Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: oszczędzanie na cele mieszkaniowe / finansowanie nieruchomości

Napisany przez Devanther
Cześć,

chciałem dowiedzieć się więcej na temat finansowania zakupu mieszkania lub domu.

Państwo faktycznie wspiera oszczędzanie na cele mieszkaniowe poprzez Pracownicze Planowanie Oszczędności i Premię Budowlaną, choć kwota ta nie jest zbyt wysoka rocznie.

Chciałem zapytać, jakie są kroki przy finansowaniu nieruchomości.

Najpierw zawiera się umowę oszczędnościową na cele budowlane, i gdy osiągnie się 40 do 50% kwoty oszczędnościowej, otrzymuje się tę kwotę. Oznacza to, że pozostaje 50 do 60% jako pożyczka, którą trzeba spłacać każdego miesiąca w ratach.

Czy dobrze zrozumiałem to działanie?

Oznacza to, że najpierw trzeba oszczędzić 100 tysięcy euro, zanim otrzyma się przyznaną kwotę kredytu budowlanego i będzie można wprowadzić się do domu. (jeśli podpisałeś umowę oszczędnościową na kwotę 200 tysięcy euro). Chyba nikt nie chce na to czekać...

Jak to wygląda, gdy chce się od razu zamieszkać w domu... gdy dostaje się pożyczkę od razu i spłaca ją miesięcznie?

Nie rozumiem tego. Mam nadzieję, że ktoś mi to wytłumaczy lub może polecić sensowne linki. Z książek i linków, które posiadam, nie jestem w stanie tego wywnioskować.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W zasadzie tak właśnie jest z oszczędzaniem na cele mieszkaniowe.
Istnieją jednak umowy oszczędnościowe na cele mieszkaniowe, które wymagają minimalnej kwoty oszczędności w wysokości tylko 30%, dzięki czemu musisz oszczędzać mniej.
Również słuszna jest myśl, że otrzymujesz premię mieszkaniową za własne wkłady i ulgę pracowniczą za oszczędności pracownicze z tytułu świadczeń pracodawcy.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
istnieje różnica między bezpośrednią spłatą, gdzie comiesięczne płatności są bezpośrednio przeznaczane na spadek pozostałego kapitału kredytu, a zastępstwem spłaty, takim jak na przykład umowa oszczędnościowa.
W obu przypadkach pieniądze otrzymuje się natychmiast (pod warunkiem dobrej zdolności kredytowej). W przypadku zastępstwa spłaty poprzez umowę oszczędnościową do momentu przydzielenia umowy oszczędnościowej comiesięcznie płaci się ustalone odsetki bankowi oraz kwotę oszczędnościową na umowę oszczędnościową. Po przydzieleniu, pierwotna pożyczka jest spłacana za pomocą salda umowy oszczędnościowej i pożyczki oszczędnościowej, a pożyczka oszczędnościowa jest dalej spłacana zgodnie z warunkami umowy.
Zaletą jest możliwość zabezpieczenia odsetek na cały okres kredytu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata