Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Wymóg zameldowania głównego.

Napisany przez HansHartl
Cześć,
obecnie rozważam zmianę następujących rzeczy:
Sprzedanie mojego domu w Niemczech - jestem obywatelem niemieckim, jeszcze nie emerytem, żyję z oszczędności, jestem bezrobotny - a następnie zamieszkanie w Chorwacji, gdzie mam mały apartament na wakacje, ale chciałbym pozostać zameldowany w Niemczech jako główny adres z powodu wielu ubezpieczeń, konta bankowego i zarejestrowania moich 3 samochodów, w tym zabytkowych.
Ponieważ nie będę miał już miejsca zamieszkania w Niemczech po sprzedaży mojego domu, zastanawiam się, jakie są możliwości pozostania tutaj zameldowanym?
1. Zameldowanie się u rodziców,
2. Wynajęcie mieszkania lub pokoju, a nawet zakup,
3. Zameldowanie się z przyczepą kempingową na kempingu - czy coś takiego jest możliwe?
Rezygnacja z Niemiec ma wadę, że musiałbym zmienić wszystkie ubezpieczenia, w tym dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w KV, wypowiedzieć je i musiałbym ponownie ubezpieczyć się w Chorwacji.
Ponadto musiałbym zadeklarować moje 3 samochody jako dobra przeprowadzka do Chorwacji, co wiąże się z wysokimi opłatami około €12.000.- Ponadto musiałoby zostać ustalone, ile kosztuje tam podatek drogowy i ubezpieczenie dla pojazdów oraz czy istnieje tam tanie ubezpieczenie dla zabytkowych pojazdów oraz niski podatek drogowy podobny do tego w Niemczech.
Tutaj już mam problem z językiem, którego nie znam.
Być może ktoś ma tutaj na forum dobry pomysł, jak najłatwiej rozwiązać ten problem, lub jakie są alternatywy.
Również z przekazywaniem poczty nie jest łatwo, ponieważ jak mi wiadomo, jest ona przekazywana tylko przez maksymalnie 6 miesięcy.
Dzięki za pomoc.

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
Warunkiem koniecznym dla zameldowania głównego jest zwykle przebywanie tam przeważnie (zazwyczaj >180 dni).

Napisany przez verschaukelt
Tak, jak to sobie wyobrażasz, nie zadziała. Musisz zdecydować, gdzie chcesz mieszkać w przyszłości.
Ubezpieczenia rzeczowe są zawierane tam, gdzie będą korzystane - w tym przypadku standardowe ubezpieczenie w Chorwacji.
Oszczędności - takie jak emerytura i ubezpieczenie na życie, sądzę, że mogą pozostać - konieczna jest zmiana danych konta bankowego i adresu.
Zgodnie z ustawą meldunkową, należy zawiadomić odpowiednie organy o zmianie miejsca zamieszkania, można to zrobić później, gdy zagwarantowany jest adres w Niemczech, z którego regularnie odbierana jest korespondencja.
Problemy mogą pojawić się z ubezpieczeniem zdrowotnym, ponieważ nie będzie ono działać, jeśli osoba przebywa stale poza Niemcami. ubezpieczenie na podróże zagraniczne już nie wystarczy...

Napisany przez Herbert34
Musisz po prostu udowodnić, że przebywasz tam przez większość czasu, czyli 50,00001% czasu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata