Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy istnieje możliwość uzyskania kredytu studenckiego? Jaka jest jego maksymalna wysokość?

Napisany przez katlinchen
Uwielbione osoby,

Mam bardzo ważne pytanie i mam nadzieję, że możecie mi pomóc.

W skrócie o mnie: Wkrótce będę mieć 22 lata, nadal mieszkam w domu, w 2011 roku zdałam maturę. Potem kompletnie nie wiedziałam, co mam robić, trochę pracowałam, podróżowałam i zastanawiałam się, co chcę robić. Następnie zaczęłam studiować, ale kierunek w ogóle mi nie odpowiadał. No cóż, po dłuższym zastanowieniu w końcu znalazłam swoje wymarzone studia: nauczyciel wychowania fizycznego i psychologii. To najlepsze, co mi się mogło przytrafić, czuję się tam świetnie.

Pracuję dwa razy w tygodniu i zarabiam ledwie 400€. Ponadto ćwiczę gimnastykę artystyczną 20 godzin tygodniowo - zostaje mi niewiele czasu wolnego, a zazwyczaj wykorzystuję go na naukę. Problem w tym, że nadal mieszkam u rodziców, na wsi, około 1 godziny jazdy od miasta, mojej pracy, uczelni i miejsca treningowego.

Często mam zajęcia na uczelni przed południem i trening wieczorem, między nimi mam 7 godzin przerwy. Wszystko jest bardzo kłopotliwe i miesięcznie wydaję około 150€ na dojazdy, plus prawie 3 godziny jazdy, które mogłabym wykorzystać na naukę.

Teraz problem polega na tym, że moi rodzice nie mogą mnie wspierać finansowo więcej niż 100€ miesięcznie. A z moimi 400€ nie mogę zbyt wiele zdziałać, pokój w mieszkaniu studenckim kosztuje co najmniej 350€, a pokój w akademiku tyle samo. Ale nie mogę pracować więcej, jestem już dość stara dla osoby zaczynającej studia, a wszystko jeszcze bardziej się opóźni.

Teraz rozwiązanie, które wymyśliłam, wygląda następująco. Trochę odłożyłam, może moja babcia coś dorzuci. Wtedy miałabym około 10.000€ kapitału własnego. Jeśli bank udzieliłby mi jeszcze kredytu w wysokości 20.000€, może udałoby się kupić małe mieszkanie. Wtedy mogłabym spokojnie skończyć studia w ciągu 4-5 lat i gdy zacznę pracować, spłacić całość bardzo szybko (maksymalnie w 2 lata). Musiałabym wtedy płacić tylko koszty utrzymania, więc miałabym do dyspozycji 500€ miesięcznie. Być może nawet mogłabym co miesiąc spłacić 100€ od kredytu.
W skrócie o sytuacji moich rodziców: Mieszkają w mieszkaniu własnościowym, nie mają długów, ale także nie mają oszczędności.
Jest to obecnie najlepsze rozwiązanie dla mnie. Czy to możliwe, czy tylko marzenie?

Dziękuję, Katie

Re: Czy istnieje możliwość uzyskania kredytu studenckiego? Jaka jest jego maksymalna wysokość?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To niestety pozostanie tylko marzeniem. Nawet jeśli ktoś inny miałby to wynajmować, w przypadku mieszkania własnościowego na klatce schodowej pojawiają się opłaty za utrzymanie budynku (fundusze na remonty/renowacje) i być może będziesz musiał nagle przyczynić się kilka tysięcy euro, jeśli zgromadzenie właścicieli podejmie takie decyzje. Bank nie udzieli ci kredytu jako studentowi.

Napisany przez Suxxess
Szybko 22 lata nie jest tak dużo. Niektórzy zaczynają nawet w wieku koło 20.
Już zbadałeś informacje dotyczące zasiłków mieszkaniowych / stypendium?
Z odpowiednią wspólnotą mieszkaniową powinno dać się to ogarnąć, prawda?

Z kredytem na mieszkanie będzie prawdopodobnie trudniej. Jak już zostało powiedziane, banki chcą regularnych dochodów, z których można spłacać kredyt. Zazwyczaj studenci tego nie mają. Ale dzięki zasiłkom mieszkaniowym / stypendium pokój powinien być finansowalny, prawda?

Napisany przez Jetzaberr
Podtrzymuję to, co mówili moi poprzednicy. Poleganie na tym, że po ukończeniu studiów szybko znajdzie się pracę, jest ryzykowne i może prowadzić do problemów przy spłacie kredytu studenckiego, jeśli z pracą nie będzie łatwo. Wiem nie wiem, jak bardzo nauczyciele są poszukiwani w tych dwóch dziedzinach...ale słyszałem od kilku osób, które studiowały matematykę i chemię albo matematykę i fizykę na nauczycielskie, że znaleźli pracę bardzo szybko... Ogólnie sądzę, że w Niemczech tylko osoby z Vitamin B szybko znajdują pracę. Zgodnie z zasadą: To nie to, co wiesz, ale kogo znasz. Mam przyjaciela z Münsterlandu, który zdobył tytuł magistra na Uniwersytecie Oksfordzkim w dziedzinie mediów i edukacji. Nawet jemu, pochodzącemu z elitarnej uczelni, nie rozłożono czerwonego dywanu i musiał czekać pół roku, zanim mógł rozpocząć pierwszą pracę. Nie było to spowodowane jego oceną, która była oceną z wyróżnieniem.

Napisany przez 2Escorpio
No cóż, nie ma sensu mówić o pracy po studiach... Nikt nie wie, co będzie za kilka lat... Nawet Vitamin B może wtedy zniknąć, o czym wie też bank.

Więc kredyt hipoteczny na własne mieszkanie nie będzie udzielony na Twoje nazwisko w tych warunkach.

Mogę sobie jednak wyobrazić dwie inne opcje...

Ogólny kredyt studencki udzielany przez Bank KfW (należałoby zbadac warunki) lub...

Hipoteka na nieruchomość rodziców (o ile oni się zgodzą i oczywiście poniosą pełną odpowiedzialność wraz z mieszkaniem).

Napisany przez omega87
Znajomi mojej doprowadzili do uzyskania kredytu studenckiego Kfw w wysokości około 600 € miesięcznie bez problemu, być może taka kwota byłaby dla Ciebie wystarczająca?

Napisany przez LendingSchool.d
Cześć,

jedną z opcji może być kredyt od dostawcy pożyczek społecznościowych.

Oto artykuł o Lendico, niemieckim dostawcy.

giełda kredytów Lendico - Szkoła pożyczek

Istnieje jednak wiele innych opcji, gdzie można porównać warunki.

Bądź ostrożny: Zanim złożysz wniosek, sprawdź, czy zapytanie to ma neutralny wpływ na Schufę. Zapytaj instytucji kredytowej, czy zapytanie o ofertę zostanie przesłane do Schufy jako Zapytanie o kredyt lub Zapytanie o warunki kredytowe. Tylko Zapytanie o warunki kredytowe nie wpływa negatywnie na twój wynik w Schufie.

Im gorszy wynik w Schufie, tym wyższe odsetki. Ponadto należy oczywiście uważać, aby nie wpakować się w długi. Dlatego kredytu należy brać tylko na naprawdę konieczne rzeczy, ponieważ kredyty nie są za darmo i często trzeba płacić spore odsetki, zwłaszcza gdy jest się młodym.

Pozdrawiam
Oskar Streiter

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata