Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Długoterminowa inwestycja finansowa

Napisany przez sausapia
Drodzy eksperci od inwestycji,

nazywam się frank, mam 48 lat, jestem bezdzietny, żonaty i mieszkam w Düsseldorfie.

Mój Dom jest spłacony, a od pewnego czasu przechodzę nad kwotą około 150 tysięcy euro z odprawy i oszczędności na dodatkowym koncie, które chciałbym wykorzystać na emeryturę.

Moim horyzontem inwestycyjnym jest 15 lat (+/- 5 lat). Kwota powinna przynieść konserwatywny zwrot po opodatkowaniu powyżej inflacji (ewentualnie zoptymalizowany podatkowo). 25 lat temu ukończyłem szkołę bankową i mam pewne pojęcie na ten temat. Obecnie brakuje mi wyobraźni i mam za mało czasu, aby się temu intensywniej poświęcić. Z drugiej strony nie mam ochoty na kosztowne zarządzanie majątkiem, dla którego kwota ta jest również zbyt mała.

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne wskazówki i mam nadzieję, że nie naruszam zasad forum swoim pierwszym wpisem...

Napisany przez Geldbaum
Hej, Sausapia,

Możesz zainwestować w wynajmowaną nieruchomość (nawet poza Düsseldorfem:-)). Proszę nie płacić więcej niż 18-krotność rocznego czynszu, wliczając w to wszystkie koszty nabycia. Jeśli zdecydujesz się sprzedać nieruchomość w przyszłości i uzyskasz zysk z wyprzedaży, będziesz mógł go odebrać po 10 latach posiadania nieruchomości, zwolniony z opodatkowania.

Możesz zabezpieczyć się przed lokatorami-nomadami poprzez ubezpieczenie OC z zabezpieczeniem na wypadek utraty należności. Dodatkowo zalecam także zawarcie ubezpieczenia ochrony prawnej, ponieważ w razie szkody będziesz musiał ponieść koszty z góry.

Zysk z czynszu przed opodatkowaniem wynosić będzie więc 5,5% (100/18=5,5%). Jeśli uda Ci się kupić nieruchomość taniej, zysk z czynszu będzie wyższy.

Czy warto wydać 150 000 euro na nieruchomość teraz, czy też kupić droższą nieruchomość i spłacić ją w ciągu około 15 lat mieszaniną kapitału własnego i finansowania, to musisz sam dla siebie rozważyć! Pytanie brzmi, czy chcesz otrzymywać obecne przychody z czynszu, czy też chcesz je przeznaczyć na spłatę. Podatkowo sytuacja też będzie inna, w zależności czy uzyskujesz czyste przychody do swojego aktualnego dochodu, czy też możesz je zrównoważyć odsetkami!

Mimo że brzmi to prosto, to jednak cała sprawa wymaga pewnych badań, znajomości branży i nakładu pracy. Z drugiej strony, wtedy będziesz miał inwestycję, w której możesz kontrolować dochody i wydatki w największym możliwym stopniu.

Napisany przez sausapia
Bardzo dziękuję, Panie Celic,

kolejnej nieruchomości nie zamierzam nabywać ze względu na brak zbywalności i obciążenie związane z zarządzaniem.

Napisany przez Geldbaum
Cześć sausapia,

Z Twojego opisu nie wynikało, że Fungibilität jest dla Ciebie ważne.

Co dla Ciebie oznacza bezpieczeństwo inwestycji kapitałowej?

Czy dla Ciebie ważny jest także elastyczny dostęp?

Czy bardziej zależy Ci na oprocentowanej kumulacji czy regularnym wypłacom?

Napisany przez Cici

Mój horyzont inwestycyjny wynosiłby 15 lat (+/- 5 lat). Kwota powinna przynieść konserwatywny zwrot po opodatkowaniu powyżej inflacji (ew. zoptymalizowany pod kątem podatkowym).

Jeśli przez konserwatywny masz na myśli RK 1, to moim zdaniem obecnie jest to raczej nierealistyczne. Oczywiście nie da się przewidzieć, jaka będzie sytuacja za 10 lat. Dlatego w przypadku celu zwrotu musisz z konieczności (również) skupić się na RK 3.

Obecnie brakuje mi wyobraźni, a czasu mam zbyt mało, by skupić się intensywnie na tym temacie. Z drugiej strony nie mam ochoty na kosztowne zarządzanie majątkiem, dla którego kwota jest również za niska.

Uważam również, że te dwa wymagania się wzajemnie wykluczają. Albo poświęcasz czas i opracowujesz swoją strategię inwestycyjną, albo korzystasz z pomocy profesjonalnego doradcy inwestycyjnego i płacisz mu odpowiednio za to. Nikt tutaj również nie będzie w stanie podać Ci strategii inwestycyjnej, która najlepiej pasuje do Ciebie; możemy jedynie pomóc Ci ją znaleźć.

Moim sugestią jest stworzenie pasywnej portfela inwestycyjnego. Na początku wymaga to trochę więcej czasu na zaznajomienie się z tematem, ale z czasem staje się bardziej opłacalne i oszczędza czas. Więcej informacji można znaleźć na przykład w tej serii artykułów.

Pozdrowienia
Cici

Napisany przez mitmacher
Jeśli znasz się na finansach, to zbudowanie portfela inwestycyjnego z funduszy inwestycyjnych byłoby dla Ciebie idealne.

W przypadku banku detalicznego lub banku bezpośredniego płacisz opłaty za emisję, ale jeśli możesz samodzielnie wybierać fundusze, możesz kupić je bez opłaty za emisję poprzez pośrednika ds. funduszy inwestycyjnych w internecie.

Twój portfel znajdzie się w banku depozytowym (np. ebase, FFB).

U niektórych pośredników ds. funduszy inwestycyjnych, w określonych warunkach, nie płacisz nawet opłat depozytowych.

W pośredniku ds. funduszy profinance-direkt otrzymasz nawet premię oraz bonus od stanu swoich funduszy.

Napisany przez Cici

Inflationsimmun [...] Gold erhält die Kaufkraft

Ten mit utrzymuje się z uporem. Jednak prosty rzut oka na wykresy skorygowane o inflację pokazuje, że są okresy trwające dziesięciolecia, w których złoto realnie traci na sile nabywczej. Historycznie patrząc, obecnie nadal znajdujemy się w drogiej części zakresu cenowego.

Napisany przez Markus77

Drodzy eksperci od inwestycji,

nazywam się frank (48 lat), jestem bezdzietny, żonaty i mieszkam w Düsseldorfie.

Mój Dom jest spłacony, od pewnego czasu przesuwam około 150 tys. euro z odprawy i oszczędności na specjalne konto, które chcę wykorzystać jako zabezpieczenie na starość.

Mój horyzont inwestycyjny wynosiłby 15 lat (+/- 5 lat). Kwota ta powinna zapewnić konserwatywny zwrot netto po inflacji (ewentualnie zoptymalizowany pod względem podatkowym). Sam ukończyłem szkołę bankową 25 lat temu i mam pewne pojęcie na ten temat. Obecnie brakuje mi pomysłowości i mam za mało czasu, aby się głębiej tym zająć. Z drugiej strony nie mam ochoty na kosztowne zarządzanie majątkiem, zwłaszcza że kwota jest zbyt niska.

Jestem wdzięczny za każdą konstruktywną wskazówkę i mam nadzieję, że mój pierwszy post nie narusza żadnych zasad etykiety forum...

Hej frank, a może diamenty :-)
Diamenty jako błyszczące zabezpieczenie wartości | Juwendo GmbH

Napisany przez Talerbox
Na pewno podzieliłbym majątek, aby zminimalizować ryzyko.

Grube podziały:
50% Bezpieczne inwestycje
40% Średnie ryzyko
10% Wzrost

Poza tym, poszukałbym obszarów, które mnie interesują, takich jak akcje, ETF-y itp. Ponadto, musisz zrozumieć produkt inwestycyjny.

Zapytaj też w swoim kręgu znajomych, czy ktoś odnosi sukcesy inwestując swoje pieniądze i zdobądź niezależne porady.

W przeciwnym razie, sam jesteś swoim najlepszym doradcą inwestycyjnym.

Napisany przez sausapia
Dziękuję za dotychczasowe wpisy,

podejrzewałem, że to nie będzie proste, dlatego pewnie sam bym na to nie wpadł.

Jak już opisałem, mam już nieruchomość, różne Fundusze inwestycyjne oraz kilka pojedynczych inwestycji, o które jednak nie dbam zbyt dokładnie, czyli kupione raz, trzymane wiecznie. Ogólnie rzecz biorąc, nie popełniłem większych błędów. Zazwyczaj kupuję odpowiednie aktywa, ale nie trafiam z momentem sprzedaży

Teraz chciałem wprowadzić bardziej konserwatywną składową o możliwie niskim ryzyku i odpowiednio niskim zwrocie. Potencjalnie miałaby ona leżeć powyżej wskaźnika inflacji, być może zoptymalizowana pod kątem podatkowym. W rzeczywistości potrzebuję tych pieniędzy dopiero za około 15 lat na moje emerytalne zabezpieczenie, o czym wspomniałem wcześniej. Jednak życia nie można planować w sposób tak stabilny (nagła choroba, utrata pracy, rozwód itp.), dlatego przynajmniej dążę do możliwości likwidacji w ciągu kilku miesięcy.

Dlatego nie wchodzi w grę inwestycja w nieruchomości. Złoto wydaje mi się interesujące, ale na obecnym poziomie uważam, że istnieje ryzyko poważnych strat. Cena złota nadal oscyluje na poziomie rzadszego platyny....

Fundusze obligacji euro są interesujące, ale obecnie i prawdopodobnie również w długoterminowej perspektywie generują tylko niski zwrot. Czy są jakieś sugestie w tej kwestii?

Diamenty są naprawdę fascynujące, tylko kompletnie się na nich nie znam i to jest niebezpieczne, ponieważ nawet po konsultacji z jubilerem zauważyłem ogromne różnice cen, ponieważ certyfikaty nie zawsze są wiarygodne. Może postaram się na tym polu lepiej zaznajomić. Jestem otwarty na dalsze sugestie.

Napisany przez MTN
W niepewnych czasach gospodarczych warunki ekonomiczne i polityczne są silnie zmienną. Celem jest generowanie pozytywnej wydajności inwestycyjnej, co staje się coraz trudniejsze ze względu na ciągłe zmiany warunków inwestycyjnych, które utrudniają lub wręcz uniemożliwiają inwestorowi podjęcie odpowiedniego, rozsądnego decyzji inwestycyjnej. Spojrzenie nie tylko w niedawną przeszłość ukazuje potencjalne niebezpieczeństwo eskalacji kryzysów gospodarczych, których wyzwalaczami zawsze były nieprzewidywalne warunki gospodarcze, które ostatecznie doprowadziły do pęknięcia irracjonalnie uzasadnionych, spekulacyjnych bań finansowych.

Inwestorzy starają się zatem eliminować wszystkie zmienne czynniki przy podjęciu decyzji inwestycyjnej, aby stworzyć solidne i trwałe fundamenty inwestycji. Ponieważ umocowana decyzja inwestycyjna pozwala na przewidywalność inwestycji, co ostatecznie prowadzi do osiągnięcia zamierzonej kontrolowalności zwrotu inwestycji w postaci pozytywnej wydajności.

Skupiamy się na następujących punktach:
- Rentowne operacje inwestycyjne zabezpieczone kapitałem
- Krótkie terminy
- Zarządzanie eliminacyjne ryzykiem inwestycyjnym

W końcu nie polecam żadnych nieruchomości, funduszy (ubezpieczenia na życie) ani innych nieprzewidywalnych form inwestycji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata