Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy można po prostu włączyć firmę windykacyjną?

Napisany przez EngelMarco
Aktualnie mój ojciec z firmą stoi w obliczu sytuacji, w której wystawił fakturę zagranicznemu klientowi (Francja) za wykonaną usługę, a klient nie uregulował należności. Termin płatności upłynął 30.09.2014 r., wezwanie wysłano 05.10.2014 r. Na kwotę faktury nałożone zostały opłaty za wezwanie do zapłaty, a klient otrzymał dodatkowy czas do 12.10.2014 r. na uregulowanie należności. Do dzisiaj nic się nie zmieniło.

Teraz moje pytanie: Czy przed złożeniem drugiego wezwania do zapłaty można zlecić firmie windykacyjnej działania? Na co zwrócić uwagę przy należnościach zagranicznych? Czy mój ojciec musi przekazać cały system egzekucji tam? Czy tylko należności, które uważa się za niemożliwe do odzyskania, należy windykować u klienta? Próbowałem się o tym trochę dowiedzieć, ale jakoś nie do końca rozumiem...

Napisany przez Fynn84
Więc wydaje mi się, że można skorzystać z usług firmy windykacyjnej w dowolnym momencie, ale prawdopodobnie zaczną działać dopiero po wysłaniu drugiego upomnienia. (przepisy wymagają 3 upomnień w ustalonych odstępach)

Jeśli nie będzie reakcji na drugie lub trzecie upomnienie, firma windykacyjna zacznie działać aktywniej.

Nie mam więcej informacji na ten temat. Po prostu zadzwoń do firmy windykacyjnej i zapytaj!

Napisany przez TomBrady

Tak więc zakładam, że każdy może w każdym momencie skorzystać z firmy windykacyjnej, ale prawdopodobnie zaczną one działać wraz z wysłaniem drugiego upomnienia. (prawnie wymagane są 3 z określonym odstępem czasu)

Jeśli nie będzie reakcji na drugie lub trzecie upomnienie, firma windykacyjna rozpocznie swoje właściwe działanie.

Nie mam niestety więcej informacji na ten temat. Po prostu zadzwoń do firmy windykacyjnej i zapytaj!

Hi,

Moim zdaniem to stwierdzenie nie jest poprawne. §286 BGB wymaga upomnienia, a w ustępie 2 nawet podano sytuacje, w których można całkowicie zrezygnować z wysłania upomnienia.
3 upomnienia to tylko uprzejmość wierzyciela

Pozdrowienia

Napisany przez EngelMarco
Teraz sprawdziłem...

(2) nie jest wymagane przypomnienie, jeśli

1. określono czas wykonania kalendarzowego,
2. wykonaniu ma poprzedzać zdarzenie, a czas na wykonanie jest właściwie określony w taki sposób, że można go obliczyć kalendarzowo od zdarzenia,
3. dłużnik poważnie i ostatecznie odmówił wykonania,
4. z ważnych powodów, uwzględniając obie strony interesów, natychmiastowe zajście zwłoki jest uzasadnione.

Czyli w każdym razie mamy rację!

Napisany przez 2Escorpio

W takim razie na pewno mamy rację!

Możecie mieć rację, ale zajęcie komornicze za granicą jest cholernie trudne. Realizujemy wiele drobnych roszczeń (do około 3 000 euro), ponieważ nakłady i koszty są sprawą niewarta zachodu.

Napisany przez LC-Direkt
Cześć.

Jesteśmy specjalistami w zakresie wszelkich form windykacji.
Mamy doświadczenie w sprawach windykacyjnych za granicą.
Skorzystaj z naszej niezobowiązującej porady.

Z poważaniem

LC Direkt Forderungsmanagement

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata