Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenie z programem specjalnym LBS

Napisany przez sonic7
Czy ktoś ma już doświadczenie z programem specjalnym kredytów LBS? Jest to kombinacja korzystnego kredytu przedpłaconego bez spłaty i umowy oszczędnościowej LBS. Kiedy ta ostatnia staje się podzielona, kredyt jest spłacany, a klient spłaca tylko kredyt oszczędnościowy. Obecnie oferowane są następujące warunki: Stopa oprocentowania stała 1,55% / efektywna 1,59% Okres kredytowania 10 lat Kwota kredytu 150 000 € Całość ma być połączona z umową oszczędnościową wariantu Classic FN. Związana stopa oprocentowania wynosi 2,25% po zakończeniu okresu kredytowania aż do pełnej spłaty. Poza znaną opłatą końcową w wysokości 1500 €, trudno mi oszacować ogólne koszty i jak porównać to z klasycznym kredytem ratalnym. Czy znajdą się tu jakieś opinie i doświadczenia?

Napisany przez Calypso
Jakie otrzymujesz oprocentowanie kredytu na książeczkę oszczędnościową? 0,5%?
Ale 2,25% w przypadku książeczki oszczędnościowej to efektywnie 2,55%.

Ja także zawarłem taki sam model niemal 7 lat temu...
Niestety, po ówczesnym oprocentowaniu :O(

Ile miesięcznie zamierzasz wplacać na książeczkę oszczędnościową? Czy będzie ona podzielona po 10 latach?

Napisany przez sonic7
W przypadku BSV: Oprocentowanie salda wynosi 0,5%, a przewidziano 126 miesięcznych płatności w wysokości 600 € do czasu alokacji, aby następnie spłacić kredyt przedfinansowania.

W FAZ omówiono podobny przykład i częściowo wyjaśniono obliczenia. Z wynikiem negatywnym dla kredytobiorcy.
Kwestia majątkowa: kombinacja oszczędnościowa z kredytem na rzecz budowy mieszkaniowej jest droga

Mimo wyraźnego zapytania banku, nie podano mi rzeczywistej efektywnej stopy procentowej do czasu alokacji i na okres całkowity. Co ciekawe, ta oferta może wcale nie być zła. Jednak bez tych informacji niemożliwe jest przeprowadzenie uczciwej porównywarki. Czy nie chcą, czy nie potrafią?

Napisany przez sonic7
Po tym, jak ze strony Sparkasse nie otrzymałem odpowiedzi, a tylko delikatne wskazówki, że limit kontyngentu został nagle ograniczony do 15.11.2014, przedstawiam moje obliczenia zgodnie z metodą jednolitą:

Koszty kredytu/netto kwoty pożyczki*24/(czas trwania w miesiącach + 1)*100

Płatności (uproszczono na 20 lat, a nie 20 1/2 jak zostało zaoferowane):

120 miesięcy po 793,75 € (odsetki + składka oszczędnościowa BSV)
120 miesięcy po 750 € (spłata i odsetki kredytu budowlano-szczęśliwościowego)
1 miesiąc po 570 € (rata końcowa)
inne koszty 180 € (opłaty za prowadzenie konta, szacunkowe)

Łączne płatności 186.000,75 €

Efektywna stopa procentowa: 36.000,75/150.000 €*/24(240+1)= 2,39%

Zniechęcające podsumowanie: Najpierw brak informacji, potem presja czasowa, a ostateczny wynik (w zależności od obciążenia hipotecznego i zdolności kredytowej) aktualnie oferuje również kredyt hipoteczny z odnawialną spłatą. Ponieważ dla moich potrzeb oferowane są już kredyty hipoteczne z odnawialną spłatą oprocentowane na 2,2%, które przez cały okres kredytowania zapewniają takie samo zabezpieczenie i lepszy wynik, nie przyjmę tej oferty.

Napisany przez Hanomag

Rozczarowujące podsumowanie: Najpierw brak informacji, potem presja czasu, a ostatecznie rezultat, który (w zależności od zastawu i zdolności kredytowej) obecnie oferuje także kredyty kapitałowo-odsetkowe. Ponieważ dla moich potrzeb dostępne są już kredyty kapitałowo-odsetkowe w wysokości 2,2%, które zapewniają takie samo bezpieczeństwo i lepsze rezultaty przez cały okres spłaty, nie przyjmę tej oferty.

Absolutnie rozsądne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jaka jest minimalna kwota do oszczędzania tutaj? Dlaczego nie żądasz od LBS szczegółowego zestawienia wszystkich kosztów wraz z wykazem wszystkich opłat?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata