Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy w ogóle możliwe jest uzyskanie kredytu hipotecznego dla osób prowadzących działalność gospodarczą?

Napisany przez chaos555
Cześć,

obecnie stoję przed decyzją, której niestety w ogóle nie potrafię ocenić.

Chcę kupić Dom za około 250 tysięcy, przy czym wszystkie koszty są już uwzględnione.
Kapitał własny wynosi około 40% (100 tysięcy).

Jak dotąd wszystko w porządku. Jednak jestem samozatrudniony od 2009 roku, a dane za lata 2009-2013 naprawdę nie wyglądały idealnie. Oznacza to dla mnie około 20-30 tysięcy rocznie. Na 2014 rok sytuacja wygląda już lepiej.

Po rozmowie z pośrednikami finansowymi (2) telefonicznie od razu, bez konkretnych informacji, powiedziano mi, że nie ma absolutnie żadnego problemu.
Czy jesteście tego samego zdania? Czy ma sens stukać do banków przy dochodzie poniżej 50 tysięcy rocznie?

Odnośnie mnie: Jestem żonaty i mam 3 dzieci. Żona obecnie jest w domu z powodu niemowlęcia.

Bardzo chętnie przyjmę pomysły i porady, ponieważ od znajomych słyszę różne rzeczy.

EDYCJA: Moje obecne wyniki w Schufa wynoszą 98,38

Re: Czy w ogóle możliwe jest uzyskanie kredytu hipotecznego dla osób prowadzących działalność gospodarczą?

Napisany przez carlo123
Myślę, że to wygląda raczej nie najlepiej.
Przy 30T brutto rocznego dochodu to tylko 2500 zł miesięcznie, a dla jednego dochodu nawet jako pracownik, moim zdaniem, wygląda to słabo.
Niestety, brane są pod uwagę ostatnie 3 lata.
To zależy trochę od branży, w której pracujesz.
Ale możesz otrzymać więcej niż jedną odmowę, a zapytanie do Schufy pozostaje w rejestrze przez 6 miesięcy.

Napisany przez Daukind

i zapytanie do Schufy pozostaje w rejestrze przez 6 miesięcy.

1 rok, ale zostanie udostępnione tylko na 10 dni.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Uważam, że to nie takie straszne.
Wszystko zależy od czerwonej nitki.
Przecież autor wątku ma 40% kapitału własnego.
Tutaj można coś z tego zrobić.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
banki wydają się zakładać, że dochód podlegający opodatkowaniu może być udokumentowany oprócz dokumentacji zarządczej z ostatnich trzech lat oraz obecnej bilansu zysków i strat, również odpowiednimi decyzjami podatkowymi.
Dla gospodarstwa domowego składającego się z 5 osób, z kosztami dodatkowymi dla odpowiedniego domu (ok. 300 euro) oraz miesięcznym obciążeniem domu w wysokości 150 000 euro (ok. 600 euro) będzie to bardzo ciasne, ale możliwe. Po prostu zależy to od udokumentowanych liczb.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć chaos555

W czym dokładnie prowadzisz działalność gospodarczą?

Czy poza rachunkiem G i V masz zobowiązania kredytowe, składki na prywatne ubezpieczenie zdrowotne lub zobowiązania alimentacyjne?

Na który rok jest ostatnie zeznanie podatkowe?

Jeśli w 2012 roku złożyłeś raport za 2013 rok, czy był on ostateczny?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Istnieją również finansowania dla osób samozatrudnionych bez zezwolenia na podatek dochodowy.
Chaos, jesteś jeszcze tutaj?

Napisany przez chaos555
Cześć,

nadal jestem tutaj i z zainteresowaniem obserwuję. Otrzymałem już ustne potwierdzenie w 95%, jednak nie przywiązuję dużej wagi do ustnych umów. Będę informował forum na bieżąco.

Dziękuję

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata