Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stara pożyczka budowlana / pożyczka z terminem wyprzedzającym / błędna informacja o prawie odstąpieni

Napisany przez debbie
Cześć,
chciałbym najpierw podziękować za szybkie przyjęcie!
Chciałbym także wspomnieć, że przeczytałem wiele wątków tutaj i wiele pytań już zostało wyjaśnionych, ale nie znalazłem niczego na temat naszego konkretnego tematu.
Może możecie mi udzielić rady.

W 2005 roku wzięliśmy kredyt budowlany w DKB - na 10 lat, oprocentowanie 4,18 eff.
W 2013 roku podpisaliśmy kredyt Forward w Diba Ing, również na 10 lat, oprocentowanie 3,08 eff (oprocentowanie Forward jest już uwzględnione).

Po własnym dochodzeniu (które oczywiście musiałoby zostać przebadane) okazało się, że pouczenie o odstąpieniu od umowy z 2005 roku przez DKB jest błędne.
Nasza umowa wygasa za rok.
Czy można lub czy zaleca się zawieranie takich umów?
I jeśli tak, to jak ma się to do kredytu Forward w Diba?

Zakładam, że pouczenie z 2013 roku jest prawidłowe.

Jeśli mógłbym odstąpić od umowy z DKB, czy musiałbym wówczas zaciągnąć nowe finansowanie na całkowitą kwotę kredytu? Czy też w razie wątpliwości DKB zaproponowałaby nam nową umowę z niższym oprocentowaniem?

Wydaje się, że z umowy z Diba nie ma wyjścia, na pytanie, czy mogliby nas przyjąć rok wcześniej, odpowiedziano chętnie, ale tylko z rentownością z kredytu Forward - co jest zrozumiałe :-)

Mam nadzieję, że opisałem nasz problem w zrozumiały sposób.
Dzięki z góry za odpowiedzi!

Re: Stara pożyczka budowlana / pożyczka z terminem wyprzedzającym / błędna informacja o prawie odstąpieni

Napisany przez NaTwoim13
Hej Debbie,

nawet jeśli DKB zaoferowałoby nową stopę procentową - czego nie zrobi - nie przyniosłoby to żadnych korzyści, ponieważ DiBa ma z nimi wiążącą umowę kredytową i muszą przyjąć pieniądze, w innym przypadku kara za niewzięcie jest na tyle wysoka, że nie miałoby sensu korzystać z nowej oferty DKB.

To, co mogłoby mieć sens, to negocjacje z DKB w celu natychmiastowej spłaty kredytu bez kary za wcześniejszą spłatę, aby wcześniej spłacić kredyt Ing.DiBa.

Pozew byłby również trudny, nie mam pojęcia, jak by zachowała się wtedy Ing.DiBa, ponieważ oficjalnie nie udzielają oni kredytów, jeśli wcześniejsza spłata ma nastąpić w trakcie okresu ustalonej stopy procentowej, bez względu na fakt, że nie wiedzą, co w ogóle ma być spłacone w DKB. W tej sytuacji wszystko jest możliwe, pomimo tego, że nie wiedzieliby, kiedy wydane zostanie wyroku ani jaki byłby jego wynik, a jednocześnie wcześniej należy spłacić pożyczkę Ing.DiBa.

Napisany przez debbie
Cześć Noelmaxim,
dzięki wielkie! Myślałem sobie, że tak będzie. Słyszałem również, że Diba rzekomo stawia opór przy restrukturyzacji kredytów wynikających z błędnej pouczającej treści o odstąpieniu od umowy. Oczywiście byłoby to niezłe w naszym przypadku, ale na pewno nie pozwolą nam odstąpić od kredytu terminowego:-)

To prawda, że głównie chodzi o umowy zawarte między 2008 a 2009 rokiem, czyli najprawdopodobniej nie warto analizować umowy Diba z kredytem terminowym.

Oczywiście, to kwestia obliczeń, czy teraz opłaca się zrezygnować z umowy z DKB. W razie potrzeby musielibyśmy wziąć nowy kredyt na kwotę pośrednią - kwotę spłaty Diba na dzień 2016 roku i wcześniejszego zakończenia umowy z DKB.
I ponieważ ten kredyt byłby dość niewielki, na pewno nie byłby to kredyt budowlany z niskim oprocentowaniem.
Widzisz to tak samo?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, wtedy po prostu wcześniej wypłaciliby tę pożyczkę odroczoną.

Ale jak już wspomniałem, uważaj, żeby zbiór kryteriów ING DiBa się zmienił, prawdopodobnie nie będzie się to stosować/dozwolone do starych umów, ale diabeł tkwi w szczegółach tej kwestii absolutnie bądź z zasady.

Jeśli będziemy bawić się w interpretację kolejnych przepisów, ING DiBa w takim przypadku nie wypłaciłaby środków, ponieważ spłaciłaby kredyt z wyprzedzeniem, ale nadal domagałaby się rekompensaty za nieodniesienie się do porozumienia, w takim przypadku być może konieczna byłaby kolejna wizyta u prawnika, jednak pozostaje pytanie, czy jest to wszystkiego warte?

Ponownie w takiej sytuacji może pomóc tylko prawnik, jeśli ktoś chciałby zejść na drogę konfrontacyjną, ale nie tylko w tej kwestii, bez odpowiedniego profesjonalisty mogę jedynie odradzić podejmowanie tematu klauzuli abuzywnej w ogóle.

Napisany przez S. Schweers
Z własnego doświadczenia zawodowego wiem, że DKB obecnie nie ustępuje pozasądowo. Nawet z pomocą prawnika. Jedyną rzeczą, którą moim zdaniem możesz zrobić, jest odwołanie kredytu DKB tuż przed spłatą przez Ing-DiBa i ewentualne żądanie zwrotu nadpłaconych odsetek (kredyt zostanie wtedy przeliczony z powrotem, a oprocentowanie umowne zostanie zastąpione oprocentowaniem rynkowym). Ma to sens tylko wtedy, gdy oprocentowanie rynkowe było niższe niż umowne. Oprocentowanie rynkowe wynika z statystyk Bundesbanku. Całe to działanie powinieneś podjąć tylko mając za sobą ubezpieczenie ochrony prawnej.

Czy DKB pobrali opłatę za obsługę?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@debbie, czy masz ubezpieczenie ochrony prawnej?

Napisany przez 3ducnici

Z własnego doświadczenia zawodowego wiem, że DKB obecnie pozasądowo nie ustępuje. Nawet z pomocą prawną. Jedyną rzeczą, jaką możesz moim zdaniem zrobić, jest cofnięcie kredytu w DKB tuż przed spłatą przez Ing-DiBa i ewentualne żądanie zwrotu nadpłaconych odsetek (kredyt zostanie odwrócony, a oprocentowanie umowne zostanie zastąpione oprocentowaniem rynkowym). Oczywiście ma to sens tylko wtedy, gdy oprocentowanie rynkowe było niższe niż umowne. Oprocentowanie rynkowe wynika z statystyk Banku Federalnego. Cała ta operacja powinna zostać podjęta tylko przy wsparciu ubezpieczenia ochrony prawnej.

Czy DKB pobrała opłatę manipulacyjną?

Nie zapominając o oprocentowaniu zaciągniętych przez DN pożyczek w wysokości 5% powyżej oprocentowania bazowego...

DKB blokuje wszystko. Tylko z prawnikiem + ubezpieczeniem ochrony prawnej. I potem prowadzić sprawę za pomocą pozwu...

Poza tym oszczędność na opłacie za wczesne wygaśnięcie w przypadku zaledwie jednego roku pozostałego okresu spłaty naprawdę nie jest tego warta...

Co do IngDiba, pytanie brzmi, jak się zachowają. Zakładam, że obecnie należałoby zapłacić znacznie niższe oprocentowanie kredytu na 10 lat... więc nie byłoby mi przykro, gdyby IngDiba w przypadku cofnięcia powiedziała "nie"

Ale... zapewnij sobie alternatywne finansowanie PRZED odwołaniem!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata