- śr paź 22, 2014 9:53 am
Aktualnie mój ojciec z firmą stoi w obliczu sytuacji, w której wystawił fakturę zagranicznemu klientowi (Francja) za wykonaną usługę, a klient nie uregulował należności. Termin płatności upłynął 30.09.2014 r., wezwanie wysłano 05.10.2014 r. Na kwotę faktury nałożone zostały opłaty za wezwanie do zapłaty, a klient otrzymał dodatkowy czas do 12.10.2014 r. na uregulowanie należności. Do dzisiaj nic się nie zmieniło.
Teraz moje pytanie: Czy przed złożeniem drugiego wezwania do zapłaty można zlecić firmie windykacyjnej działania? Na co zwrócić uwagę przy należnościach zagranicznych? Czy mój ojciec musi przekazać cały system egzekucji tam? Czy tylko należności, które uważa się za niemożliwe do odzyskania, należy windykować u klienta? Próbowałem się o tym trochę dowiedzieć, ale jakoś nie do końca rozumiem...
Teraz moje pytanie: Czy przed złożeniem drugiego wezwania do zapłaty można zlecić firmie windykacyjnej działania? Na co zwrócić uwagę przy należnościach zagranicznych? Czy mój ojciec musi przekazać cały system egzekucji tam? Czy tylko należności, które uważa się za niemożliwe do odzyskania, należy windykować u klienta? Próbowałem się o tym trochę dowiedzieć, ale jakoś nie do końca rozumiem...