Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Perspektywy 2006

Napisany przez Karat
Prognozy na rok 2006 Moje aktualne przewidywania na rok 2006 na giełdzie można w skrócie opisać następująco: W ciągu najbliższych tygodni spodziewam się korekty o około 5% - 10% w zależności od spółki i miejsca na giełdzie. Jednak ta korekta powinna zostać odrobiona w ciągu roku 2006. W tej chwili spodziewam się raczej lekko pozytywnego, raczej bocznego trendu na giełdzie w 2006 roku. Większość prognoz dotyczących 2006 roku, jak dotąd opublikowanych, jest raczej pozytywnie nastawiona. Na koniec 2006 roku będziemy znowu wiedzieć więcej. Dla roku 2005 prognozy były raczej powściągliwe, a dokładnie odwrotnie się sprawdziło. Niestety nie możemy polegać na tym, że prognozy finansowych guru również w 2006 roku znów okażą się błędne. Dla moich inwestycji w 2006 roku będę więc raczej trzymać się dotąd sprawdzonych barier Banku Leu z opodatkowanymi korzyściami z oprocentowania 6% - 9% rocznie! W najgorszym przypadku otrzymam wypłacenie topowej akcji (Roche, UBS, Novartis, itp.) po wygaśnięciu. Rozważam również, w zależności od kształtowania się oprocentowania, spłatę mojego kredytu hipotecznego. Pod względem podatkowym jest to jednak niekorzystne. Ale na koniec liczy się, co zostało na koncie. Dla mnie złoto (jeszcze nie wiem przez jakie narzędzie) i surowce (prawdopodobnie certyfikat indeksu Rogersa od ABN AMRO) będą ważnym tematem w roku 2006. Może nawet jeszcze w 2005 roku w zależności od rozwoju. Jednak nie sądzę, że złoto i surowce zanotują znaczący spadek przed świętami. W styczniu/lutym 2006 roku może to być inaczej. Jedno można powiedzieć już dziś z pewnością, rynek akcji i finansowy pozostanie trudny również w 2006 roku. Karat

Napisany przez richard100
Na rok 2006 nie podejmuję jeszcze żadnych prognoz. Zobaczymy, jakie niespodzianki przyniesie nam jeszcze reszta 2005 roku. Dla GOALS powietrze staje się cieńsze wraz z rosnącymi cenami, co oznacza, że stają się one coraz mniej interesujące. Im wyższe są ceny, tym większe ryzyko, że akcje zostaną umieszczone w portfelu po zawyżonej wartości. Wolę akcje GOAL, które mają co najmniej rok. Mam nadzieję, że akcje będą dalej rosły. Mam ciągle akcje, które zakupiłem w okolicach 2000 roku i mają ujemne wzrosty. Ale nie wygląda to już tak źle w kontekście dodatkowych zakupów. Możliwe, że będzie krótka korekta strachu, ale z brakiem alternatywnych inwestycji rynek nadal ma solidne wsparcie. Długo lekceważone akcje powoli zyskują na sile: CIBN, CLN, Adecco, na przykład. Wygląda na to, że SCMN wkrótce przekroczy granicę 400. Potrzeba tu jeszcze sporo cierpliwości. Moja prognoza na koniec 2005 roku: wyższa niż dzisiaj. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Więc w przypadku moich inwestycji w 2006 roku będę raczej trzymał się dotychczasowych sprawdzonych barier Banku Leu z oprocentowaniem od 6% do 9% rocznie! W najgorszym przypadku otrzymam wtedy akcję topowej firmy (Roche, UBS, Novartis, itp.). Wygląda to interesująco, masz dodatkowe informacje na ten temat? Myślę, że przyszły rok będzie nieco bardziej burzliwy, być może podobnie jak w 1998 roku, dla tych, którzy pamiętają. Pod koniec tego roku zyski kursowe z ostatnich lat będą szeroko omawiane w mediach, z rekomendacjami ekspertów co do inwestycji na następny rok. To sprawia, że wielu inwestorów decyduje się dołączyć do gry. W końcu następuje korekta (w 1998 roku miała miejsce wczesną jesienią, o ile dobrze pamiętam). Sądzę jednak, że 2006 rok w sumie będzie pozytywny. W każdym razie mam 1/3 gotówki, aby w razie potrzeby dokupić kolejne akcje.

Napisany przez 2cybercrash
Nie zaszkodzi zastanowić się trochę nad rokiem 2006. Obecnie wydaje mi się, że panuje zbyt wiele optymizmu. Aby dokonać prognozy, trzeba ocenić USA. Tam dolar jest miarą wszystkiego, od dłuższego czasu wzrósł do poziomu 1,30 CHF i może dalej wzrosnąć do 1,35/1,38. W takim przypadku jednak giełda amerykańska nie będzie mogła wzrastać, a wręcz spadnie lub najlepiej pozostanie na dotychczasowym poziomie. Indeks Dow Jonesa jest już na górnym końcu zakresu bocznego trendu i może go złamać, lecz w takiej sytuacji musi spaść wartość dolara. Złoto w każdym razie podąża własną drogą, kto wie, dokąd? Prawdopodobnie wszystko się wydarzy jedno po drugim, tak jak nikt się nie spodziewa, dynamicznie w spokojnych wodach. Nadal potrzeba szczęścia w transakcjach na poszczególnych akcjach. Nawiasem mówiąc: Obserwuj formację wykresu spółki Zimmer Holding.

Napisany przez richard100
Cześć Cypercrash, Gdzie widzisz zakup dla ZMH po 80 Fr.? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez 2cybercrash
Handluj lepiej w dolarach na NYSE, w pobliżu 60$, jeśli cena spadnie tak nisko. W przypadku certyfikatu SWX wolumeny są często mizerne, a kursy kupna/sprzedaży są nieregularne. Następnie przelicz kursy walutowe i ceny na $, ustaw limit zlecenia i pozostaw je przez cały dzień, ważne na giełdzie.

Napisany przez ADMCI4
Na ostatnie tygodnie 2005 roku nie patrzę tak szaro jak Karat. Uważam, że kursy będą łagodnie rosnąć falami. Na początku roku 2006 jeszcze zobaczymy wyższe ceny (aż wszyscy mali inwestorzy ponownie wejdą na rynek...). Potem jednak kursy spadną znacząco do wiosny. Wyniki roczne będą prawdopodobnie świetne - ale już zostały wliczone w ceny. Powodem będą ostrożne prognozy zysków na 2006 rok. Osobiście zaangażowałem się w: CSGN: Porównanie z XL Capital, sprzedaż Winterthur i potencjał nadgonienia UBS. Mikron: Udało się osiągnąć przełom, sukces na rynkach, solidne zarządzanie. Actelion: ponieważ nadal wierzę w sukces produktów (Tracleer) - mimo że dzisiaj giełda karci negatywne wyniki badań. Jestem również pozytywnie nastawiony do Ypsomed oraz Basilea i Osiris poprzez New Venturetec, ale doskonałe wyniki są już od dawna uwzględnione w cenach. Na mojej liście obserwacyjnej są: Pargesa (z udziałami w Total-Fina, Suez, Bertelsmann) Xstrata (surowce) Geberit (dobra inwestycyjne/technika sanitarna) ... oraz złoto - ale dopiero gdy osiągnie poziom 500 $ i spekulacje znowu opadną. Pozdrawiam, Felice

Napisany przez ADMCI4
Myślcie o zmianie na stanowisku przewodniczącego FED. W przeszłości nowego przewodniczącego FED rynek testował na wstępie na wszelkie sposoby. Ostatnia zmiana jednak miała miejsce już kilka lat temu, więc wielu handlowców nie ma jeszcze takiego doświadczenia. Dlatego sądzę, że czeka nas jeszcze piękny grudzień, jeszcze lepszy początek nowego roku, ale nie zdziwię się, jeśli pod koniec stycznia pojawią się pewne mniejsze turbulencje. Planuję więc, że do około 15.01.06 obniżę moją pozycję akcyjną do 0 i będę obserwować pierwsze tygodnie pracy nowego szefa FED. na razie 8)

Napisany przez ADMCI4
Już niedługo minie połowa roku 2006. Niektóre przewidywania zostały odzwierciedlone scenariuszowo. Prawdopodobnie nerwowość będzie utrzymywać się do następnego posiedzenia Rezerwy Federalnej. Prawdopodobnie następnie dane przedsiębiorstw znów będą bardziej skupiać uwagę.

Napisany przez Simona
Absolutnie, jestem tego samego zdania. Teraz nie powinniśmy wpadać w panikę i sprzedawać naszych akcji z stratą. Wymaga to teraz silnych nerwów i wytrwałości. Byłoby wskazane, gdyby USA dokonały gruntownej inwentaryzacji; tak nie może dalej iść, w przeciwnym razie mogliby zamknąć swoją giełdę. My natomiast nie powinniśmy się tym zrażać! Byłoby szkoda i niepotrzebne po prostu się poddać! Pozwólmy im radzić sobie z ich problemami samym sobie. Zachowajmy gotówkę, przeżyjmy straty i korzystajmy z nadarzających się okazji. ? Kto zna jakiś dobry dowcip? ? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Karat
Dobre wiadomości, nagłówki, wywiady, komunikaty firmowe, sprawozdania finansowe itp. nie ustają. Wręcz przeciwnie, jest ich prawie za dużo. Wszelkie negatywne informacje są obecnie zaniedbywane. Czy po prostu nie chcemy ich widzieć? Tak jakby z zasady: to, czego nie ma prawa być, nie istnieje! Jednak giełda prezentuje inną twarz. Przynajmniej w ostatnich dniach i tygodniach. giełda po prostu stoi na miejscu, czasem podnosi się trochę, innym razem opada. W każdym razie nie daje się zwieść przez dobre raporty i informacje w gazetach do wzrostu. Więc na giełdzie muszą czaić się jakieś strachy. Kolejne podwyżki stóp procentowych w Ameryce? To nie może być prawda. Przecież podwyżki stóp procentowych są znakiem dobrego stanu gospodarki. Pytam się zatem, co się stanie, gdy przy obecnym stanie giełdy, nagle zaczną się pojawiać negatywne informacje na tickerach? Karat

Napisany przez Karat
Teraz robi się niebezpiecznie! Jeśli nawet SECO staje się tak odważne, to pewnie nie potrwa długo, zanim huknie! Na pewno odwagi już jej zabrakło na rok 2007. Teraz brakuje tylko odpowiedniego nagłówka na pierwszej stronie Blick. Od tego momentu pewnie będzie tylko w dół. Wiadomość z Cash z 29.06.2006 Seco znacznie podnosi prognozę 29.06.2006 09:14 Teraz nawet rząd jest przekonany o ożywieniu: Sekretariat Stanu ds. Gospodarki (seco) znacznie podniósł swoją prognozę wzrostu na bieżący rok. Eksperci koniunktury rządowej teraz prognozują wzrost Produktu Krajowego Brutto (PKB) o 2,7 procent. Dotychczas przewidywali wskaźnik wzrostu na poziomie 2,0 procent. 2007: Nadal oczekuje się wzrostu o 1,5 procent Na rok 2007 przewiduje się spowolnienie wzrostu PKB do 1,5 procent, zgodnie z opublikowaną prognozą letnią seco. W tym zakresie prognoza z marca nie została zmieniona. UBS najbardziej optymistyczna Przed seco różne banki i instytuty ekonomiczne już poprawiły swoje prognozy wzrostu. Najbardziej optymistyczny jest gigantyczny bank UBS, który oczekuje wzrostu PKB na bieżący rok na poziomie 3,0 procent. -- sda/scc/pds Karat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata