Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Opłaty przy wypłacie pożyczki budowlanej - kto się na tym zna?

Napisany przez Nacer1
Cześć,

Mam nadzieję, że ktoś mi tutaj pomoże.

Chodzi o finansowanie domu mojej mamy. Był to finansowany poprzez dwa kredyty hipoteczne budowlane (70 tys. euro + 5 tys. euro) z B*H*W. Umowy te wygasły i zostały przez nas anulowane, a finansowanie kontynuowane w innej banku. Niestety kredyty hipoteczne miały różne terminy wygaśnięcia (70 tys. euro 01.01.2014, 5 tys. euro 01.07.2014), dlatego nie mogliśmy od razu sfinansować w innym banku, a musieliśmy najpierw rozliczyć koszty przedfinansowania.

Bausparkasse naliczył nam opłaty za 5 tys. euro w wysokości 260 euro za opłatę za upoważnienie/dołączenie do wyciągu hipotecznego, oraz 150 euro za zlecenie powiernicze. Teraz otrzymuję nowe pismo, w którym stwierdza się, że zastaw hipoteczny na 5 tys. euro został zwolniony, oczywiście ponownie z rachunkiem: 64 euro opłat za notariusza za potwierdzenie i opłatę manipulacyjną w wysokości 200 euro, oraz 150 euro opłaty za powiernicze rozliczenie. Ponadto nowy bank informuje, że koszty sądu rejestrowego poniesione będą przez nas - czy to nie powinno być już jednak uregulowane???

Czy to zgodne z prawem??? Takie wysokie opłaty czy opłaty manipulacyjne?

Już tak bardzo denerwowałem się tym przedsiębiorstwem. Na przykład zapomnieli wypłacić saldo z kredytu mieszkaniowego lub nasze wypowiedzenia nie były formalnie poprawne. *potrząsanie głową*

Czy ktoś orientuje się w pobieranych opłatach?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Trzeba odróżnić opłaty notarialne za skreślenie, cesję hipoteki oraz koszty związane z zleceniem powierniczym.
Opłata w wysokości 150 EUR za zlecenie powiernicze jest prawdopodobnie wymieniona w regulaminie banku, ponieważ pojawiła się tam dwukrotnie.
W każdym razie należy przyjąć, że opłaty notarialne są odpowiednie.

Napisany przez Nacer1
Oplaty notarialne są w porządku, ale co z innymi opłatami?!? Czy to w ogóle jest zgodne z prawem? 500 € za koszty powiernicze i opłaty za obróbke?

Czy kwota 500 EUR jest szczegółowo wymieniona w regulaminie banku?

Napisany przez Nacer1
Nie posiadamy ogólnych warunków umowy (kredyt został wzięty od poprzednich właścicieli, a BHW chciała wydać nowe warunki umowy tylko za wysoką opłatą). Jak już zostało wspomniane, to finansowanie dotyczy mojej mamy, a ja zaangażowałem się w tę sprawę, ponieważ nie wiedziała, jak sobie poradzić.

Czym jest wysoka opłata?
BHW powinno być w stanie wysłać ci umowę w formie papierowej bez problemu lub przedstawić wykaz opłat. Takie dokumenty są przecież już wydrukowane.
Co powiedzieli, ile to ma kosztować?

Napisany przez Nacer1
Nie jestem pewien co do dokładnej kwoty, ale było to coś w okolicach 100€. Na pewno wystarczająco dużo, żeby moja mama zrezygnowała z tego. To tak naprawdę odzwierciedla całą moją opinię na temat BHW.

Napisany przez obelix

Dokładnej kwoty już nie pamiętam, ale było to coś w okolicach 100€. Na pewno wystarczająco dużo, żeby moja matka zrezygnowała z tego. Tak czy inaczej odzwierciedla to moje ogólne wrażenie na temat BHW.

nie wierzę teraz, że regulaminy o wartości 100 euro. Gdybym miał dużo ochoty, sam zapytałbym w BHW, ale szkoda mi na to czasu.

Z perspektywy wydaje się, że wszystko przebiegło zgodnie z prawem. Tymczasem klienci chętnie mają inne zdanie. Dlaczego? Trzeba było się wcześniej lepiej zorientować.

Nawet teraz moim pierwszym krokiem byłoby udanie się prosto do BHW. Tylko tam znane są szczegóły ... i żeby jeszcze raz przebić się przez to samo: nie wyobrażam sobie, że nie ma tam właściwych informacji (a na początek za darmo).

Napisany przez Nacer1
Cała umowa powinna kosztować tyle. Jedyną rzeczą, którą otrzymaliśmy bezpłatnie, była krótka streszczenie umów BEZ regulaminu. Zapytaj, jeśli otrzymasz inną informację, byłbym zaskoczony. doradca powiedział nam to w ten sposób, a centrala zawsze się na to powoływała. Jednakże nie poprosiliśmy o samo regulamin, tylko o kompletną kopię umowy. Być może tkwi w tym problem. Może warto spróbować ponownie.

Oczywiście, kompletna kopię umowy nie ma się po prostu tak po prostu pod ręką. Trzeba sięgnąć do archiwum, co zajmuje czas. A czas banku przekłada się na koszty dla klienta. Jestem pewien, że regulamin jest również dostępny w oddziałach Poczty. Nawiasem mówiąc, w Google znalazłem go w 3 sekundy i możesz tutaj bezpłatnie przeczytać wszystkie warunki: https://www.bhw.de/content/allgemeine-geschaeftsbedingungen.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata