Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura - mam już 48 lat.

Napisany przez Gina66
Cześć wszystkim,

cieszę się, że znalazłem to forum.
Mam teraz 48 lat i jeszcze nic nie zaoszczędziłem na emeryturę.
Ponieważ jestem dość niepewny, jaki model oszczędzania będzie odpowiedni dla mnie.

Jestem pracownikiem działu finansowego, singiel. Chciałbym mieć później do dyspozycji 1200-1500 euro miesięcznie, aby móc sobie pozwolić na moją obecną czynsz, który wynosi obecnie 490 euro.

Odradzono mi Riester, jak również modele oszczędzania realizowane przez pracodawcę lub państwo, ponieważ później występuje zbyt wiele potrąceń.

Aktualnie zarabiam 1900 euro netto, spłacam kredyty do 2020 roku i mam około 100 euro dostępnych, aby teraz zacząć model oszczędzania, z późniejszym zwiększeniem kwoty oszczędzanej.

Cieszę się z Waszych odpowiedzi.

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
Odstraszone mi były zarówno Riester, jak i modele oszczędzania w ramach pracodawcy lub państwa, ze względu na zbyt duże potrącenia w przyszłości.
To już jest zły początek, ponieważ jest zbyt ogólnikowo i zbyt mało zróżnicowanie.
Udaj się do niezależnego maklera / doradcy i omów z nim swoje życzenia i oczekiwania. Wtedy będzie można policzyć i zobaczyć, jakie możliwości (nie tylko ubezpieczenia) wchodzą w grę i co uważasz za odpowiednie.
Twoje przyszłe świadczenia emerytalne, Twoja sytuacja ubezpieczenia zdrowotnego (również jako emerytka) i inflacja (niezależnie od tego, jak wysoka może być) powinny być uwzględnione.
Pozdrowienia,

Napisany przez Geldbaum
Cześć Gina66,

z potrąceniami miał rację Twój doradca. Generalnie państwo chce mieć spory kawałek ciasta z emerytur.

Ważne byłoby poznanie Twojego zapotrzebowania na bezpieczeństwo lub ryzyko w zakresie inwestycji kapitałowych, oraz jak duże jest Twoje podstawowe zrozumienie finansów. Jak długi okres inwestycji mamy na myśli? 20 lat, więcej czy mniej? Jakie są Twoje obecne oczekiwania dotyczące emerytury z ZUS po przejściu na emeryturę?

Poza tym nasuwa się pytanie, czy możliwa jest szybsza spłata lub tańsze finansowanie, oraz jakie inne zmiany można wprowadzić w Twoim stosunku przychodów do wydatków, aby uwolnić kapitał?

Aby osiągnąć Twój cel, masz różne środki działania w fazie wpłat, częściowo niezależne od inwestycji docelowej:

Duże wpłaty, niższa stopa procentowa

Mniejsze wpłaty, wyższa stopa procentowa

Poza planowymi wpłatami jednorazowymi

Oprócz różnych produktów, o których zapewne dowiesz się od innych uczestników forum, istnieje również możliwość zakupu nieruchomości. Udostępniasz swoją zdolność kredytową na finansowanie. Tę nieruchomość wynajmujesz. Spłata pożyczki odbywa się poprzez wynajem, zwroty podatkowe od urzędu skarbowego oraz wkład własny.

Korzyści: przy takim zabezpieczeniu emerytalnym, możesz tak skonstruować finansowanie, że w ciągu określonego czasu będziesz również wolny od długów. Dzięki temu przychody z wynajmu stanowią dodatkowy dochód. Jeśli chcesz sprzedać nieruchomość po 10 latach posiadania, zysk jest zwolniony z podatku!

Wady: Czynsz może również nie być pobierany przez dłuższy czas w przypadku pustostanu. Wraz z upływem czasu mogą wystąpić również koszty konserwacji nieruchomości. Cena zakupu nieruchomości musi być odpowiednia, a znalezienie odpowiedniego obiektu czasami trwa kilka miesięcy.

Proszę pamiętać: nie ma na świecie inwestycji bez ryzyka, nawet jeśli większość uczestników rynku śpiewa mantrę o bezpieczeństwie i gwarancji.

Napisany przez Couponschneider
Chciałbym zadać Ci pytanie, Gina66.

Przy 1900 € netto masz tylko 100 € na koncie? Chętnie poznałbym Twoje warunki życia. Jesteś zamężna? Masz dzieci? Jakie jest łączne dochodzenie rodziny? To zupełnie inna sytuacja, gdy partner również przynosi coś do domu.

A na co jest ten kredyt? Pozwól, że zgadnę: nieruchomość.

Moja sugestia: Spróbuj odnaleźć i wykorzystać potencjał oszczędności w swoich wydatkach. Prowadź książkę budżetową, aby zamiast 100 € miesięcznie, mieć 200 € na koncie. Aby odkryć potencjalne oszczędności, powinieneś prowadzić książkę budżetową.

Skorzystaj z możliwości dodatkowej spłaty, ponieważ redukcja zadłużenia jest zyskowna i prawie bez ryzyka. Jedyne ryzyko polegałoby na spłaceniu kredytu tuż przed hiperinflacją.

Gdy kredyt zostanie spłacony lub nie ma możliwości dodatkowej spłaty, najlepiej zainwestuj swoje pieniądze w fundusz ETF. Ponieważ planowanie na starość to nic innego jak budowanie majątku, emerytura często to nic innego jak wydawanie majątku, a ochrona dla bliskich osiąga się poprzez tworzenie dziedzictwa.

Odstąp od ubezpieczeń inwestycyjnych, Riester, funduszy emerytalnych i całego tego bełkotu. To skomplikowane, sztywne, drogie.

Załóżmy, że od stycznia zaczynasz inwestować te 100 € w fundusz ETF. Od 2020 roku dodatkowo inwestujesz oszczędności ze spłaty. Jaka to kwota, wiesz lepiej. Zakładam 8% zwrotu z inwestycji; to średnia na giełdzie. Oto obliczenia:

1) Z 100 € miesięcznie od 2019 roku do 2033 roku, kiedy osiągniesz wiek emerytalny, otrzymasz 49735 € po odjęciu opłat.

2) Jeśli od 2020 roku na przykład będziesz mieć dodatkowo 800 €, które również inwestujesz w ETF, to w ciągu 13 lat zgromadzisz: 232463 € po odjęciu opłat.

Jak powiedziałem: Nie wiem, jakiej wysokości jest Twoja stopa spłaty. Możesz jednak samemu to policzyć, mnożąc to, co chcesz dodatkowo oszczędzać miesięcznie od 2020 roku, przez 290,5.

Za tym nie kryje się skomplikowana matematyka. Przedstawiam tu dwa przykładowe obliczenia:

Strzyżenie kuponów: W młodym wieku ważne jest oszczędzanie jak opętany

I jeszcze kilka uwag dotyczących elastyczności:

Strzyżenie kuponów: Dlaczego akcje są właściwym wyborem także dla zwykłego człowieka.

Dotyczy to także zwykłej kobiety.

Chciałbym również polecić bloga Holgera Grethe: Budowanie majątku w sposób samodzielny

Napisany przez Geldbaum
Cześć Couponschneider,

zgadzam się z Tobą, że jeśli zobowiązujesz się umownie do Gina66 do poniesienia odpowiedzialności finansowej, to musisz za to odpowiedzieć!

Tylko w przypadku, gdy zmienne wpłyną na twój matematyczny wynik i końcowe wyniki okażą się niższe! :-)

Przecież rozmawiamy tutaj o zabezpieczeniu emerytalnym człowieka, które musi być odpowiednie w danym czasie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego nie ma podsumowania kredytów?

Napisany przez Gina66
To planuje zrobić. Napisałem coś na temat Ogólnych kredytów....

Napisany przez Couponschneider

Cześć Couponschneider,

zgadzam się z Tobą, jeśli zobowiążesz się umownie u Gin66, że będziesz odpowiadać za nią finansowo!

Tylko na wypadek, gdyby zmienne wkradły się do twojego matematycznego obliczenia i ostateczne wyniki byłyby niższe!:-)

Przecież rozmawiamy tutaj o zabezpieczeniu emerytalnym człowieka, które musi być trafne w wyznaczonym czasie.

Gwarancji nie daję, mogę mówić tylko z doświadczenia. Najlepszym zabezpieczeniem emerytalnym jest budowanie majątku. Potrzebne są aktywa, które wypłacają dywidendy kwartalnie, rocznie i reinwestują znaczną część swoich zysków.

Doświadczenie pokazuje, że przy dywersyfikacji i okresie inwestycji wynoszącym co najmniej dziesięć lat zyski są niemal pewne. Oczywiście firma może zbankrutować, ale może też znacząco rosnąć. Całkowita strata w dobrze zdywersyfikowanym portfelu jest łatwo zrekompensowana. Nigdy nie wolno zapominać: Można stracić maksymalnie 100%, ale można zdobyć więcej niż 100%!

A co właściwie warte są obietnice wypłaty ze strony ubezpieczycieli, np. 200000 € z KLV w dniu X, czy 500 € dodatkowej emerytury miesięcznie z Riester? Nic. Kto gwarantuje, że inflacja nie zje części znaczącej obietnicy wypłaty? Reformy walutowe także były zabójcze. Ludzie, którzy przed drugą wojną światową lokowali swoje pieniądze w polisach ubezpieczeniowych na życie (KLV, można do nich zaliczyć także ubezpieczenia małżeńskie), po wojnie nie zobaczyli już z nich nic.

Ja inwestuję w akcje. Myślę długoterminowo, ale nawet średniookresowo to się opłaca. Już teraz co miesiąc otrzymuję ładną dywidendę od jakiejś firmy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata