Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak finansuje się Interhyp?

Napisany przez Faxe
Cześć wszystkim,

pięć lat temu podpisałem umowę finansowania nieruchomości przez Interhyp i teraz wiem, że pośrednicząca umowa zawiera nieważne oświadczenie o odstąpieniu od umowy.

Wiem, że Interhyp pobiera prowizję od tego, która jest naliczana od oprocentowania. Pytanie brzmi, przez jaki okres będzie wypłacana prowizja? Czy Interhyp zarabia jednorazowo czy przez 5 lat lub dłużej (analogicznie do ubezpieczeń na życie oferowanych przez pośredników ubezpieczeniowych)? Ktoś to wie?

Tłem dla mojego pytania jest to, że chciałbym - zanim skontaktuję się z moim bankiem z powyższych powodów - sprawdzić wartość rynkową - pytanie brzmi tylko, czy Interhyp ma w ogóle zainteresowanie tym?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Interhyp, tak jak wielu innych pośredników, nie jest bankiem, ale jak opisano, jest pośrednikiem. Zarabiają oni prowizję bezpośrednio po zakończeniu 14-dniowego okresu odstąpienia od umowy kredytowej. W zależności od banku istnieją różne metody wypłaty (po 30 dniach, miesiącu lub 14 dniach...)

Napisany przez Faxe
Cześć, pracowniku bankowy!

Dziękuję - to mi bardzo pomaga. Dzięki temu wiem, że prowizja została w pełni wypłacona i Interhyp powinien również być zainteresowany udzieleniem mi tutaj porady.

Myślę, że coś takiego jak odpowiedzialność za anulowanie nie jest przewidziane w przypadku kredytów hipotecznych, czyż nie?

Czemu kara za anulowanie rezerwacji?
Przecież pożyczkodawcą jest bank, a nie pośrednik. Poza tym, w momencie podpisania byłeś zgodny ze wszystkim, co było zawarte w umowie, prawda?

Napisany przez Faxe
Znam to z branży ubezpieczeń.

Jeśli jako pośrednik sprzedaję ubezpieczenie na życie, to ponoszę odpowiedzialność przez 5 lat i muszę zwrócić część prowizji, jeśli umowa zostanie anulowana.

Jak jest w przypadku kredytu hipotecznego. Interhyp otrzymał pełne wypłaty od banku. Co się stanie, jeśli umowa - z jakichkolwiek powodów - nie dojdzie do skutku? Czy Interhyp musi zwrócić pieniądze, czy ryzyko spoczywa po stronie banku?

Okej, rozumiem, nie mam pojęcia, że coś takiego istnieje.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Kiedy odwołuję pożyczkę, niezależnie kiedy, oznacza to, że nie zgadzam się już na umowę i pytanie jest absolutnie uzasadnione i powinno zainteresować każdego pośrednika, który jest wynagradzany z marży odsetkowej, jeśli pożyczka ma zostać cofnięta.

@Faxe

Zainteresowanie refinansowaniem powinien mieć każdy i tak też postępuje, gdy pośredniczy w udzielaniu pożyczek. Nie są Państwo zależni od Interhyp i nie rozumiem, co teraz mają ustalać, ponieważ niezależnie od tego, co ustala Interhyp, decydujące jest to, co ustala bank, który ma przeprowadzić/wykonuje refinansowanie.

Wręcz przeciwnie, Interhyp może się znaleźć w konflikcie interesów, jeśli ma ich towarzyszyć w nowym przedsięwzięciu, ponieważ jest to bardzo niefortunne, jeśli pośrednicząc w udzieleniu Państwu pożyczki, pozwoli się na jej zwrot, aby zapewnić Państwu nowe pieniądze na refinansowanie.

Napisany przez Faxe
Dziękuję noelmaxim.

Moim celem wcale nie jest rozwiązanie umowy - raczej chciałbym ją odnowić w tej samej banku...

Dla mnie miałoby to korzyść z aktualnie niskich stóp procentowych, a dla banku oznaczałoby to utrzymanie mnie jako klienta po obowiązującym okresie oprocentowania.

Pytanie brzmi: Kto pomoże mi znaleźć moje aktualnie dążone oprocentowanie? Pytanie, które sobie stawiam, to czy Interhyp jako pośrednik ma w tym jakiekolwiek zainteresowanie? Dla mnie chodzi przede wszystkim o poznanie interesów innych stron, zanim przedstawię moje życzenia (wiem, że to nie będzie łatwe... więc moim celem jest stworzenie sytuacji win-win dla mnie i banku)

Napisany przez Harley
Tylko jako informacja:

Interhyp to pośrednik, który obecnie znajduje się w 100% w posiadaniu ING - Groep, czyli holenderskiej spółki matki, do której należy także bank ING-DiBa.

Jeśli więc twoim bankiem jest ING-DiBa, nie oczekuj wsparcia od Interhyp w procesie refinansowania.

@Noelmaxim
jeśli teraz zostanie unieważniona pożyczka z 2008 roku lub z dowolnego innego czasu, czy zwrócisz również całą swoją prowizję?
Nie musisz odpowiadać na to pytanie, ale na dzień dzisiejszy nie ma żadnej mi znanej interpretacji, że rzeczywiście tak zostanie zrealizowane.
Jednak osobiście uważam, że żaden pośrednik finansowy zajmujący się kredytami hipotecznymi nie musi zwracać prowizji za unieważnione umowy.
To tylko moje zdanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata