Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: górna granica składki - składniki

Napisany przez capri85
Cześć wszystkim,

Nie do końca rozumiem, jak wygląda granica minimalnego wynagrodzenia. Czy dotyczy to tylko mojego miesięcznego wynagrodzenia brutto? Ponieważ moje wynagrodzenie składa się z części stałej i zmiennej, nie jestem pewien, czy zmienna część może być doliczona?

Dodatkowo otrzymuję dodatkową część wynagrodzenia za kwalifikacje dodatkowe. Te składniki mogą być skreślone w przyszłości.

Dzięki & Pozdrowienia

Napisany przez brainy
BBG służy do ustalenia maksymalnej stawki dla 4 składek społecznych.

Wszystko, co nie jest zwrotem kosztów, jest obłożone składkami w rozliczeniach płac. Bez względu na to, jak dziecko się nazywa.

Zawsze jest to analiza roczna.

Napisany przez capri85
Trochę liczyłem na prostą niemiecką odpowiedź.

Ale przypuszczam, że chodzi o to, że uwzględniają premię i inne dodatki.

Napisany przez brainy
Do dochodu w wysokości do 71 400 EUR (dla osób o ograniczonej zdolności do pracy/ niezdolnych do pracy) / 48 600 EUR (dla ubezpieczonych w przypadku choroby/ opieki długoterminowej) w roku obowiązują składki społeczne (stan na rok 2014 w Niemczech).

Praca staje się opłacalna dopiero powyżej tych kwot, ponieważ płaci się już tylko podatek.

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
ogólnie do rocznego dochodu z pracy zalicza się oczywiście klasyczne wynagrodzenie za pracę, czyli pensję. Nie ma znaczenia, czy jest to stałe wynagrodzenie, czy też zasadniczo zmienne. Do tego należy zaliczyć regularnie wypłacane i uzgodnione dodatkowe płatności, takie jak premie urlopowe, świąteczne, programy oszczędnościowe i regularne udziały w zyskach. Te ostatnie jednak tylko wtedy, gdy są one regularnie i pewnie wypłacane. Wynagrodzenia za dyżury gotowości oraz dodatki (zmianowość lub utrudnienia) również są brane pod uwagę przy obliczaniu JAEG. Wynagrodzenia za nadgodziny są zaliczane tylko wtedy, gdy są wypłacane ryczałtowo. Jeśli jednak wahają się i zawsze są wypłacane tak jak wykonano pracę, to nie są one brane pod uwagę.

Nie są zaliczane dodatki rodzinne, zasiłek rodzinny, zwrot kosztów podróży i nadgodziny (z wyjątkiem ryczałtowej rekompensaty) oraz zwłaszcza takie płatności, które trafiają na ubezpieczenie bezpośrednie.

Definicja wynagrodzenia za pracę: Kodeksu Socialnego i Ubezpieczeń Społecznych § 14

Pozdrowienia,

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata