Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy sprzedać czy wynająć?

Napisany przez etwhaber
Cześć, co myślą szanowni czytelnicy na temat następującej sytuacji: Mam mieszkanie własnościowe, cena zakupu pod koniec 2003 roku wynosiła 80t€, obecnie jak sama nieruchomość (6 partii, około 22 lata) w dobrym ogólnym stanie. Mieszkanie jest w pełni spłacone, obecnie wynajmowane za 400€ czynszu zimnego plus 90€ opłat ryczałtowych. Opłaty administracyjne razem wynoszą 130€. Dochód z tego to 360€. Obciążenie hipoteczne w wysokości 50t€ nadal jest wpisane z czasów finansowania przez bank. Planuję teraz zakup domu jednorodzinnego za około 450t€ wraz z wszystkimi kosztami. Dostępny kapitał własny w gotówce obecnie wynosi około 120t€. Teraz pytanie: czy lepiej jest ponownie obciążyć mieszkanie i mieć około 50t€ więcej kapitału własnego i spłacać go z wynajmu, czy je sprzedać? Sprzedaż przyniosłaby (tak mi się wydaje) około 90t€ więcej kapitału własnego. To z kolei oznaczałoby mniejsze płatności odsetkowe za Dom, szacunkowo około 10t€ korzyści w porównaniu z obciążaniem. Sprzedaż nie byłaby konieczna w krótkim okresie (pod presją), cena sprzedaży mogłaby zostać sfinansowana tymczasowo (pożyczane prywatnie). Dodatkowe około 40t€ kapitału własnego przy sprzedaży zamiast wynajmu nadal pozwoliłyby wybrać związek na 10 lat, ponieważ reszta długu w momencie zapadalności jest znacznie bardziej przewidywalna niż w przypadku obciążenia, tutaj byłaby bardziej kusząca 12-letnia związek, ale z ~2,2% stopa procentowa nominalna zamiast ~1,55% byłaby także około 12t€ droższa w odsetkach. Ogółem więc początkowo ponad 22t€ więcej odsetek w przypadku obciążenia. Z 360€ czynszu na miesiąc pozostaje po opodatkowaniu (42%) może 250€ - za mało, aby spłacić je w poniżej 20 lat, nawet bez opóźnień w czynszu lub innych kosztów. Dlatego skłaniam się ku sprzedaży - mniej zmartwień związanych z wynajmem i nieprzewidzianymi dodatkowymi kosztami. Ale czy są argumenty przeciwko sprzedaży? Czy coś przeoczyłem? Pozdrowienia, Sascha

Napisany przez brainy
Nie, ja też bym sprzedał.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć, jeśli rozważamy nieruchomość jako inwestycję kapitałową, to liczą się przyszłe wzrosty wartości. Jeśli spodziewane są wzrosty wartości, dodałbym mieszkanie do nowego finansowania. Jeśli wzrost wartości nie jest przewidywalny, zrealizowałbym kapitał własny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata