Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy możliwe jest odwołanie w RSV Banku Santander?

Napisany przez AongEng
Cześć wszystkim,

mam pytanie, na które niestety nie znalazłem konkretnych informacji.

Chciałbym, jeśli to możliwe, wycofać ubezpieczenie RSV, które niedawno zawarłem, jednocześnie zachowując kredyt.

Dokładniej, 09.10.2014 roku podpisałem umowę kredytową w Banku Santander. W rozmowie powiedziano mi, że kredyt byłby możliwy także bez RSV, lecz w takim przypadku oprocentowanie byłoby wyższe o 2%, co ostatecznie oznaczałoby wyższą sumę do spłacenia niż obecnie. Dlatego przy podpisywaniu umowy dołączyłem do niej RSV.

W Europejskiej Informacji Standardowej o Kredycie Konsumenckim czytam:

- Czy zawarcie ubezpieczenia kredytowego
lub
- skorzystanie z innej usługi dodatkowej związanej z umową kredytową

jest koniecznym warunkiem udzielenia kredytu w ogóle lub zgodnie z przewidzianymi warunkami umowy?

Na oba pytania padło odpowiednie ""Nie"".

Fragment tekstu z informacji o produkcie:

Opcje zakończenia umowy ubezpieczenia
Po przekroczeniu 30-dniowego okresu odstąpienia, ubezpieczony może pisemnie zażądać od ubezpieczającego zgodnie z przepisami ustawy o VVG wypowiedzenia umowy ubezpieczenia. Następnie umowę ubezpieczenia, która została zawarta na okres dłuższy niż trzy lata, można wypowiedzieć na zakończenie trzeciego lub każdego kolejnego roku umowy z zachowaniem trzymiesięcznego terminu wypowiedzenia. Szczegóły określone są w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia (patrz „Początek i koniec umowy ubezpieczenia”).

Moje pytanie brzmi, czy dobrze zrozumiałem tekst i czy, zgodnie z posiadanymi informacjami, mogę po prostu odwołać RSV (jest skan pouczenia o odstąpieniu), nie mając to wpływu na mój kredyt?

Mam nadzieję, że będziesz w stanie mi pomóc, ponieważ mam tylko czas do 08.11.2014 roku.

Dziękuję
AongEng

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Oprocentowanie kredytu ratalnego nie zależy od tego, czy decydujesz się na ubezpieczenie na wypadek niespłacenia kredytu, czy nie.
Nie mogę uwierzyć w te dodatkowe 2%.
W rzeczywistości byłoby interesujące otrzymać obie oferty umów i zlecić ich sprawdzenie przez organizację chroniącą konsumentów.
Moim zdaniem zachowanie sprzedawcy banku, który tak argumentuje, nie jest właściwe.

Napisany przez AongEng
Niestety pracownik nie pomyślał aż tak daleko i nie wydrukował mi drugiej oferty bez RSV. Sama jednak również o tym nie pomyślałam ;(

Pracownik pokazał mi na komputerze całe obliczenia, a kiedy RSV zostało usunięte, oprocentowanie nagle wzrosło.

Załączam do tego umowę kredytową w formacie PDF. Hasło do otwarcia można uzyskać na żądanie jako PN.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
liczy się tylko podpisana umowa. Po upływie 30-dniowego okresu odstąpienia od umowy, ubezpieczenie RSV może zostać anulowane, ale tylko na koniec minimalnego trzyletniego okresu trwania umowy.
W tym przypadku klient jest osobą ubezpieczoną, a ubezpieczycielem jest bank.
Ogólnie rzecz biorąc, RSV jest dobrowolne, ale bardzo często w rozmowie z klientem argumentuje się inaczej. Dla banku ubezpieczenie to oznacza dodatkowy dochód obok odsetek.

Napisany przez AongEng
Cześć,

30 dni jeszcze nie minęło, dlatego pytanie brzmi, czy w przypadku cofnięcia RSV w ciągu tego terminu, kredyt również staje się wymagalny, czy też suma kredytu zostanie zmniejszona o kwotę RSV.

Pozdrowienia

AongEng

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć,
jeśli zrezygnujesz z ubezpieczenia RSV, nie będzie konieczna płatność kredytu.
Łączna suma kredytu zostanie zmniejszona o opłatę za RSV.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata