Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pytanie dotyczące ubezpieczenia RSV.

Napisany przez Calypso
Skoro można żądać zwrotu opłat manipulacyjnych, teraz mam pytanie dotyczące ubezpieczenia od niewypłacalności, które zostało narzucone. U przyjaciela zostało dofinansowane 450 € opłaty manipulacyjnej oraz 1100 € ubezpieczenia od niewypłacalności w ramach kredytu. Czy możliwe jest zwrot tylko tych 450 €?

Dziękuję!

Napisany przez Calypso
Nikt nie ma pojęcia!

Napisany przez 6Bankkaufmann
ubezpieczenie spłaty kredytu to nie jest opłata, tylko wchodzi w grę, gdy klient traci pracę.

€450 to jednak opłata manipulacyjna.

Napisany przez Calypso
Tak, tak... chodzi prawdopodobnie o to, że to ubezpieczenie zostało mu narzucone z informacją, że w przeciwnym razie kredyt nie zostanie udzielony... 1.100.-RSV przy około 12.000 kredycie... Nie znam się na tym... czy jest to normalne w takiej wysokości?

Czy istnieje dowód, że RSV został narzucony?
Po ukończeniu 18 lat jest się pełnoprawnym przedsiębiorcą i wie, co się podpisuje.

Napisany przez Calypso
Ja, nie sądzę, żeby mógł to udowodnić ;O)
Jak też...

No cóż, niech spróbuje odzyskać opłatę manipulacyjną.

Wątpię, czy każdy wie, co podpisuje :O)

@Calypso
Wyobraź sobie, że stoisz przed sędzią.
Zostajesz zapytany, czy wiesz, co to jest ubezpieczenie spłaty kredytu, czy nie.

W mojej opinii nie jest koniecznością podpisywanie RSV w przypadku zaciągania kredytu lub pożyczki.
Jednak większość planowanych kredytobiorców zapewne nie powie tego w rozmowie z bankiem.
Ogólnie rzecz biorąc, nie jestem zwolennikiem RSV. Teoretycznie można się zabezpieczyć taniej w inny sposób niż poprzez RSV, czyż nie?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
ogólnie rzecz biorąc, ubezpieczenie kredytu jest dobrowolne i nie ma nic wspólnego z zdolnością kredytową.
W trakcie trwania kredytu to ubezpieczenie zazwyczaj może być anulowane. Po spłacie pożyczki nie ma już nic do zrobienia.

Napisany przez Calypso
Okej, więc czy może teraz zrezygnować z RSV i otrzymać zwrot składki proporcjonalnie do pozostałego okresu? W przeciwnym razie rezygnacja nie ma sensu?!

Tak, ubezpieczenie spłaty kredytu można zrezygnować i otrzymać zwrot częściowej kwoty

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata