Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Opłaty manipulacyjne kredytu

Napisany przez Mayana
Cześć wszystkim,

w 2009 roku złożyłem wniosek o kredyt ratalny, który został spłacony i zwiększony w 2012 roku.
Tak, wiem. Chyba kredyty łańcuchowe tutaj nie są mile widziane

W 2009 roku pobrano opłatę manipulacyjną. Nie pamiętam, czy było to także w 2012 roku, ponieważ dokumenty zostały utracone.

Wypowiedziałem wcześniej kredyt w 2013 roku i spłaciłem go w całości.

Pytania w tej sprawie:
Czy mogę żądać zwrotu opłaty za 2009 rok? Jeśli w 2012 roku została pobrana kolejna opłata, to zapytam o to w banku.

Oczywiście zapłaciłem 1% odsetek za wcześniejsze spłacenie. Jednak pobrano także dodatkową opłatę za rozwiązanie kredytu. Czy jest to zgodne z prawem?

Jeśli żądam zwrotu wszystkich opłat, które były osobno wykazane, to bank musi zwrócić mi je wraz z odsetkami?

Dzięki!

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
zgodnie z najnowszymi przepisami, opłaty manipulacyjne z lat do 2004 roku mogą być żądane zwrotu, ponieważ przyjmuje się dziesięcioletni okres przedawnienia. Wszelkie inne opłaty, takie jak odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, powinny być zgodne z prawem.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, czy wyrok na 10 lat już padł?

Napisany przez Stumpenrudi
tak.

Dochowań opłat kredytowych: BGH przedłuża termin przedawnienia | tagesschau.de

Napisany przez Mayana
A co z opłatami manipulacyjnymi za rozwiązanie kredytu? Dodatkowo zapłaciłem je oprócz VVE.

Ponadto zapłaciłem opłatę manipulacyjną w wysokości 1% również za kredyt bieżący zabezpieczony księgą wieczystą dla nieruchomości. Ponieważ nie był to właściwy kredyt hipoteczny, lecz tylko tymczasowe finansowanie z zmiennym oprocentowaniem, które zostało spłacone w ciągu 2 miesięcy, czy to również powinno się tutaj uwzględniać?

Dziękuję!

@Mayana
To powinno być również możliwe odzyskanie 1% opłaty za przetworzenie.

Napisany przez Mayana
Dziękuję!
To mnie dziwi, ponieważ to było na początku 2014 roku... Bank powinien wiedzieć, że to nie jest w porządku.
Zadzwonię tam delikatnie, żeby to wyjaśnić.

Akurat sortuję moje finanse (był najwyższy czas!) i mam jeszcze coś do przemyślenia.

Chodzi o finansowanie balonowe samochodu.

Podstawowe dane:

Cena zakupu 8650 €
Wpłata własna 2700 €
ubezpieczenie na wypadek śmierci lub trwałej niezdolności do pracy 252,90 € (jednorazowo)
= Całkowite finansowanie 6202,90 €

Oprocentowanie kredytu efektywne 8,9%
Okres kredytowania 36 miesięcy
Ostateczna rata 3122,58 €
Miesięczna rata 122,58 €

Pierwsza rata 01.12.2007
Ostatnia rata (wg planu) 01.11.2010

Zgodnie z umową całkowita kwota do spłacenia wynosi 7412,88 €

Teraz sprawa robi się skomplikowana:

Spłaciłem regularnie wszystkie raty od 01.12.2007 do 01.10.2009 roku.
Według moich obliczeń 23 Raty x 122,58 € = 2819,34 € zostały zapłacone.

Następnie 29.10.09 przelałem 2012,12 € z adnotacją Pozostała kwota (sama nie wiem, skąd taki wynik).

W odpowiedzi otrzymałem informację, że po przekazaniu kwoty 4492,88 € do 15.11.09 umowa zostanie rozwiązana.

Następnie przelałem różnicę pomiędzy już opłaconym rozwiązaniem a żądaną kwotą, czyli 2012,12 €. Po zsumowaniu całego tego wszystkiego otrzymuję następujące kwoty:

Opłacone raty + Rozwiązanie = 7312,22 €.

Czy to możliwe, że wyszedłem tylko 100 euro taniej, mimo wcześniejszej spłaty o 13 miesięcy?
Oczywiście wtedy nie było dokładnego zestawienia z tej banku samochodowego.
Chciałbym uzyskać pewne wskazówki, bo wtedy zastanowię się, czy warto tam jeszcze coś odzyskać

Napisany przez Charlie85
Cześć wszystkim,

Mam także pytanie odnośnie opłat manipulacyjnych, a konkretnie do Sparkasse. Mam nadzieję, że jest w porządku, że zadaję to pytanie tutaj, nie chciałem specjalnie zakładać nowego tematu?! Temat opłat manipulacyjnych jest aktualnie gorąco dyskutowany.

Po prostu mam ten problem (sprawdziłem forum i internet wcześniej, ale nic na ten temat się nie znalazło):

W 2006 roku wziąłem pożyczkę w Sparkasse na kwotę 12 000 euro. Po wczorajszej decyzji jestem nadal w okresie przedawnienia i być może mogę odzyskać opłaty manipulacyjne. A teraz do sedna mojego pytania. Jak wysokie są opłaty manipulacyjne? Mam wszystkie dokumenty dotyczące tej pożyczki i wczoraj to sprawdziłem. Jest tam kolumna Provision for processing, która jednak była pusta.
Czy wiecie może czy Sparkasse ukrywa jakkolwiek opłaty manipulacyjne lub prowizję za przetwarzanie w jakiś sposób? Być może poprzez oprocentowanie efektywne?

Bylibyście w stanie mi pomóc? Czekam na Wasze odpowiedzi.

Z poważaniem

Charlie

Napisany przez Jana71
Czy data przedawnienia dotyczy daty zawarcia umowy czy terminu płatności pierwszej raty?
Dziękuję

Zawarcie umowy

Napisany przez Jana71
Okay, dzięki. Niestety, w takim razie mam pecha, umowa była z 21.9.04

Możesz również zasięgnąć innych opinii.

Napisany przez HAS-SI
Dzisiaj otrzymałem zwrot opłaty manipulacyjnej od Santander, jednak bez odsetek. Czy powinienem jeszcze zażądać odsetek od banku?

Jakie dokładnie odsetki mają Państwo na myśli?

Napisany przez HAS-SI
W moich żądaniach napisałem: Dodatkowo żądam od Państwa, aby nadpłacone odsetki na podstawie oprocentowania umowy zostały odpowiednio wyliczone i przelane na powyższe konto w wyznaczonym terminie.

Napisany przez Stumpenrudi

Ok, dzięki. Niestety, pech chciał, że umowa była z 21.09.04

Nie, to nie jest poprawne. Termin przedawnienia ustępuje w dniu 31.12.2014.

Napisany przez Jana71
Sprawdźmy, co odpiszą, gdy wyślę im ten list

Napisany przez fogfog
Cześć
Przedawnienie następuje po 10 latach, czyli 21.09.2014 r. Ale ponieważ opłata manipulacyjna została prawdopodobnie opłacona wraz z ratami przez cały okres, można do 31.12.14 r. żądać zwrotu proporcjonalnych opłat za wszystkie raty od np. 01.12.2004 r. do końca kredytu. W razie wątpliwości sprawdź umowę, czy coś zostało na piśmie uregulowane. W przeciwnym razie wyszukaj w Google Forum Bearbeitungsgebühr Test. Jest tam forum, które pomaga w tych sprawach. W razie posiadania ubezpieczenia ochrony prawnej, skontaktuj się z prawnikiem w celu konsultacji.

Napisany przez Daukind
usunięty....

Napisany przez fruehevogel

Cześć wszystkim,

w 2009 roku złożyłam wniosek o kredyt ratalny, który został spłacony i zwiększony w 2012 roku.
Tak, wiem. kredyty łańcuchowe nie są tutaj popularne.

W 2009 roku pobrano opłatę manipulacyjną.
Nie jestem pewna, czy tak było w 2012 roku. Dokumenty z tamtego czasu nie istnieją.

W 2013 roku wcześnie zakończyłam kredyt i spłaciłam go w całości.

Pytania w tej sprawie:
Czy mogę domagać się zwrotu opłaty z 2009 roku? Co do ewentualnej opłaty z 2012 roku, zapytam jeszcze w banku.

Oczywiście zapłaciłam 1% za wcześniejszą spłatę. Jednak dodatkowo pobrano opłatę za rozwiązanie kredytu.
Czy jest to zgodne z prawem?

Jeśli żądam zwrotu wszystkich opłat, które były osobno wykazane, czy bank musi mi to zwrócić wraz z odsetkami?

Dziękuję!

w skrócie: bankright.de może ci pomóc w tej kwestii

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata