Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Moje aktualne CV

Napisany przez Karat
Aktualnie mam następujące tytuły w PF: Opcja kupna na Ciba SC 9/05 Opcja sprzedaży na Oil 11/05 (oilvs) Opcja sprzedaży na Oil 11/05 (oiluu) Barrier Reverse Convertible 7% na Credit Suisse 11.11.05 Barrier Reverse Convertible 7,125% na Swiss Life 13.2.2006 Barrier Reverse Convertible 8% na Rochs/UBS/Zurych 17.2.2006 Z bariery mogę spać dobrze przy dość solidnym oprocentowaniu. Opcja kupna na Ciba SC jest mocno na minusie. Wygląda na to, że wysoka cena ropy mi pokrzyżowała szyki. Jednakże trwa ona do września 2005 r., a wiele może się jeszcze wydarzyć z ceną ropy. To samo dotyczy opcji sprzedaży na olej, które w chwili obecnej są odpowiednio 4% i 8% na plusie. Niższa cena ropy może tu sporo zmienić. Pozostawić to tak czy ktoś ma inne zdanie? Karat PS: Do Salamander! Czy można by dodać do tytułu tego działu Instrumenty pochodne i pozostałe inwestycje. Może nawet utworzyć specjalny dział na ten temat.

Napisany przez webmaster
Cześć Karat,

wspomniane rozszerzenia zostały dodane.

PS: Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Salamander

Napisany przez Karat
Jako mały zastrzyk, który miał w sumie wzrosnąć, około roku temu otworzyłem konto w SQ, na którym handluję wyłącznie warantami. Moje początkowe pieniądze wynosiły wtedy 5000 franków. W międzyczasie kapitał, jak mogło inaczej być, stopniał jak śnieg na słońcu. Obecnie mam w tym portfelu jeszcze 2 waranty:

- Call NIKBE 12/06 (-60,13%) Wartość obecna: 1260 franków
- Call ZURHI 12/06 (-42,86%) Wartość obecna: 340 franków
- Stan konta: 30 franków

Zatem sumarycznie strata wynosi 3370 franków lub 67,40%. Oczywiście chcę odrobić straty. Obecnie, przy zbliżającym się międzyetapowym rajdzie, pewne szanse mogą się pojawić. Pojawi się więc pytanie, czy powinienem pozostać przy tych dwóch warantach, czy może postawić na inne konie! Obecnie szybkie odbicie NIKKEI wydaje mi się prawdopodobne. Aktualnie oczekuję szacunkowego odbicia Zürich FS. Do końca roku mamy jeszcze trochę czasu. Jednakże już niedługo zacznie działać czasowa wartość obu opcji. Jakie byłyby wasze decyzje, aby do końca 2006 roku odzyskać co najmniej początkowy kapitał w wysokości 5000 franków?

Karat

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat

Niestety jestem w takiej samej sytuacji jak ty i mam głęboko zakotwiczone ZURHI na czerwono (cena zakupu 0,12!). Na razie nadal je trzymam, ale będę uważnie obserwować rozwój ZURN. Z mojego otoczenia zawsze słyszę rady, aby je jeszcze zachować, ale jakoś mam niepewne uczucie w okolicach żołądka!
Co myśli społeczność Zurichu, czy 330CHF +/-10 do końca roku to utopia czy jest w tym jeszcze coś więcej? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nikt nie ma szklanej kuli, aby to przewidzieć, ale wasza opinia bardzo mnie interesuje!

Więc, zaczynamy i z góry dziękuję!!!!

Napisany przez kandinski
Cześć, koledzy i współcierpiący Aby nadrobić straty, szanse wynoszą 50% ? Nie jest to powód do śmiechu, ale niestety tak jest. Zaczynam stopniowo odrabiać straty... Moje zdanie na temat ZURHI: Nadal jest to bardzo zmienne, ale aby przeskoczył powyżej 0.10, potrzebne jest plotkowanie o fuzji. Jest to możliwe, ale każdy musi sam ocenić szanse. (Póki co jest to dementowane przez Schiro) Co do NIKBE, poczekałbym jeszcze; obstawienie na indeks nie jest głupim pomysłem, ponieważ znowu mamy przychodzący północny wiatr i próg rentowności wydaje się być blisko. Sprzedałem swoje ZURHI ze stratą (50%) i kilka razy kupiłem za 0.03 i sprzedałem za 0.04. Jednak już więcej nie będę kupował calli. To samo zamierzam zrobić z CSGHI, kupić za 0.06 i sprzedać za 0.07... zobaczymy, czy się uda

Napisany przez kandinski
@ Karat

Na pewno nie uda się szybko odbić straty, ponieważ giełda podnosi się powoli. Przy krachu jest wręcz odwrotnie.
Dlatego; coś jeszcze mi umknęło...
Nie ma 100% pewności, ale mam pewien pomysł, który sobie zapisałem: Jeśli pojawi się jakiś powód (recesja, wojna...), postawię na Put-KO na SMI. Zobaczymy, jak długo jeszcze musimy czekać, ale następny krach z pewnością nadejdzie. Prognozy to 2007/2008.

Napisany przez Marktinsider
To nawet z kilkoma bardzo dobrze działającymi opcjami może być trudne, aby z powrotem zrobić 1630,00 CHF do 5000,00 CHF. Potrzebne jest potrójne zwiększenie (+200%). Byłoby miło, gdyby istniał na to recepta na sukces.

Napisany przez ADMCI4
@ Kandinski

Dziękuję za Twoją opinię. Zdecydowałem się na ZURHI, aby go zachować do końca października. Mam nadzieję, że do tego czasu coś się zmieni! Moim zdaniem ZURN ma jeszcze duży potencjał. Trochę podejrzane jest dla mnie, że pomimo pozytywnych doniesień z przeszłości i akceptowalnego raportu kwartalnego, nie widać pozytywnych reakcji. Ogólnie rzecz biorąc, obecny wskaźnik P/E na poziomie 9 nie jest rekordowo wysoki! Sezon burz dopiero się rozpoczął, ale to również nie może być powodem do takiego nakręcania. Ponadto niedawno Schiro podkreślił, że ZFS rzeczywiście podjął działania w obszarach ryzyka, czyli znacznie zwiększył składki! To są argumenty, które obecnie powstrzymują mnie przed sprzedażą ZURHI. Mam wrażenie, że coś jest w trakcie :shock: Cisza przed burzą?
Może ktoś ma więcej informacji i sztucznie obniża kurs :roll:
Poczekajmy i cieszmy się latem!

Pozdrowienia dla wszystkich inwestorów

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata