Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odwołania - z perspektywy zawodowej

Napisany przez S. Schweers
Szanowni użytkownicy forum!

Przeczytałem posty i chciałbym pomóc wyjaśnić sytuację. Zawodowo pracuję jako prawnik w tej dziedzinie. Mogę powiedzieć następujące rzeczy:

- osoba niezorientowana nie może pewnie ocenić możliwości bezzwłocznego odwołania, ponieważ nie zależy to tylko od błędnej formułki (np. użycie słowa najwcześniej);

- zazwyczaj osoba niezorientowana nie jest w stanie samodzielnie przeforsować odwołania;

- jeśli umowa została zawarta przed 2002 rokiem, odwołanie umowy kredytu konsumenckiego zazwyczaj praktycznie nie jest możliwe. Odwołanie prolongacji nie jest zalecane. Mogą wystąpić skutki prawne, takie jak przywrócenie do mocy starej umowy;

- należy upewnić się, że można przekredytować lub spłacić z własnych środków, ponieważ skutkiem odwołania jest obowiązek zwrotu otrzymanej kwoty zgodnie z odpowiednimi oprocentowaniami rynkowymi;

- ubezpieczenia ochrony prawnej zazwyczaj pokrywają koszty, jeśli kredyt został zaciągnięty na zakup istniejącej nieruchomości (a nie nowo wybudowanej), przeznaczonej do własnego użytku. Z reguły wykluczone są nowo wybudowane nieruchomości, obiekty zabytkowe podlegające ochronie konserwatorskiej oraz nieruchomości przeznaczone do wynajmu (= inwestycje kapitałowe). W razie potrzeby można także skorzystać z nowego ubezpieczenia ochrony prawnej;

- zlecenie pracy prawnika oddalonego geograficznie nie stanowi problemu.

Jeśli więc chcesz poprawić swoją sytuację, jednocześnie unikając przesadnego ryzyka, chętnie pomogę, jeśli nabyto używaną nieruchomość, którą się zamierza zamieszkać, jeśli posiada się polisę ubezpieczenia ochrony prawnej lub zamierza ją zawrzeć, jeśli umowa kredytowa została zawarta w 2002 roku lub później i nie dotyczy to prolongacji.
W innych przypadkach sukces nie jest wykluczony, ale wszelkie działania są obarczone ryzykiem, które większość osób nie jest skłonna podjąć.

Pozdrowienia dla uczestników,

Schweers

Napisany przez RonMcDon
Witaj, Panie Schweersie!

Bardzo serdecznie witamy Cię na forum!!

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
@RonMcDon
tak jest!
Jeśli ktoś pisze, że ma również doświadczenie zawodowe w tej dziedzinie i proponuje podejścia do dyskusji na forum tutaj, to nie jest to fantastyczne i super??

Napisany przez Calypso
No cóż, teraz będzie można z niecierpliwością czekać na to co dalej..

Od tamtej pory moja sprawa z odwołaniem raczej przysypia niż idzie do przodu..

Napisany przez 3ducnici
Cześć S.Schweers,

także witam!

Mam kilka pytań...

- Jak długo ma się czas na zapłacenie opłaty sądowej po złożeniu pozwu?

- Jak ustalany jest wartość sporu? Czy to sąd czy złożący pozew adwokat?

Są różne opinie na ten temat. Jedni mówią, że chodzi o pełną wartość kredytu, ponieważ w przypadku odstąpienia od umowy nie doszło do jej zawarcia i chodzi o pełną kwotę, inni twierdzą, że chodzi o zadłużenie pozostałe, jeszcze inni uważają, że wartość sporu zależy od wysokości korzyści ekonomicznej, czyli wysokości odszkodowania za przedterminowe spłaty oraz odsetek od dokonanych spłat kredytowych...

Jak Pan to widzi?

- Co się dzieje, gdy sąd wyższej instancji nie zezwala na apelację, a wyrok staje się prawomocny? Czy jest to wiążące dla podobnych (takich samych WRB + takiej samej banku) spraw w tym Sądzie Apelacyjnym, czy może sądzić inaczej (przy takim samym orzecznictwie, na przykład skuteczny pozew przeciwko DKB w Sądzie Apelacyjnym w Brandenburgii, nowy pozew również przeciwko DKB)

Co się dzieje, gdy sąd wyższej instancji nie zezwala na apelację, a wyrok staje się prawomocny, czy jest on wiążący dla innych spraw przeciwko innym bankom w innych Sądach Apelacyjnych, ale z takim samym WRB?
(Na przykład skuteczny pozew przeciwko SPK X w Sądzie Apelacyjnym w Monachium, nowy pozew przeciwko SPK Y, na przykład w Sądzie Apelacyjnym w Norymberdze)

Jak to sobie wyobrazić?

- Czy istnieje jakaś granica wartości sporu, po przekroczeniu której Sąd Okręgowy przestaje być właściwy (podobnie jak w przypadku Sądu Rejonowego?)

Napisany przez S. Schweers
Cześć ducnici,

Twoje pytania są bardzo szczegółowe!

-Nie musisz płacić od razu, ale w przypadku zwłoki w płatności możesz stracić działanie przedawniające pozwu.

-Sąd określa wartość sporu.

-Ja osobiście uważam, że wartość sporu to VfE, ale moje osobiste zdanie niestety nie ma znaczenia.

-OLGe starają się ustanowić wiarygodne orzecznictwo i mają trudności z jego zmianą. W zasadzie każdy sędzia jest jednak niezależny i nie jest związany orzecznictwem. To, co mówi BGH, byłoby jednak przez każdego sędziego uznane za wiążące.

-Nie ma takiego limitu wartości sporu.

Ogólnie rzecz biorąc, nie powinieneś próbować zagłębiać się w każdy szczegół jako nie prawnik (chyba że myślisz o zmianie zawodu). Będzie to jednak niekończące się...

Napisany przez Tinkerbell
Witaj Panie S. Schweers,

Od pewnego czasu śledzę forum z najwyższym zainteresowaniem!

Mam pytanie dotyczące zgody na pokrycie kosztów przez ubezpieczenie ochrony prawnej?

W naszej umowie kredytowej z 2009 roku znajduje się błędna informacja o odstąpieniu od umowy! kredyt z 2009 roku (refinansowanie, wcześniej inny bank)

Mój mąż zbudował obiekt w latach 2000/2001 = czyli nowa budowa.
W 2009 roku nastąpiło refinansowanie, w którym jako kredytobiorca dołączyłam, ale nie stałam się właścicielem (brak wpisu do księgi wieczystej oraz brak pisemnej czy ustnej umowy najmu)!
ubezpieczenie ochrony prawnej jest na mój własny rachunek.

Chciałam uzyskać zapewnienie pokrycia od tego ubezpieczenia. Przedstawiłam im sprawę, jak opisano tutaj.

ubezpieczenie odmówiło mi, uzasadniając to związkami przyczynowymi z nową budową.
Mimo że nie planowałam, nie budowałam, nie finansowałam nowej budowy.

Kiedy poznałam mojego męża, Dom był już gotowy!

Czy ubezpieczenie słusznie odmówiło pokrycia?

Dziękuję za odpowiedź

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata