Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt ratalny lub oszczędzanie z budowaniem oszczędności

Napisany przez Eduardo1234
Cześć wszystkim,

Obecnie jestem w trakcie zakupu nieruchomości i przeskakuję z jednego banku do drugiego. Moim problemem jest brak zaufania do kredytów hipotecznych, dlatego chciałbym zapytać Was, czy możecie mi uczciwie przedstawić za i przeciw poszczególnym sposobom finansowania, oczywiście również pod kątem podatkowym.

Przejdźmy do mojego profilu: Mam 25 lat, jestem singiel, posiadam spłacony dziedziczony apartament, roczny dochód w wysokości 45 000 euro i mam nadzieję posiadać jak najwięcej nieruchomości jako źródło dochodu pasywnego, aby w przyszłości mieć emeryturę.

Teraz co do dwóch rodzajów finansowania: Zastanawiam się między klasycznym kredytem ratalnym a umową oszczędnościowo-budowlaną, do których załączyłem zdjęcia. Przepraszam za jakość.

Chciałbym spłacić nieruchomość w ciągu 15 lat i dlatego też będą kierować moje dodatkowe wpłaty.

Co sądzicie o tych dwóch ofertach? Która wydaje się być bardziej opłacalna, umożliwia szybszą spłatę i nie jest tak źle pod kątem podatkowym?

Dziękuję bardzo

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
No dobrze, masz obie liczby przed sobą:

pożyczka z bezpośrednią spłatą = 18.941,71 EUR odsetki

pożyczka budowlana i finansowanie wstępne = 19.740,24 EUR (3.636,24 EUR i 16.104,00 EUR)

Co oznacza różnicę w odsetkach o prawie 798,53 EUR.
Korzyść z pożyczki z bezpośrednią spłatą.

Jednak po otrzymaniu pożyczki budowlanej możesz spłacić wszystko za jednym razem dodatkową płatnością i dalej zaoszczędzać na odsetkach pożyczki budowlanej.
Co najprawdopodobniej nie jest możliwe w przypadku pożyczki z bezpośrednią spłatą.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
bezpośrednia spłata byłaby więc bardziej sensowna, ponieważ całkowity koszt jest bardziej korzystny (opłata końcowa itp.).
Przy bezpośredniej spłacie dodatkowa opcja dodatkowej spłaty może zapewnić dodatkowe korzyści.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, dodatkowa spłata anuluje całkowite koszty i jest jeszcze bardziej opłacalna dla spłaty bezpośredniej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata