Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szanse na kredyt?

Napisany przez scheler
Dobry wieczór,
przyszedłem tutaj z Google i mam pytanie dotyczące moich szans na kredyt w banku swk.

Kwota kredytu: 10000
Okres kredytowania: 48 miesięcy
Miesięczna rata: około 240 euro
Okres próbny właśnie zakończony
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Dochód netto: 1780 euro
Brak znanych negatywnych wpisów w rejestrze SCHUFA
Miesięczne obciążenie czynszem: 545 euro
Wyciągi z konta pokazują, że leżą 3000 euro

Czy mogę mieć nadzieję, że kredyt zostanie zatwierdzony, czy powinienem poszukać innej banku? Wiem, że pytanie to nie ma łatwej odpowiedzi, ale inni użytkownicy na innych tematach podzielili się swoimi doświadczeniami. Dlatego też szukam tutaj oceny, aby przygotować się psychicznie.

Miłego wieczoru
scheler

Napisany przez 6Bankkaufmann
Decyzja o udzieleniu kredytu konsumenckiego zależy wyłącznie od oprogramowania.
Dane wyglądają na całkiem w porządku, ale dzisiaj decyzję podejmuje tylko oprogramowanie banku.

Napisany przez scheler
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące Schufy:

Kilka lat temu miałem kilka kont kart przedpłaconych. Czy są one zapisane w Schufie? Jeśli tak, to w jaki sposób (pozytywnie/neutralnie/negatywnie)?

Posiadam także kartę kredytową ze sklepu internetowego Amazon. Miałem tu otwarty zadłużenie w wysokości 500€, które spłacałem ratami (10% należności miesięcznie). Jednak teraz cała kwota została przez mnie uregulowana.

Czy taka otwarta kwota (bez żadnych upomnień ze strony banku, było to normalne oferowane rozłożenie na raty) jest negatywnie zapisana w Schufie? Nie było żadnych opóźnień w płatnościach.

Pozdrawiam serdecznie
scheler

Napisany przez Daukind
Karty prepaid zazwyczaj nie są odnotowane w Schufa.

Saldo kart kredytowych jest raportowane tylko w razie wymagalności i oczywiście ma wtedy negatywny wpływ. Korzystanie z oferowanej funkcji spłaty ratalnej nie jest odnotowane w Schufa (ewentualnie limit karty może być odnotowany w Schufa).

Napisany przez scheler
Dziękuję za szybką odpowiedź. :-)
Czy wysokie limity są raczej korzystne, czy niekorzystne? Kilka dni temu dostąpiłam automatycznej podwyżki limitu o 500€ ze strony dostawcy (bez mojego wniosku). Czy jest to oznaka dobrej oceny zdolności kredytowej, ponieważ zawsze płaciłam wszystko i nie było żadnych zaległości?

Cześć, moim zdaniem w przypadku Amazon jest używana zwykła karta kredytowa (Visa), więc nie jest to karta prepaidowa. W związku z tym karta kredytowa będzie zgłoszona do Schufy jako zwykła karta kredytowa. Jednakże jeśli spłacasz kwotę w ratach, to nie jest to widoczne w Schufie.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
istotny jest wynik w Schufa, który ocenia m.in. częstotliwość brania kredytów, korzystania z konta osobistego i kart kredytowych.
Jeśli jest wystarczająco wysoki, nie będzie żadnych problemów. Karty kredytowe są tylko zgłaszane jako takie, bez informacji o miesięcznych ratach itp.

Napisany przez Daukind
To nie jest całkowicie poprawne. Niektórzy dostawcy kart kredytowych aktualnie również raportują limit do Schufy.

Napisany przez scheler
Dziękuję Wam wszystkim za udział w tej dyskusji.

Do Kass Finanz: Dla zrozumienia. Czy płatność kartą kredytową jest już wykorzystaniem kredytu? Czy interpretuję zbyt wiele w słowo karta kredytowa?

Nie wiem niestety, jaki mam wynik w Schufa. Mogę jednak powiedzieć, że do tej pory spłacałem wszystkie rachunki terminowo. Zazwyczaj większość transakcji dokonuję przez PayPal/przedpłatę. Dotychczas nie korzystałem z kredytów bankowych. Wykorzystałem tylko nieco kartę kredytową.

Ponadto nie otrzymałem dotychczas żadnych upomnień. Jedynie na początku w nowym mieszkaniu nie dochodziły pierwsze listy od GEZ, więc nie podawałem danych. Potem dostałem wezwanie do zapłacenia zaległej kwoty X za ostatnie miesiące, ponieważ GEZ określiło samodzielnie datę rejestracji. Nie sądzę jednak, żeby to spowodowało negatywny wpis.

Czy wiek odgrywa istotną rolę przy braniu kredytu? Oczywiście musi być się przynajmniej 18-latkiem i nie być krótko przed bankructwem. Ale czy osoba poniżej 25 lat ma gorsze szanse niż osoba mająca 35 lat (przy takich samych zabezpieczeniach/dochodach itp.)?

Oczekuję dzisiaj/jutro decyzji dotyczącej mojego kredytu, trzymajcie kciuki.

Napisany przez Daukind
Wystawienie karty kredytowej może być obecnie uważane przez niektóre banki za kredyt ramowy. Transakcje dokonywane kartą kredytową nie są jednak rejestrowane przez Biuro Informacji Kredytowej (chyba że karta zostanie w końcu anulowana....)

Wiek prawdopodobnie odgrywa rolę w decyzji kredytowej, przynajmniej ma wpływ na obliczenie punktacji kredytowej. Nikt dokładnie nie wie, jaki jest wpływ tego czynnika, jednak można założyć, że 35-latek będzie lepiej oceniony niż 25-latek (przy innych jednakowych warunkach).

Obecnie decyzje kredytowe w bankach są podejmowane w pełni zautomatyzowane. Pracownik wprowadza Twoje podstawowe dane do systemu, a tam jest światełko (czerwone albo zielone). Swoboda działania może występować maksymalnie tylko w Twoim banku domowym.

Pozdrowienia

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Mogę przyczynić się do tego, że te karty kredytowe lub debet mogą negatywnie wpłynąć na decyzję kredytową.

Równocześnie miałem:
Barclay Visa Karta Limit 9.000 EUR
Barclay DISPO 3.000 EUR
Commerzbank VISA Karta Limit 5.000 EUR
Limit dyspozycji w banku domowym 6.000 EUR
Bank widzi te limity, ale nie widzi, że żaden z tych limitów nie był wykorzystywany. Dlatego traktują to prawie jak istniejący już dług.

DOKŁADNIE!
Bank zawsze uwzględnia w procesie scoringu to, ile maksymalnie może pożyczyć klient.
Nie ma znaczenia, czy linie kredytowe kart kredytowych nie są używane.
Ponieważ dzień po nowym zobowiązaniu kredytowym na kredyt hipoteczny możesz bez zahamowań wykorzystać każdą kartę kredytową i kredyt ramowy do maksimum.
Bank udzielający kredytu hipotecznego musi to jednak uwzględnić.

Napisany przez scheler
Krótki feedback: Po kilku rozmowach telefonicznych ostatecznie otrzymałem informację, że pieniądze zostały przygotowane dla mnie. Zakładam zatem, że wniosek został zaakceptowany i otrzymam swoje pieniądze? \r\n \r\n Czekam jednak nadal na odpowiedź od banku, ponieważ zdanie było nieco niejasne. Dlatego nie cieszę się za wcześnie, chociaż wszystko wygląda na pozytywne rozpatrzenie.

Jeśli tak, to sens ma tylko pisemne potwierdzenie banku.

Napisany przez scheler
Tak więc nie zrozum mnie źle, nie dostałem potwierdzenia telefonicznie. Otrzymałem e-mail z załącznikiem w formacie PDF. Wiem, że to też nie jest 100% pewne, ale jednak bardziej niż coś, co zostało powiedziane przez telefon.

W takim razie po wprowadzeniu danych przez pośrednika lub bank otrzymali Państwo umowę kredytową.
Wszystko w porządku. Teraz należy postępować zgodnie z instrukcjami w liście przesłanym przez bank i odesłać mu dokumenty.
Wtedy wszystko powinno się udać.

Napisany przez scheler
kredyt został wypłacony kilka minut po otrzymaniu przeze mnie e-maila. Czy istnieje szansa, że pieniądze pojawią się na moim koncie jutro?

To możliwe, zależy to również od lokalizacji Twojego miejsca bankowego i skąd pochodzi pieniądze.
W innym przypadku niedawno doświadczyłem, że przelew został wysłany telegraficznie we wtorek, a dopiero w czwartek w południe został zaksięgowany na koncie.
Niewiarygodne, ale się zdarza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata