi rodzice posiadają wolno stojący Dom jednorodzinny i chciałbym rozbudować go z moją żoną i stworzyć z niego Dom dwurodzinny. Rozbudowa z istniejącym budynkiem zostanie połączona, a moi rodzice mieliby dolne piętro, a my górne.
Koszty w zależności od rozmiaru, ponieważ jeszcze nie wiemy, czy zostanie zbudowany dwu- czy trzykondygnacyjny budynek, to 220.000-290.000€.
To będzie zależało od tego, na co nas stać.
Wkład własny nie istnieje, maksymalnie 5000€, planowane jest pełne finansowanie na 25-30 lat. kredyt samochodowy w wysokości 16.000€ nadal pozostaje otwarty.

Jesteśmy rodziną 5 osobową. 3 dzieci, 13/10/1 rok.
Zarówno ja (40 lat) jak i moja żona (36 lat) pracujemy na pełen etat. Oboje mamy umowy o pracę na czas nieokreślony, przy czym ja pracuję w firmie od marca 2014 r. Przedtem byłem 2 lata zajęty przekwalifikowaniem i dalszym kształceniem.
Dochód żony 2000€ netto, mój 2000€ netto. Zasiłek rodzinny może być uwzględniony tylko dla 2 dzieci.

Moje pytanie brzmi, jak zdolni kredytowo jesteśmy na podstawie tych informacji? Szczególnie z uwzględnieniem tego, że mam tę stałą pracę dopiero od marca?
Jak realne jest otrzymanie pełnego finansowania i jakie warunki odsetkowe można by otrzymać?

Planowane jest również wkrótce spotkanie z doradcą finansowym, ale chciałbym wcześniej usłyszeć kilka opinii.

Re: Czy kredytobiorca jest kredytouny i czy planowane przedsięwzięcie budowlane jest realistyczne?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ograniczające......

Jeśli weźmiemy 250 000 EUR jako spłatę kredytu z 3% odsetkami, to z ratą w wysokości nieco ponad 1 200 EUR możecie być z tym gotowi w ciągu 25 lat.

Pod względem dochodów powinno to być możliwe, prawdopodobnie również pod względem zabezpieczeń (istniejący Dom jednorodzinny), ale będzie troszkę ciasno.

Dochód 4 000 EUR - rata 1 200 EUR - 400 EUR na koszty eksploatacyjne = 2 400 EUR

Od tego odliczamy jeszcze ratę za samochód i zostaje to dla 5 osób.......

Widzę problem, gdyż do tej pory nie udało Wam się oszczędzić dużo, a teraz nagle ma to iść z górki?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Założę sobie, że Dom rodziców może również służyć jako zabezpieczenie?
Jeśli tak, to jest to dodatkowe zabezpieczenie, dzięki czemu otrzymacie lepszą stopę procentową w banku.
Nie ma więc pełnego finansowania, jeśli Dom rodziców jest pozbawiony obciążeń.
Czy jest on obciążony?
Trzeba to najpierw sprawdzić.
Jednakże przy dochodzie netto w wysokości 4 000 EUR i już posiadanych dzieciach, nie ma żadnych obaw co do tego rozmiaru kredytu.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
uważam, że proporcje między dochodem a obciążeniem domem są zrównoważone. Z kosztami dodatkowymi około 40% dochodu (bez zasiłku rodzinengo) przeznacza się na obciążenia domowe. Prawdopodobnie życzenie posiadania dzieci jest zrealizowane, co pozwala na długoterminowe planowanie możliwości finansowych.
Pytanie brzmi, czy nowy budynek będzie traktowany jako odrębny obiekt prawnie (podział) czy też będzie opierał się na własności rodziców?

Napisany przez cheveyo
Dziękuję najpierw za odpowiedzi!Dom rodziców został całkowicie spłacony około 2 lata temu. Gdyby miało to wpływ na oprocentowanie, możnaby z pewnością użyć domu jako zabezpieczenia.Gdy rozbudowa będzie skończona, powinny powstać dwie oddzielne jednostki mieszkalne. Jedno mieszkanie prawdopodobnie należałoby do moich rodziców, a drugie do mojej żony i mnie.Co do raty kredytu, warto wspomnieć, że pozostała kwota to 16 000€, a całkowita rata wynosi 310€. Jednak 9 000€ zostało pożyczone w ramach kredytu dla pracowników, bez odsetek. Można to zauważyć po ratalnej kwocie 150€, która jest odliczana bezpośrednio z pensji. Czy to ma jakiekolwiek znaczenie?Jeśli chodzi o oszczędzanie, dopiero niedawno zaczęło nam się dobrze powodzić i jeszcze nie zaczęliśmy oszczędzać. Przez niemal dwa lata miałem bardzo niskie dochody, ponieważ zajmowałem się swoim wykształceniem ;-) Po rozmowie z architektem, została nam podana cena 2000€ za metr kwadratowy. Oznacza to, że koszt dwukondygnacyjnej rozbudowy wyniósłby około 200 000€. Byłoby to dla nas wystarczające, ponieważ w przypadku trzykondygnacyjnej rozbudowy koszt wyniósłby około 300 000€. To ogromna różnica i nie wiem, czy w wieku 40 lat mogę i chcę podjąć to ryzyko.Czy przy pożyczce w wysokości 200 000-220 000€ mielibyśmy lepsze szanse?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, kredyt z pełną spłatą w wysokości 220 000 euro kosztuje nieco mniej niż 1 000 euro, jeśli oba mają być zabezpieczeniem (rozbudowa i istniejący obiekt rodziców). To spokojnie do udźwignięcia ze względu na Twoje dochody.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata