Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt pomimo rejestracji w Schufa + prowizja

Napisany przez JaneFox
Cześć członkowie forum,

mam pytanie:

Moja partnerka życiowa (nie jesteśmy małżeństwem) i ja chcielibyśmy kupić mieszkanie w centrum miasta. Nowe budownictwo, KfW 70, pompa ciepła wodna-wodna.

Wkład własny: 55.000,00 €
Obcy: 225.000 €

Cena za metr kwadratowy jest całkowicie średnia dla naszej lokalizacji, mieszkanie ma 100 mkw i normalny rozmiar, nic ekstrawaganckiego.

Ja pracuję na stałe z wynagrodzeniem 2.000,00 € brutto. Moja partnerka zarabia około 3.000,00 € brutto, ale jest na czas określony. Okres próbny minął dawno temu dla obu stron.

Dwie rzeczy szczególne:

(1) Zarabiam na prowizji około 60.000,00 € rocznie dzięki mojej pracy - oczywiście zależnie od osiągnięć i od około 5 lat.
(2) Mam wynik w Schufa około 60,00%. Niestety nie wiem dlaczego. Jako uzasadnienie podano, że jako student (około 6 lat temu) zawsze żyłem na chwilę. Rachunki były jednak regularnie opłacane. Tak, zdarzało się opóźnienie o 1-2 tygodnie.

Jakie są nasze szanse tutaj? Czy istnieje wiarygodna możliwość otrzymania kredytu czy raczej nie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Najpierw uzyskaj raport kredytowy Schufa, a następnie sprawdź go. Tutaj jednak znajduje się pełny raport, który można poprosić o jego przesłanie. Warto również zainteresować się literą hipoteczną, którą można otrzymać poprzez wniosek zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych.
Jednakże ogólnie rzecz biorąc, w przypadku 60% zawsze pojawi się automatyczne odrzucenie.
Dlatego warto dokładnie wiedzieć z góry, czy to faktycznie jest takie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Myślę także, że coś jest nie tak ze Schufa. W innych przypadkach nie widzę problemu z liczbami. Ale 60% nie mogą pochodzić tylko z debetu.

Napisany przez JaneFox
Cześć,

dziękuję za odpowiedzi.

Sprawdziłem raport z Schufy z 2012 roku.

Zawierał kilka pozycji:

1.) kredyt samochodowy w wysokości około 9 000 € - spłacony i opłacony w całości pod koniec 2012 roku
2.) kredyt ratalny na iPhonea - około 500 € spłacony i opłacony w całości w 2012 roku
3.) kredyt ratalny w IKEA - około 3 000 € spłacony i opłacony w całości w 2012 roku

Ponadto w 2012 roku otworzyłem nowe konto oszczędnościowe (ING-Diba), które nadal mam do dziś i które nigdy nie było na minusie.

Miałem wynik 62,50%. Nowe zapytanie zostało wysłane wczoraj. Mimo to moje pytanie pozostaje:

1.) Czy mój wynik ponownie wzrośnie do 90% lub wyżej? Jeśli tak, to czy oznacza to pozytywną decyzję?
2.) Czy opłaty prowizyjne za kredyt hipoteczny szkodzą w jakikolwiek sposób?

Pozdrowienia i dziękuję,
JF

Napisany przez sman83
Pozwól mi zadać pytanie:
Jeśli zarobiłeś w ostatnich latach już 60k, dlaczego kupujesz tak dużo na kredyt?

Nawet jeśli zgadzam się z opinią, że przy obecnych informacjach uważam 60% informacji z Schufa za logiczne.
Często też borykam się z przekroczeniem debetu pod koniec miesiąca (co jest irytujące, gdy masz ~30k na lokacie terminowej), ale moja informacja wynosi ponad 98%.

Napisany przez Daukind
Używanie debetu w określonym zakresie nie trafia do Schufy. Wynik nie może zależeć od tego.

Tak niski wynik wynika wyłącznie z zakończonych negatywnych zdarzeń.

Napisany przez JaneFox
Cześć,

Dziękuję za odpowiedzi.

Co to są ujemne wartości zrealizowane?

Napisany przez Daukind
Prześlij mi raport z 2012 roku, zasłoń swoje dane osobowe, a wtedy będę mógł Ci powiedzieć, dlaczego wynik jest tak niski.

@JaneFox
tak, najprościej będzie załadować tutaj informację o swojej historii kredytowej z Schufa.
Zakładam, że jedną z przyczyn spadku twojego wyniku kredytowego był kredyt, który został spłacony nie do końca prawidłowo.

Napisany przez JaneFox
Cześć,

Nie chcę obecnie przesyłać informacji z Schufa-Auskunft. Załóżmy jednak, że tak jest, jak napisałem.

Bardzo chciałbym usłyszeć Twoją ocenę moich dwóch pytań:

1.) Czy mój wynik znów wzrośnie do 90% lub więcej? Jeśli tak, to jak będzie wyglądała akceptacja?
2.) Czy płatności prowizyjne w ramach kredytu hipotecznego są w jakikolwiek sposób szkodliwe/utrudniające?

Dziękuję,
JF

@Janefox, chcielibyśmy pomóc Ci wyjaśnić, dlaczego pojawił się negatywny wynik w rejestrze dłużników (60%).
Teraz piszesz o wymyślonym przypadku?

Napisany przez JaneFox
@Specjalista ds. bankowości: Nie chcę po prostu sprawdzić mojej reputacji kredytowej (Schufa) tutaj, bo jestem dość pewny, że powyższe informacje są poprawne. Jednakże, aby uniknąć dalszej dyskusji na ten temat, proszę tylko o to, żebyśmy kwestię Schufy przełożyli na później i założymy, że moje informacje są poprawne.

Okej, jeśli tak, to liczy się tylko obecny stan.
Z wynikiem w Schufa na poziomie 60% przeskoczysz przez wszystkie kraty zwykłych banków, więc finansowanie bankowe nie jest możliwe.

Napisany przez JaneFox
Cześć,

niestety, to nie było moje pytanie. W wątpliwych przypadkach sam bym się zorientował - dziękuję jednak za odpowiedź.

Chętnie powtórzę jeszcze raz:

1.) Czy mój wynik znowu będzie wynosił 90% lub więcej? Jeśli tak, to co to oznacza dla mojej zgody kredytowej? Prosze pamiętać, że sprawdzenie odbyło się w 2012 roku i wartość 60% opierała się tylko na 3 kredytach (wszystkie spłacone) + debet (konto zawsze na plusie).
2.) Czy prowizje za kredyt hipoteczny mogą w jakikolwiek sposób zaszkodzić/przeszkadzać?

Jeśli coś było negatywne w Twojej historii kredytowej w Schufa i zostało opłacone, wtedy twoja historia kredytowa będzie stopniowo się poprawiać co trzy miesiące. Aby sprawdzić, kiedy Twój wynik wróci powyżej 90%, najlepiej jest regularnie sprawdzać raport kredytowy online i sprawdzać po każdej nowej aktualizacji co trzy miesiące.

W innym przypadku, jeśli chodzi o płatności prowizji za kredyt hipoteczny, powinieneś zadać konkretne pytanie. Wtedy będzie można precyzyjnie odpowiedzieć na Twoje pytanie praktyczne. Inaczej, proszę wyjaśnij, komu jest dokonywana ta płatność prowizyjna? Czy jest to pośrednik?

Napisany przez JaneFox
Dziękuję za odpowiedzi. Pierwsza część już mi pomogła.

Moje drugie pytanie było nieco niezręczne sformułowane: Chodzi o to, że jako pracownik otrzymuję prowizję (oprócz stałej pensji). Przeczytałem w internecie, że wiele banków nie uważa tego za regularny dochód i dlatego odrzucają wniosek o finansowanie. Moja prowizja stanowi jednak około 80% mojego dochodu.

Więc moje pytanie brzmi: Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie lub istnieje ogólnie przyjęty sposób postępowania z pracownikami otrzymującymi prowizje?

Pozdrowienia,
JF

Oh, to jest bardzo proste.
Będziemy sprawdzać twój rozliczenie podatkowe z ostatnich 1-2 lat, aby określić, czy według urzędu skarbowego pracujesz na etat czy prowadzisz własną działalność.
Jeśli jesteś pracownikiem i masz tak wysokie przychody z prowizji, to zostaną dokonane odpowiednie potrącenia.
Dokładniejsze informacje można uzyskać, gdy dostępne będą szczegółowe rozliczenia płac oraz umowa o pracę.

Napisany przez brainy
Czy od 2012 roku nie było już żadnych małych kredytów, umów na telefon komórkowy (=finansowania), otwarć konta, wniosków o kartę kredytową, ani przeprowadzek mieszkań?

Napisany przez Daukind

1.) Czy mój wynik znów wzrośnie do 90% lub więcej? Jeśli tak, to jakie będą szanse na pozytywne rozpatrzenie wniosku? Proszę wziąć pod uwagę, że zapytanie było z 2012 roku i wynik 60% opierał się tylko na podstawie 3 kredytów (całkowicie spłacone) + dostępne środki (konto zawsze wypłacalne).

Przynajmniej jedna z tych pożyczek została wtedy sfinalizowana. W przeciwnym razie nie ma wyniku kredytowego 60%. Nie ma potrzeby przyjmować fikcyjnych przypadków.

Jeśli obecnie wszystkie długi zostały spłacone, wynik nie będzie się podnosił do wartości w okolicach 90% przed upływem co najmniej 4 lat od zakończenia negatywnego zdarzenia.

Daukind ma całkowitą rację. To często jest zapominane.
Po spłaceniu długu jest ona uwzględniana w Schufa jako uregulowana przez 3 lata. Potem minie pewien czas, zanim wynik znowu przekroczy 90%.

Napisany przez JaneFox
Cześć,

właśnie sprawdziłem mój aktualny wynik w Schufa.

Mam wynik podstawowy 86,60 %

Co sądzisz, czy jest możliwe uzyskanie finansowania hipotecznego (powyżej podstawowe informacje) czy poważne banki (szczególnie banki wsparcia) odrzucą mój plan?

Dzięki

Napisany przez JaneFox
Chciałbym się jeszcze raz krótko zapytać - czy może są jakieś doświadczenia lub opinie w tej sprawie?

Dziękuję,
JF

Napisany przez Daukind
Czego się tu spodziewasz?

Jeśli chcesz uzyskać wiarygodne informacje, udaj się do banku lub pośrednika, takiego jak Dr. Klein lub Interhyp. Wymagane są tam wszystkie fakty, dopiero wtedy otrzymasz odpowiedź. Jednak narzekając Mimimi, nie chcę pokazywać mojego ZS i podając fikcyjne przypadki, również tam nie uzyskasz konkretnych informacji.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć JaneFox,

dlaczego nie odpowiadasz na moją wiadomość prywatną?

Oczywiście istnieją doświadczenia i ogólne zasady, ale na czym powinniśmy opierać nasze oceny?

Wynik w systemie Schufa na poziomie 86% niekoniecznie musi prowadzić do negatywnej oceny kredytowej, ale dokładna ocena wymaga dodatkowych informacji, zwłaszcza że zawsze należy mieć pełny obraz sytuacji, czego nie można dokonać tylko na podstawie dostarczonych przez ciebie informacji.

Napisany przez JaneFox
Cześć,

teraz otrzymałem odpowiedzi na swoje pytania w innym miejscu.

Zgłosiłem także post użytkownika Daukind i ustawiłem go na ignoruj.

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
Gratulacje. Do obu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata