Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rezygnacyjny żart - znajdź podsunięcie w kredycie konsolidacyjnym

Napisany przez reddler
Hej,
miło, że istnieje Wasze forum. Od początku lata interesuję się czytaniem i obecnie uważam się za dość dobrze poinformowanego na temat zachowania banków.

Posiadam kredyt, który działa od 2007 roku i nadal podlega sześcioletniej umowie dotyczącej oprocentowania.
Najpierw grzecznie zaznaczyłem w placówce kredytodawcy, że moim zdaniem ich pouczenie o odstąpieniu od umowy jest błędne i prosiłem o sprawdzenie tego...

Następnie otrzymałem zaproszenie od szefa działu kredytowego. Miła rozmowa na temat tego, czy mogliby mi zaoferować nową ofertę... O tak, widziałem swoją finansową przyszłość w różowych barwach.

Oprócz tego: Zasugerowano mi, że musiałbym podpisać dwa dokumenty... oświadczenie o zachowaniu poufności oraz dokument, w którym zrzekam się dalszych roszczeń wynikających z poprzedniej umowy kredytowej.... Masz jeszcze jakieś pytania?!?

Po dwóch tygodniach nagle zmiana frontu: Nie, nie zaoferujemy ci oferty... uważamy, że nie zrobiliśmy nic złego.

Czy moje odstąpienie od umowy (gdy zostanie sformułowane) zostanie przyjęte...? To będzie wtedy sprawdzone.

O nie, oczywiście że nie odstępuję, póki nie mam kredytu refinansującego!

Teraz jednak problem: Najpierw muszę znaleźć bank! W moim przypadku jest to prawie niemożliwe, ponieważ chodzi o specjalną nieruchomość w języku bankowym. Gospodarstwo rolne. Nic specjalnego, ale domy z oborą nie są dla banków internetowych ani banków z daleka.

Z pewnością nie ma problemu z punktem referencyjnym.
Wartość zastawu również nie.

Trzy inne banki lokalne już obejrzały obiekt i nie widzą żadnych problemów z punktem referencyjnym i wartością zastawu.

Jednak nie otrzymuję żadnej oferty.

Jeden bank otwarcie przyznał, że ich problemem ze mną jest to, że zrezygnowałem, i najnowsze wytyczne mówią, że nie warto prowadzić interesów z takimi osobami. (Zresztą dokumenty dotyczące tych wytycznych trzeba było zniszczyć.... dlaczego chyba wiadomo?)

Dwa pozostałe banki zatrzymały się przed konkretną ofertą, stwierdzając, że chętnie otrzymają potwierdzenie od kredytodawcy, czy faktycznie mogę odstąpić. Wtedy byliby moimi pożądanymi klientami...

Czwarty bank nieruchomościowy - to LVM - chciałby mnie przyjąć, ale nawet nie zaczyna analizować, dopóki nie dostanie potwierdzenia, że bank zgadza się na odstąpienie. Wzmiankuję tutaj nazwę LVM, ponieważ 14 października w aktualnej liście test.de jest wspomniana z nazwy, że oferuje indywidualnie oferty ludziom chcącym zmienić. Moje biuro ubezpieczeń zapytało bezpośrednio w LVM. Tam zastanawiają się, skąd test.de wzięło takie informacje; na pewno nie jest tak...

Co więc zrobić?

Zostawię tę sprawę teraz prawnikowi. Mam ubezpieczenie ochrony prawnej. Ponieważ jest to nieruchomość używana, prawdopodobnie otrzymam zgodę na pokrycie kosztów.

Ale co dalej? Prawnik nie może od razu wycofać odstąpienia. Bez zapewnienia finansowania przez inny bank, te 30 dni będą najbardziej stresującymi w moim życiu. Nowe banki obiecują traktować mój przypadek w sposób preferencyjny.... ale.... NIE!

Czy istnieją przypadki, w których prawnik wydobyłby dokument stwierdzający, że nie ma przeszkód w odstąpieniu?
Lub dla mojego banku `mniej szkodliwe`, że jestem `wolny` od dalszego finansowania?

Co więc zrobić? Banki mają w końcu bardzo duże wpływy... a Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów - według informacji prasowych - nie zamierza wszczynać dochodzenia....

pozdrowienia,

Reddler

Napisany przez Colonia
dlaczego jesteś tak pewny, że bank bezpośrednio zaakceptuje odwołanie?

I tak naprawdę wciąż nie wiadomo, jak dokładnie będzie przebiegała odwrotna transakcja.

O ile mi wiadomo, to są jeszcze pojedyncze przypadki (gdzie pouczenie o odwołaniu musi być już znacznie błędne), gdzie po pierwszym liście od razu przychodzi decyzja.

Ryzyko oczywiście istnieje.

Być może inny pomysł: zapłacić obecne zadłużenie i spróbować później odwołać umowę? Jeśli jesteś pewien, że twoje pouczenie o odwołaniu jest błędne i ma to swoje miejsce także w sądzie.

Napisany przez NaTwoim13
@Colonia

Dobry pomysł, ale nie do końca przemyślany. Dlaczego bank miałby wypuścić klienta z umowy - nawet za opłatą VFE - jeśli okres wiązania oprocentowania jeszcze trwa???

Napisany przez 6Bankkaufmann

@Colonia

Dobre pomysł, ale nie do końca przemyślany. Dlaczego bank miałby pozwolić klientowi wyjść z umowy - nawet za opłatą VFE - jeśli okres przywiązania oprocentowania jeszcze trwa???

Odpowiedź: Ponieważ po prostu niektóre banki to robią. Ja właśnie pomogłem klientowi wyjść przedwcześnie, płacąc VFE. W ostatecznym rozrachunku to się opłaca dla klienta.
W zasadzie warto po prostu napisać starannie sformułowany list do starego banku i po prostu zapytać.

Napisany przez Trueffelschwein
Cześć,

Po zdecydowaniu się spłacić moje kredyty wraz z opłatą za wczesniejszą spłatę oraz podjęciu decyzji o załatwienie sprawy poprzez postępowanie przed Rzecznikiem Finansowym, otrzymałem od mojego banku Umowę o wczesniejsze rozwiązanie umowy. W umowie tej znajdował się fragment Po dokonaniu wyżej wymienionych płatności, wszystkie wzajemne roszczenia dotyczące ww. kwot kredytowych zostaną zaspokojone. Mój prawnik powiedział mi wtedy, że nie powinniśmy tak podpisywać umowy. Porozmawiałem wtedy z osobą odpowiedzialną za spłatę (nie działem prawnym, które jest nieustępliwe w tej kwestii), zapytując czy mogę usunąć ten fragment i czy wtedy umowa nadal będzie akceptowana. Ostatecznie skonsultowała się ona ze specjalistą prawnym i dała mi na to zielone światło. Dzięki temu pieniądze mogły zostać przelane bez rezygnacji z roszczeń prawnych. Wynik postępowania przed Rzecznikiem Finansowym pozostaje otwarty. Według mojego adwokata banki nie mają możliwości utrzymania umów w mocy, nawet jeśli opłata za wczesniejszą spłatę zostanie dokonana z zastrzeżeniem.

Mam nadzieję, że mogłem pomóc.

Trufflepig

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata