Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy, problemy związane z szczególnymi warunkami ramowymi.

Napisany przez Sparta144
Hej wszystkim,

Obecnie poszukuję finansowania budowy i napotykam trudności, ponieważ:

1. Jestem studentem, zarabiam tylko 450 euro jako praca dorywcza.
2. Mam czasowy pobyt, nie mam niemieckiego/UE paszportu.
3. Moi rodzice również pracują i zarabiają pieniądze za granicą, poza obszarem UE.

Nowe mieszkanie zostało już zakupione w 75% z własnych środków, a reszta 25% ma zostać pożyczona. Przed zakupem mieszkania uzgodniłem ustnie z moim bankiem, ale w wyniku pewnego incydentu zakończyliśmy współpracę. Zakup mieszkania był planowany tak, abym zamieszkał w nim z trzema osobami (częściowo wynajmując i częściowo zamieszkując), co pozwoliłoby na „samofinansowanie” kredytu.

Niestety banki nie uznają prawidłowo dochodów z najmu, a moje dochody okazują się największą przeszkodą. Skonsultowałem się z różnymi pośrednikami finansowymi, takimi jak Interhyp, jednak jak dotąd nie znaleźliśmy wspólnego rozwiązania. Muszę teraz przemyśleć wszystkie możliwości, ponieważ wkrótce będę musiał uregulować dwie kolejne raty i byłbym wdzięczny za ewentualne alternatywy, o których nie pomyślałem.

Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie

Napisany przez matti85
Jaka jest wysokość pozostałej kwoty 25%?
W razie konieczności inwestor prywatny może to uwzględnić w księdze wieczystej, aby w przypadku niewypłacalności móc uzyskać dostęp do nieruchomości.

Wydaje się, że przez bank może być trudno, ponieważ dochód w wysokości 450€ jest bardzo niski.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jaka jest potrzebna suma kredytu i gdzie znajduje się obiekt?

Napisany przez Sparta144
Wartość kredytu wynosi 25% i wynosi 170 000 euro
Nieruchomość znajduje się w prestiżowej lokalizacji w Hamburgu.
Z wynajmu mógłbym otrzymywać ponad 1700 euro każdego miesiąca, dlatego mogę spokojnie zapłacić ratę w wysokości 900 euro miesięcznie. To niestety kuriozalna sytuacja...

Gdzie mogę znaleźć prywatnych inwestorów lub osoby prywatne, które chciałyby towarzyszyć w takich sprawach??

Czy 25% to 170 000 EUR, a 100% to 680 000 EUR? Czy 680 000 EUR było notarialną ceną zakupu? Mogę pomóc.

Napisany przez NaTwoim13
1. Student, tylko 450 euro dochodu z pracy dorywczej.
2. Czasowo ograniczone zezwolenie na pobyt, brak niemieckiego/UE paszportu.
3. Moi rodzice również zarabiają pieniądze za granicą i pracują tam, także poza UE.

Ktoś, kto może pomóc w takiej sytuacji, jest iluzjonistą!!!

Dlaczego nie przewidziano problemu z góry? Jak można kupić coś, skoro potem brakuje mi pieniędzy, nawet jeśli zainwestowałem tak dużo własnych środków? Nie potrafię tego zrozumieć, podobnie jak to, że w takiej sytuacji to bank ma/miał zapewnić pozostałą kwotę.

Zapomnieliście o przychodach z tytułu najmu

Napisany przez NaTwoim13
Umowa o pracę na czas określony? Pytanie ze strony banku, dlaczego przy zakupie nie był jeszcze zaplanowany/finansowany? Ryzyko utraty dochodu z najmu?

Ale to nie wszystko, co dotyczy możliwości przekazania nieruchomości osobie trzeciej, będzie to dla kredytobiorcy bardzo proste, aby sąd zmusił bank do odwrócenia transakcji, ponieważ było oczywiste, że tak się stanie, gdyby tak się stało, czyli kredyt nigdy nie powinien zostać udzielony.

Napisany przez Sparta144
Całkowita cena zakupu wynosiła 604 000, a z kosztami dodatkowymi około 640 000
Potrzebuję finansowania w wysokości 28,15% ceny zakupu, jeśli nie uwzględniamy kosztów dodatkowych.

Jak już wspomniałem, byłem świadomy trudnych warunków i otrzymałem potwierdzenie od banku. Ale pojawił się niespodziewany problem...
:confused..
Masz rację, że postąpiliśmy zbyt naiwnie. Ale jak zawsze, człowiek jest mądrzejszy wstecz. Jako student, jestem obecnie kompletnie przytłoczony tą sytuacją... :/

Mam przyjaciół z dobra zdolnością kredytową w naszej rodzinie, którzy mogliby wystawić dla mnie poręczenie. Jednak dotąd nie znalazłem rozwiązania, ponieważ banki niechętnie udzielają poręczeń.

Jako jedną z ostatnich alternatyw biorę pod uwagę dodanie drugiego współkredytobiorcy do umowy kredytowej. Jednak jestem jedynym właścicielem mieszkania. Czy jest konieczne, aby drugi kredytobiorca musiał mieć uzasadniony interes w tym mieszkaniu, czyli udział we współwłasności/zapis w księdze wieczystej?? Czy ktoś się na tym zna??

Aktualnie przygotowuję się do tego kroku, a jeśli nie będzie możliwe, będę musiał sprzedać mieszkanie, jednak nie mam zbyt dużej wiedzy na temat kwestii prawnych.

Jak omówiono, należy sprawdzić tych, którzy mają interes finansowy.
Jeśli taka osoba odpadnie, wchodzi w grę plan B.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata