Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Schufa TOP, Creditreform Mies.... zgłasza zakończenie do Creditreform?

Napisany przez Unterteller
Cześć wszystkim tutaj na forum. Nie jestem pewien, czy jestem we właściwym miejscu, ale spróbuję.
Około 18 lat temu miałem poważne problemy finansowe i zadłużyłem się w różnych miejscach, w tym z tytułem egzekucyjnym i zajęciami komorniczymi. Łącznie około 20 000 euro.
W latach 1998-2002 spłaciłem wszystkie długi. Najpierw w małych ratach, potem dostałem niewielkie spadek i spłaciłem wszystko. Miałem również dostęp online do raportu w Biurze Informacji Gospodarczej i mogłem śledzić, jak każdy wpis zanikał. Mój scoring również wzrósł. W końcu dostałem kartę kredytową, kupiłem mały Dom i zakupiłem rzeczy na raty. Mam świetny scoring (97,6x), wszystko jest w porządku.
Ale kilka lat temu pojawiła się Creditreform. Miałem tam także tytuł egzekucyjny z powodu spłat rat Ikea, które zalegały sprzed 18 lat. Wtedy było to około 800 euro. W międzyczasie dług tam narósł. Zaproponowano mi spłatę 15 euro miesięcznie, co też od lat robię. Jak już wspomniałem, nie miałem więcej problemów, aż zdecydowałem się na zakup nowego systemu grzewczego z zbiornikiem gazowym do mojego domu. Dostawca gazu po podpisaniu umowy poinformował mnie, że nie może dostarczyć mi gazu na fakturę, ponieważ przeciwko mnie istnieje tytuł egzekucyjny, a moje rankingi w Creditreform są najgorsze.
Obecnie mam do spłacenia jeszcze 150 euro, które chciałbym uregulować bezpośrednio. Moje pytanie brzmi... czy to wpłynie negatywnie na moją teraz czystą informację w Biurze Informacji Gospodarczej? Czy Creditreform zgłosi to do Biura Informacji Gospodarczej i czy będę miał znaczący spadek w mojej sytuacji?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Informuje Creditreform, że nie przekazuje tego informacji do Schufa. Wtedy wierzyciel, który stoi za Schufa lub, w Państwa przypadku, wierzyciel do Creditreform.
Proszę jak najszybciej zwrócić te 150 EUR, a sprawa będzie załatwiona.
Do Creditreform zaglądają, gdy firma chce uzyskać informacje o Twojej firmie. Czy w przeszłości miała Pan/i działalność gospodarczą?

Cześć. Nie, nie prowadziłem działalności gospodarczej. Uważam to za dziwne. Bo nikt jeszcze nigdy nie zaglądał tam. Dopiero tego lata, kiedy zmieniłem na gazowe ogrzewanie i chciałem uzupełnić zbiornik. Firma ma Creditreform jako bazę danych gospodarczych.

Oczywiście spłacę pieniądze. Naprawdę oddałem każdy grosz i zrobię to również tutaj. Po prostu boję się, że moja zdolność kredytowa spadnie teraz również w Schufa. Mam tam tylko dobre cechy i uważany jestem za bardzo rzetelnego.

Zrobię to do pierwszego przyszłego miesiąca. Zostanie jeszcze 10 rat. Pieniądze mam, tylko zawsze bałem się, że wiosną nie dostanę już mojego małego kredytu samochodowego....

Twierdzisz, że masz zadłużenie w wysokości 150 EUR i chcesz spłacić je w 10 ratach?
Czy to prawda? Dlaczego nie spłacić od razu 150 EUR? Czy to niemożliwe?

Napisany przez florianmeier
Jeśli finansujący samochody oferuje tylko sprawdzanie w Schufa, to na pewno nie będzie problemu.

Schufa i Creditreform działają bardzo różnie.

Przy ocenie 97,6% powinieneś być w stanie spłacić 150 EUR od razu.

Przepraszam za późną odpowiedź. Florianmeier i Bankkaufmann: Chyba mnie nie do końca zrozumieliście. Od kilku lat finansowo mi się dobrze układa, nie mogę narzekać bardziej niż inni. Jednak kilka lat temu dostałem list od Creditreform, że nadal mam otwartą sprawę z tytułem i kwotą do uregulowania. Wszystko to miało miejsce w okolicach roku 2000, a kwota wyrosła już na ponad 1000 euro. Zaproponowano mi spłatę w ratach. Ponieważ kilka lat temu nie mogłem/chciałem uregulować kwoty od razu, zgodziłem się na 15 euro. Ponieważ nie miałem już żadnych problemów z bankami i kredytami, pozwoliłem sprawie toczyć się dalej. Teraz wiem, że ostatnia rata miała być zapłacona w 2015 roku we wrześniu. Chciałem tylko się dowiedzieć, czy wcześniejsza spłata wpłynie negatywnie na moją historię kredytową. Zapłacę te 150 euro i mam nadzieję, że wszystko potoczy się dobrze. W przeciwnym razie będę musiał zaczynać od nowa...

Wczesne zakończenie negatywnego tytułu należy postrzegać przede wszystkim pozytywnie, a nie negatywnie.

Cześć. Tak, oczywiście. Chodzi o to, że mam wpis w Creditreform. Pytanie brzmi, czy po spłaceniu długów również do Biura Informacji Gospodarczej trafia informacja i czy zostanie zarejestrowana, co może znowu mnie pokrzyżować plany...

Zrób coś innego. Poproś o własne informacje z Schufy i sprawdź, czy tytuł z Creditreform jest widoczny w tych informacjach.
Jeśli nie, spłać tytuł z Creditreform, a w Schufie nie powinno się nic pojawić.

To już mam, dziękuję. Nie jest tam odnotowane. Ale chcę przecież zapłacić i zobaczyć, co mnie czeka. Wiem, że na początku 2000 roku dostałem list od Schufy dotyczący długu, który potem spłaciłem. Zostało to odnotowane, chociaż już go tam nie było...

Napisany przez 2Escorpio
Jeśli w Schufie nie ma negatywnego wpisu, nie można go również oznaczyć jako zrealizowany.

Bezpośrednio wpisanie adnotacji jako zrealizowanej nie jest możliwe... Ponadto firma kredytowa byłaby głupia, gdyby raportowała swoje wpisy do Schufy, wtedy mogłaby od razu zamknąć sklep.

O, i jeśli masz tytuły wykonawcze przeciwko sobie, których nie możesz spłacić, to masz poważne problemy finansowe... Więc sytuacja nie wygląda tak różowo, jak ją przedstawiasz.

Tak właśnie stale mam na myśli.
Jeśli w Schufie nie ma żadnych negatywnych informacji, to nie można też oznaczyć niczego negatywnego jako załatwione.

Jakiś czas temu sytuacja wyglądała dosyć źle....ponieważ zapłaciłem 15 euro, nie przyszedł komornik, nawet chciał się ze mną spotkać w drodze, a nie w domu
Nie mówię, że jestem bogaty. Po prostu udało mi się wyjść z tarapatów (oprócz tego) i mam prawie średnie zarobki oraz mały domek (na wsi) z moją żoną. Miałem wiele kłopotów i wierzycieli. I szczerze mówiąc, jestem dumny, że udało mi się wszystko ogarnąć. Dlaczego miałbym nie mówić tutaj prawdy, skoro mnie nie znacie....

@Unterteller, wszystko w porządku. Obecnie mam wiele do czynienia z negatywnym wpisem w biurze informacji kredytowej i niestety w systemie udzielania kredytów większość banków rezygnuje, jeśli ma się choć jedno negatywne zdarzenie w historii kredytowej. Samodzielne wyjście z opresji ma ogromną wartość. Zarówno dla samego siebie, jak i dla innych. Znam osobę, która z powodu kredytu w wysokości 3 000 euro zdecydowała się na ogłoszenie upadłości. Później zwróciła się do mnie. Muszę tylko potrząsnąć głową z powodu tej kwoty. Oczywiście, to dużo pieniędzy, ale często zapomina się o tym, że przez wiele lat po takim zdarzeniu jest się uznawanym za osobę niewiarygodną kredytowo.

Dziękuję bardzo. Moje bank nie wiedział o tym tytule, mieli tylko informacje z Schufa. A moja żona nigdy nie miała problemów.
I jak już powiedziałem, strach dotyczył tylko tego, że będę musiał zaczynać od nowa. Ale wyjęliście mi strach z serca.

Napisany przez 2Escorpio

Wtedy wyglądało to zupełnie niepewnie....ponieważ zapłaciłem 15 euro, nie pojawił się komornik, nawet chciał się ze mną spotkać poza domem, a nie w domu
Nie powiedziałem, że jestem bogaty. Tylko udało mi się wydostać z całego bałaganu (oprócz tego) mam prawie średnie zarobki i mały domek (na wsi) z moją żoną. Miałem dużo kłopotów i wierzycieli. I szczerze mówiąc, jestem dumny, że udało mi się uporządkować wszystko. Dlaczego nie miałbym mówić tu prawdy, przecież mnie nie znacie....

Tak, ja również cię nie znam. Ale często konieczne jest postawienie ludziom lustra przed oczami, ponieważ traktują długi jako oczywistość.

Jeśli tak dobrze sobie poradziłeś, moje uznanie.

Co do Schufy... Dopóki tytuł nie zostanie opłacony, nadal można go wpisać do Schufy, na przykład w przypadku sprzedaży wierzytelności innemu biuru windykacyjnemu. Dlatego polecam jak najszybsze uregulowanie tego, w przeciwnym razie znowu będziesz miał co najmniej 4 lata negatywnej historii w Schufie.

Napisany przez 2Escorpio

Znam także kogoś, kto zbankrutował z powodu zadłużenia w wysokości 3 000 EUR. Potem zwrócił się do mnie.
Muszę tylko potrząsnąć głową z powodu 3 000 EUR.
Oczywiście, to dużo pieniędzy, ale często się zapomina, że przez wiele lat zostaje się uznawanym za osobę niewiarygodną kredytowo.

Tego nigdy nie można uogólniać. Dla osoby z pracą lub zatrudnieniem w przyszłości, jest to oczywiście kompletna bzdura. Dla kogoś, kto w przyszłości ma otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych lub pomoc społeczną, może to być ewentualnie sensowne.

Tak, kobieta pracowała potem w służbie publicznej.
Ale oczywiście, dla niektórych 3000 EUR to też dużo pieniędzy
(oczywiście też dla mnie)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata