Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Różna ocena funduszy

Napisany przez fibo82
Cześć wszystkim
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić następujący problem: Około pół roku temu przez moją bankową instytucję finansową zakupiłem fundusz inwestycyjny związany z nieruchomościami (UniImmoEuropa). Zlecenie zostało szybko zrealizowane, a fundusz został umieszczony w moim depot po cenie 55,60 euro. Wygląda na to, że fundusz został zakupiony na giełdzie frankfurckiej, ale sama nie mogę tego ostatecznie stwierdzić. Teraz, po upływie pół roku, cena funduszu według emitenta (KAG) wynosi 55,84 euro, co oznacza niewielki zysk w wysokości 0,4%, co przy większym wolumenie inwestycji jest już całkiem ładnym zyskiem (oczywiście nie uwzględniając opłat i kosztów). Problemem jest jednak to, że w moim depot fundusz jest wyceniany na 54,30 euro (co odpowiada aktualnej cenie na giełdzie we Frankfurcie), co oznacza różnicę prawie 2%... Teraz moje pytanie... jak to możliwe, że ten sam produkt na różnych giełdach jest wyceniany z tak znacznymi różnicami. Moje informacje mówią, że cena funduszu jest obliczana poprzez podzielenie liczby udziałów przez wartość inwentarzową, a nie poprzez podaż i popyt. Wtedy, podczas zakupu funduszu, zdecydowałem się na podstawie przeszłej wydajności ceny KAG, a teraz muszę stwierdzić, że przeszła wydajność funduszu na innych giełdach jest znacznie gorsza, a nawet negatywna. Gdzie popełniłem błąd? Czy powinienem nalegać, aby bank nabył fundusz u KAG, skoro moim limitem było po prostu "najlepiej"? Znowu, w moim banku mogę nabywać fundusze tylko poprzez ich własne towarzystwo funduszy (Swisscanto; mieszkam w Szwajcarii). Bardzo byłemby wdzięczny za wyjaśnienie tego, nie mogę znaleźć sensownych informacji w literaturze. Pozdrowienia z Szwajcarii, Florian

Napisany przez Cici

O ile mi wiadomo, cena funduszu jest obliczana poprzez podzielenie liczby udziałów przez wartość inwentarzową, a nie przez podaż i popyt.

Tak być może ustala warości KAG. Jednak notowane giełdowe udziały są zwykle determinowane przez podaż i popyt. Przy zakupie poprzez KAG zazwyczaj pobierana jest także znaczna prowizja, dlatego nie uważam za nieuzasadnione, że udziały są tańsze na giełdzie. Ceny na różnych giełdach nie odbiegają od siebie znacznie, kurs w KAG wynosi obecnie ponad 55 EUR. Dla mnie wszystko wygląda w miarę normalnie.

Napisany przez fibo82
hmmm tak... bardzo dziękuję za odpowiedź

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

trzeba wiedzieć, że Union Investment swoje fundusze sprzedaje głównie poprzez banki spółdzielcze i Raiffeisenbanki.
Nawet zwykłe platformy funduszowe, takie jak ebase i Frankfurter Fondsbank, nie mogą kupić funduszy Union i Deka po cenie wykupu (czyli bez opłaty emisyjnej) jak inne fundusze.

Dlatego możliwe, że Twój bank poszedł drogą giełdową, ponieważ inaczej nie byłoby to najlepsze.
Zwłaszcza że sama forma zakupu z limitem jest zupełnie nietypowa dla zakupu w KAG, ponieważ tam jest tylko jedna cena dzienna, a dzień jest ustalany przez złożenie zlecenia itp.
Różnica między ceną giełdową a ceną KAG wynika z tego, że na giełdzie spekuluje się na przyszły rozwój.

W przypadku funduszu nieruchomościowego obliczanie ceny jest bardziej skomplikowane, ponieważ nieruchomość nie ma codziennie nowej ceny.
Mimo to powinieneś być w stanie sprzedać swoje udziały KAG. W najgorszym przypadku będziesz musiał otworzyć konto w Attrax poprzez bank spółdzielczy i przetransferować na razie fundusz tam.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez fibo82
Hmmm ok....dziekuję także Tobie za dodatkową informację

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata