Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wczesna spłata kredytu hipotecznego w Diba została odrzucona.

Napisany przez diba_kunde
Jestem klientem Diba i od 1 lipca 2003 roku mam kredyt hipoteczny w Dibie. Napisałem do Diby następująco: Proszę poinformować mnie, jakie warunki są możliwe dla wcześniejszej spłaty moich pożyczek hipotecznych z wyżej wymienionymi numerami umów. Czekam na Państwa odpowiedź, ponieważ decyzja musi być podjęta w krótkim czasie... Następnie, trzy tygodnie później otrzymałem odpowiedź: Dziękujemy za zapytanie. Zgodnie z warunkami umowy zawartymi z Państwem, kredyt można spłacić w całości lub częściowo dopiero pod koniec okresu wiązania oprocentowania, tj. 30 czerwca 2013 r. Wcześniejsza spłata kredytu jest możliwa tylko w przypadku sprzedaży obiektu zastawu. Po przedstawieniu umowy sprzedaży jesteśmy gotowi udostępnić Państwu umowę rozwiązania obejmującą odszkodowanie za przedterminową spłatę. Jeśli jednak nie dochodzi do sprzedaży obiektu zastawu, będziesz miał możliwość jednorazowej dodatkowej spłaty w wysokości do 5% pierwotnej kwoty kredytu rocznie. Minimalna kwota dodatkowej spłaty to 1250 EUR. Jeśli mają Państwo pytania, jesteśmy do Państwa dyspozycji pod podanym numerem telefonu. ING-DiBa AG Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy naprawdę nie ma możliwości wyjścia z tej umowy? Sprzedaż domu nie wchodzi w grę. Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez ADMCI4
Przedwczesne spłacenie kredytu nie może być ogólnie kupione - W przypadku kredytów hipotecznych nadal obowiązują sztywne zasady związane z terminem obowiązywania umowy o stałej stopie procentowej Nowe orzeczenie Federalnego Sądu Najwyższego dotyczące sposobu obliczania odszkodowania za przedwczesne spłacenie kredytu hipotecznego w ostatnim czasie wzbudziło duże zainteresowanie. Wiele kredytobiorców zyskało wrażenie, że w ogólności istnieje możliwość wcześniejszego wykupienia się z kredytu hipotecznego z umową o stałej stopie procentowej poprzez zapłacenie odszkodowania. Niestety, ta teza jest nieprawidłowa. W przypadku kredytu zabezpieczonego hipoteką, kredytobiorca nie ma zasadniczego prawa do wcześniejszego zerwania umowy w okresie, na jaki został uzgodniony stały odsetek. Tak stanowi przepis wprowadzony w 1987 r. paragraf 609a Kodeksu Cywilnego. Wyjątkiem jest jedynie kredyt o okresie stałego oprocentowania przekraczającym dziesięć lat. Może on zostać wypowiedziany przez dłużnika z sześciomiesięcznym terminem, jeśli od pełnej wypłaty kredytu lub ostatniej renegocjacji warunków upłynęło dziesięć lat. W takim przypadku instytucje kredytowe nie mogą rościć sobie praw do odszkodowania. Ponadto istnieje prawo do wcześniejszego spełnienia umowy, jeśli w przeciwnym razie działalność gospodarcza kredytobiorcy uległaby ograniczeniu. O tym zadecydował Federalny Sąd Najwyższy w dwóch orzeczeniach zasadniczych z 1997 r. Dotyczy to przypadków, w których nieruchomość ma być sprzedana lub kiedy jest potrzebna do zabezpieczenia dodatkowego kredytu, którego dotychczasowy kredytodawca odmawia, a który jest dostępny u innego banku. W takich przypadkach instytucja kredytowa może jednak domagać się rekompensaty finansowej, jeśli pieniądze wpływające poza harmonogramem mogą być ponownie ulokowane jedynie w niższej stawce procentowej. Osoba, która chce spłacić kredyt przedterminowo, aby uzyskać korzystniejsze warunki odsetkowe lub dlatego, że otrzymała większą kwotę pieniędzy, nie posiada w tej sytuacji takiego prawa. Instytucje kredytowe mogą jednoznacznie odrzucić prośbę o wcześniejszą spłatę kredytu, nawet jeśli dłużnik jest gotów zapłacić odszkodowanie. Dla zainteresowanych jest to uzasadnione i zrozumiałe. Ponieważ wcześniejsza spłata kredytu za odpowiednie odszkodowanie jest ekonomicznie rzecz biorąc niczym innym niż handel inwestycją kapitałową po jej aktualnej wartości rynkowej. I jest to od dawna powszechnie przyjęte w innych obszarach nowoczesnego sektora finansowego. Na przykład, obligacje o stałym oprocentowaniu nie muszą być już utrzymywane do daty wygaśnięcia; mogą być sprzedane w dowolnym momencie po ich aktualnej wartości rynkowej. Co więcej, powinno być możliwe spłacenie kredytu o stałym oprocentowaniu w dowolnym momencie po jego aktualnej wartości rynkowej, bez konieczności uzależnienia się od dobrej woli instytucji kredytowej. Jednakże istnieją silne interesy przeciwne takiemu rozwiązaniu. Nie tylko eliminowałoby to możliwość żądania niesprawiedliwych cen za dobrowolną zgodę na wcześniejszą spłatę kredytu, tak jak niektórzy przedstawiciele sektora kredytowego bezczelnie uważają za swój obowiązek. Konsekwentne stosowanie zasady wartości rynkowej oznaczałoby raczej, że w przypadku ogólnego wzrostu stóp procentowych kredyt mógłby być spłacony ze zniżką kursową. Dla niektórych prawników bankowych jest to szokujące przeczucie. Dotychczas jednak nikt nie był w stanie przekonująco wyjaśnić, dlaczego instytucje kredytowe mogą pobierać odszkodowanie za przedterminową spłatę w sytuacji spadku stóp procentowych, a jednocześnie zatrzymać korzyści z przedterminowej spłaty w sytuacji wzrostu stóp procentowych. Źródło: Stowarzyszenie Konsumentów

Napisany przez noppsy
Dobry wieczór. Mam także pytanie w tej sprawie. Moja hipoteka kończy się po 10 latach w połowie roku. Umówiłem się z bankiem na stałe oprocentowanie na 15 lat (efektywne 6,17%). W obecnej sytuacji wydaje mi się sensowne refinansowanie. Czy mogę po prostu zerwać tę umowę po 10 latach? Tak rozumiem informacje tutaj. Z poważaniem Noppsy

Napisany przez ADMCI4
Nie sądzę, że możesz wypowiedzieć umowę po 10 latach, jeśli masz umowę o okresie trwania 15 lat. W takich sprawach zawsze najpierw należy pisemnie zwrócić się do banku. Czy ty również jesteś w Diba? Diba zazwyczaj nalega na umowę kredytową. Bez sprzedaży domu nie będziesz mógł wyjść z umowy. Być może za opłatą za wcześniejsze spłacenie. Ale chcesz się przecież refinansować... Mert

Napisany przez ADMCI4
Cześć Noppsy, oczywiście możesz wypowiedzieć umowę pożyczki dziedzicznej na 15 lat zgodnie z § 489 BGB po upływie 10 lat od pełnego otrzymania środków, z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Zresztą właśnie to zrobiłem ze względu na obecnie bardzo niski poziom oprocentowania i uzyskałem finansowanie zastępcze o ponad 2% tańsze poprzez kredyt z gwarancją terminu. Instytucja kredytująca, którą masz zamiar zastąpić, ma obowiązek prawnie zwolnić Cię z umowy po 10 latach i 6 miesiącach, bez konieczności zapłaty odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Możesz sprawdzić § 489 BGB (wcześniej § 609 BGB) dla pewności. Pozdrowienia, Alex S.

Napisany przez ADMCI4
To może być trudne i nawet kosztowne. Nie możesz po prostu zrezygnować. W przypadku okresu wiązania oprocentowania do 10 lat ING Diba może nie przyjąć wypowiedzenia. Wyjątki: gdy obiekt zostanie sprzedany. Tylko fakt, że na przykład dostałeś pieniądze, nie jest wystarczający. Kara za przedterminową spłatę zawsze będzie naliczana! Nie można podać ogólnej kwoty, ponieważ istnieją 2 różne metody obliczania (Jaką podstawę obliczeń stosuje bank?). Ostateczną kwotę może podać tylko bank, wszystko inne to spekulacje.

Napisany przez MThiemann
W międzyczasie kilka instytucji kredytowych odmawia wcześniejszej spłaty i zwolnienia z istniejącej umowy kredytowej, jeśli nieruchomość nie zostanie sprzedana. Niektóre banki zgadzają się na wcześniejsze rozwiązanie umowy nie tylko w przypadku sprzedaży obiektu, ale także w przypadku bezrobocia lub sytuacji określonej jako trudna społecznie. Bez zgody banku rozwiązanie umowy kredytowej w trakcie obowiązywania okresu fixingu - nawet po zapłaceniu odszkodowania za wcześniejszą spłatę - nie jest możliwe. Więcej informacji na temat spłaty/zamiany kredytów hipotecznych w trakcie obowiązywania okresu fixingu znajdziesz na blogu BaufiService24: Umschuldung von Baufinanzierungen während der laufenden Zinsbindung BaufiService24 - Blog Pozdrawiam M. Thiemann (Baufiservice24)

Napisany przez diba_kunde
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Czyli nie ma możliwości rozwiązania mojego kredytu? Do 2013 roku musiałbym nadal opłacać co miesiąc raty w Diba. Czy może powinienem zareagować jeszcze raz na ten list od Diba? Jakimi argumentami?

Napisany przez MThiemann
Z mojego punktu widzenia nie ma obecnie sensu wysyłać dalszych listów do DiBa, jeśli ta nie zgodzi się na wcześniejsze rozwiązanie umowy. Jedyne sensowne rozwiązanie w tej sytuacji oraz aby zapewnić sobie obecny poziom oprocentowania, to zaciągnięcie kredytu forwardowego na spłatę DiBa w 2013 roku. Współpracujemy z instytucjami finansowymi, które oferują kredyty forwardowe nawet do pięciu lat wcześniej. Jeśli jesteś zainteresowany, potrzebuję od Ciebie jedynie kopii umowy kredytowej, którą zawarłeś z DiBa, aby przedstawić Ci ofertę oprocentowania. Proszę po prostu wyślij ją faksem pod numer: 0451 3982800 lub e-mailem na: info@baufiservice24.de. Pozdrawiam M. Thiemann (BaufiService24)

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam pytanie. Czy nie mogę po prostu sporządzić umowy kupna i wysłać ją do DIBA? Jakie warunki muszę spełnić?

Napisany przez MThiemann
Umowa kupna nieruchomości musi zostać sporządzona przez notariusza. W ten sposób sprzedaż ponownie staje się urzędowa i obowiązują opłaty notarialne. Z pozdrowieniami M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Hypovereinsbank zaproponował wcześniejszą spłatę. Miałem dodatkowe pieniądze zgromadzone 3 miesiące wcześniej. Dokładnych warunków spłaty nie chciał ujawnić. Byłoby to kupowanie kota w worku. Kiedy nadszedł czas spłaty, opłaty przedterminowe okazały się być o ponad 100% wyższe niż oszacowane. Hypovereinsbank uzasadnił wysokie opłaty przedterminowe rzekomym rynkiem. Jednak nie podał konkretów ani faktów, jakie dokładnie oznacza ten rynek, skąd pochodzą nowe warunki. Czy jednak bez nachalnych danych można cokolwiek wyliczyć? Jeśli jednak rynek oferuje tak niskie stopy procentowe, dlaczego banki same nie proponują refinansowania na korzystnych warunkach?

Napisany przez MThiemann
Witam pokrzywdzonych przez bank, Oczywiście banki same z siebie nie oferują korzystniejszego refinansowania. Wtedy zgodziłyby się dobrowolnie zrezygnować z dochodów z odsetek. Dlatego istnieje okres wiązania odsetek. Ma on nie tylko chronić kredytobiorcę, ale również zapewnić bankowi stałą podstawę kalkulacji. W przypadku HVB w ostatnim czasie widziałem wiele ofert finansowania na przedłużenie istniejących finansowań, które wyposażone były w absurdalnie wysoką stopę procentową. Wydaje się, że HVB nie chce dłużej przedłużać finansowań budowlanych i zachęca klientów do szukania innych finansowań refinansujących poprzez wysokie odsetki. To może mieć swoje powody biznesowe, być może spowodowane jest także obecnym kryzysem. Ponieważ możliwość udzielenia długoterminowych kredytów przez banki zależy od kapitału własnego i wysokości depozytów klientów. W ten obraz pasuje również oferta, którą otrzymałeś - wcześniejsze zakończenie twojego finansowania. Oczywiście możesz to zrobić tylko jeśli znasz wszystkie fakty (w szczególności dokładną wysokość odszkodowania za przedterminowe spłaty)! Pozdrawiam serdecznie M. Thiemann

Napisany przez MaxMax
Co by się stało, gdybym po prostu przestał spłacać pożyczkę i zmusił bank do rozmów? Można by było wtedy uregulować pozostałe zadłużenie gotówką, bez konieczności zawierania nowej pożyczki!

Napisany przez MThiemann
Cześć Maxmax, odradzam Ci ten sposób postępowania! Ryzykujesz tym samym wpis do swojego rejestru w Schufa, co może zaszkodzić Twojej zdolności kredytowej na następne lata. Kontrakty należy oczywiście przestrzegać z obu stron i nic nie stoi na przeszkodzie, aby ulokować swoje środki do czasu zakończenia okresu obowiązywania oprocentowania, a następnie spłacić pożyczkę. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez MaxMax
Nie pozwoliłbym na taki rozwój wydarzeń. Zwłaszcza, że kredyt nie zostałby udzielony mnie, lecz 85-latkowi, na którego bieżąco jest spłacany. Ja z kolei spłaciłbym wtedy pozostałe zadłużenie.

Napisany przez Fin-Spezi
MaxMax pisze: Tak daleko bym nie dopuścił. Zwłaszcza że wpis dostałby nie ja, ale 85-letni człowiek, na którego zostało zaciągnięte pożyczka. Ja wtedy spłacę resztę długu.
Spróbuj tego nie robić....... Tutaj z 99% pewnością doznałbyś klęski. Gdzie chcesz zrobić cut, żeby nie zaszkodzić jakoś swojej historii w Biurze Informacji Kredytowej? Oto, co (!) się stanie: Niezapłacona rata - Upomnienie wezwania do zapłaty od banku Druga niezapłacona rata (2 raty zaległe) - albo natychmiastowe wypowiedzenie / albo ponowne wezwanie do zapłaty Gdzie/ Kiedy chcesz zacząć rozmowę? Bank powie: Wyrównaj raty (natychmiast) albo kredyt zostaje wypowiedziany (zawsze z informacją do BIK). Dlaczego bank miałby teraz powiedzieć Ok... wystarczy, wypuszczamy Cię zwolnienia odsetek? Ponadto, jeśli nieruchomość należy do dziadka, a później chcesz zbudować nowe finansowanie (z innym bankiem), dziadek także musi ujawnić się. Ponieważ wtedy możesz tylko zadeklarować refinansowanie (nie ma umowy kupna ani przeniesienia), nowy bank zawsze zapyta stary o zachowanie płatności. Dlaczego stary miałby teraz kłamać? Ponadto, weryfikowane są często wypłaty z aabuto państwa do spłaty kredytu. Z negatywną historią płatności, potencjalną informacją dla BIK oraz spłatą w poprzednim banku, nowy kredytodawca natychmiast dowie się, co kombinujecie i nie sfinansuje nieruchomości. Zgodnie z zasadą: Raz niewypłacalny kredyt (nieruchomość i/lub właściciel), zawsze niewypłacalny kredyt. Mówię tylko, że kto gra w taką grę, musi zaakceptować konsekwencje. A tutaj są one już egzystencjalne. Wyobraź sobie, że Dom zostanie zmuszony do aukcji przez bank, ponieważ nowa instytucja kredytowa wycofała się w ostatniej chwili*. Jak sobie poradzi dziadek w takiej sytuacji? Widziałem już kilka takich mądrych pomysłów, które zakończyły się na ścianę. *Bank może (i zrobi to)! odwołać umowę kredytową, jeśli takie kluczowe fakty zostaną ujawnione przed wypłatą. Jeśli po wypłacie nie zostaną udowodnione zgodne z prawdą informacje, kredyt zwykle zostanie wypowiedziany z okresem wypowiedzenia około 1-3 miesięcy. Podsumowanie: Gra ta przynosi tylko kłopoty i szybko może kosztować głowę.

Napisany przez NaTwoim13
Do wszystkich, 1) 15 letnia umowa z możliwością zwrotu/wypowiedzenia w pół roku! Po 10 latach można wypowiedzieć, poczekać pół roku i spłacić!!! 2) Wypowiedzenie kredytu w okresie ustalonych z góry odsetek z koniecznością uiszczenia zwrotu jest możliwe nawet w sytuacji, gdy dalsze zaangażowanie lub rozszerzenie obecnego zaangażowania zostanie odrzucone. Tutaj przedstawiam to w uproszczonej formie, tekst ustawy brzmi inaczej i znajduje się w Kodeksie cywilnym. Co to oznacza i jak to można zastosować, nie zamierzam pisać tutaj, rozwiązania zawsze istnieją i niejednokrotnie udane. Brak płatności, groźby czy błaganie itp. nie są rozwiązaniem. Jeśli już, to tylko rzeczowe rozmowy z bankiem odnoszące się do sytuacji awaryjnej lub konkretnego wykorzystania przepisów prawa!!!!!

Napisany przez NaTwoim13
(2) Pożyczkobiorca może wcześniej rozwiązać umowę pożyczki, w której na określony okres ustalono stałą stopę procentową, a pożyczka jest zabezpieczona hipoteką nieruchomościową lub zastawem morskim, zachowując terminy określone w § 489 ust. 1 pkt 2, jeśli jego uzasadnione interesy tego wymagają. Takie uzasadnione interesy istnieją zwłaszcza wtedy, gdy pożyczkobiorca ma potrzebę innej wartości zabezpieczającej pożyczkę rzeczy. Pożyczkobiorca musi pokryć szkodę wynikającą dla pożyczkodawcy z wcześniejszego rozwiązania umowy (odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie). Takie uzasadnienie istniało również wtedy, gdy bank odmówił rozszerzenia zaangażowania kredytowego i to można naprawdę bardzo łatwo zrealizować. Nawiasem mówiąc, ten paragraf jest również stosowalny w przypadku rozwodu/rozstania pożyczkobiorców, ponieważ banki często odmawiają zwolnienia jednego z pożyczkobiorców, jeśli nieruchomości nie zostanie sprzedana w całości w związku z rozstaniem. Jeśli na przykład planowana jest przejęcie połowy udziału przez kobietę, gdy nie spełnia ona już swoich praw i obowiązków z tytułu udziału własnościowego lub zobowiązania pożyczkowego z powodu rozstania, lub gdy chce sprzedać swoją połowę udziału, to po spłaceniu opłaty za wcześniejsze rozwiązanie umowy oraz spełnieniu terminów wypowiedzenia kredyt może zostać z powrotem odwołany zgodnie z uzasadnionymi interesami! Wszystko zależy od przedstawienia tej sprawy w sposób merytoryczny i solidny, zwłaszcza w odniesieniu do Kodeksu cywilnego, co musi zostać zrobione w banku. Może się to również opłacać, ponieważ teraz mogę wziąć nową pożyczkę na dzisiejszych warunkach i spłacić starą pożyczkę. W szczególności finansowania z lat 2001-2003, które prawdopodobnie mają oprocentowanie wokół 5,5%, mogą teraz być refinansowane długoterminowo taniej. Czy to się opłaca, oczywiście musi pokazać przypadek indywidualny!!!

Napisany przez Fin-Spezi
noelmaxim pisze: (2) Takie zainteresowanie istniało również wtedy, gdy rozszerzenie zaangażowania kredytowego przez bank zostało odrzucone, co naprawdę można bardzo łatwo zrobić.
To prawda, można wszystko ukształtować. Ale prosto? Tak aby bank to uznał? Oczywiście, jeśli bank to odrzuci, można pozwać i uzyskać rację... równie dobrze można przegrać w sądzie. Uprawnione zainteresowanie istnieje tylko wówczas, gdy można udowodnić powagę. Innymi słowy, instytut będzie żądał dowodu, że rozszerzenie zaangażowania przez inny instytut zostało zaimplementowane. Tutaj banki będą i mogą wykorzystać wiele szerokiej interpretacji. Tylko twierdzenie, że kredyt na 2.ooo € został odrzucony, moim zdaniem, zdecydowanie nie wystarcza. Jeśli bank może tylko przypuszczać i przekonująco udowodnić, że zainteresowanie jest sztucznie wygenerowane bez podstaw, taka wojna może potrwać nawet ponad 1 rok. I również tu przypuszczam, że ten strzał może pójść w drugą stronę. Jeśli tu można udowodnić oszustwo, bank może zagrozić zerwaniem kredytu. Choć kredytobiorca będzie wtedy poza grą, to czy to naprawdę pomoże. Cytat noelmaxim (2) Na przykład, jeśli planowana jest przejęcie połowy udziałów przez żonę, ponieważ nie spełnia już swoich praw i obowiązków wynikających z relacji własności lub zobowiązań kredytowych w związku z separacją, lub jeśli chce ona sprzedać swoją połowę, wówczas na podstawie uzasadnionego interesu można z powrotem odzyskać kredyt po zapłaceniu odsetek za wcześniejszą spłatę i zachowaniu terminów wypowiedzenia! W żadnym wypadku.... Jeśli obaj kredytobiorcy są również właścicielami, bank może umożliwić partnerowi przejmującemu samodzielne kontynuowanie kredytu. Ponieważ to nie prowadzi do nierównego traktowania dla DN, nie ma specjalnego prawa do wypowiedzenia. W końcu on jest już w pełni odpowiedzialny za całą kwotę kredytu. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Jo, i rzeczywistość wygląda inaczej. Bank nie musi zwalniać kredytobiorcy z odpowiedzialności, a niektóre instytucje tego nie robią - dlaczego mieliby? Kto chciałby zamienić dobrą zabezpieczenie na gorsze??? To dotyczy nawet sytuacji, gdy jedno zabezpieczenie jest już świetne!!!!! W moim przypadku chodziło o to, że istnieje szansa na wyjście z istniejącego kredytu w przypadku separacji lub skorzystanie z paragrafu BGB (jeśli taka spłata jest pożądana), co może rzeczywiście mieć sens, jak teraz praktykowane. WIB nie zwolnił męża, który wyprowadził się z nieruchomości, z kredytu, biorąc pod uwagę, że kredyt nadal był spłacany tylko przez żonę. Żona mogłaby kupić 2 nieruchomości sama ze względu na swoją zdolność kredytową, oboje pracowali w banku (największy koncern samochodowy w Europie), ale mimo to się to nie udało! kredyt został anulowany i musiał zostać zastąpiony o wiele lepszą propozycją. Koszty przedterminowej spłaty zostaną odzyskane ze względu na niższe oprocentowanie w kolejnych latach, a nowy kredyt ma znacznie lepsze zabezpieczenie w postaci długiego okresu oprocentowania stałego! Kto wie, gdzie będą stawki procentowe za 4 lata, gdy kredyt miałby wtedy wygasnąć. To również podnosi wartość refinansowania dispozycji.

Napisany przez Fin-Spezi
poprawne! W tym opisanym przez Ciebie procesie trafia w sedno. Zawsze jest to kwestia indywidualnego podejścia - w zależności od celu, jaki chcemy osiągnąć. Niemniej jednak, skonstruowanie takiego przypadku, aby tylko wyjść z bieżącej umowy kredytowej, nie jest już takie proste. Jeśli jednak takie zdarzenie jak z WIB się zdarzy, nie dzieje się nic złego, poza poświęceniem czasu i nerwów. Tutaj jasno stoi po stronie prawa, które w razie wątpliwości trzeba sobie wywalczyć. Niestety instytucje kredytowe bardzo często są zdania, że jeśli klient odmówi, to szybko się podda. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Dokładnie o to chodziło mi w twoim ostatnim zdaniu. Jeśli klient chce się wycofać, bo uważa, że jest to dla niego sensowne, moim zadaniem jest znalezienie dla niego rozwiązania, a takie rozwiązania często istnieją! Tam, gdzie inni kończą, my dopiero zaczynamy, jeśli klient tego chce ;-)) Chodzi tutaj nie zawsze o biznes, bardzo często chodzi o edukację, a poprzez to generuje się dobre i trwałe interesy!

Napisany przez ADMCI4
Cześć, moja dziewczyna i ja zbudowaliśmy Dom w zeszłym roku. Finansowanie miało początkowo przebiegać tylko na mnie, aby uniknąć kłopotów związanych z rozstaniem. Niestety, 3 dni przed podpisaniem umowy kredytowej bank zażądał, żebym zaciągnął kredyt wraz z moją dziewczyną jako drugim kredytobiorcą. Problem polegał na tym, że 3 tygodnie później musiałem już zapłacić za działkę, więc ostatecznie zgodziliśmy się ze strachu przed naruszeniem warunków umowy. Wtedy pomyśleliśmy, że zostaliśmy oszukani. Później doszło do zmiany warunków umowy i zdecydowaliśmy się złożyć sprzeciw, aby wyjść z umowy. Najpierw nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi, a potem dostałem telefon, że mamy zapłacić 800 € odsetek za zwłokę i zapytano, czy konto budowlane może zostać zamknięte. Odparłem, że nie, dopóki trwa sprzeciw, a odpowiedziano, że nie ma to wpływu na sprzeciw i zgodziłem się. Następnie przez kilka tygodni nic się nie działo, a po otrzymaniu pisma dostałem już następnego dnia list od banku, w którym napisano, że po skasowaniu konta budowlanego sprzeciw uznany jest za zakończony. Po namyśle uświadomiłem sobie, że byłem zbyt nierozważny, aby dać się tak zmanipulować. Czy są jakieś inne możliwości wyjścia z kredytu i refinansowania? Miłego dnia, frank

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Mój ojciec odziedziczył i chce mi podarować 100 000 do spłaty reszty mojego domu. W przyszłym roku wychodzę za mąż i jeśli przydarzyłby nam się jakikolwiek nieszczęśliwy wypadek, pieniądze byłyby dla niego stracone. Możemy rozwiązać kwestię poprzez sprzedaż domu. Co wtedy, jeśli mój ojciec kupiłby mój Dom? Aby potem go mi podarować?... i poślubić mnie w dalszym ciągu z umową przedślubną? Pozdrowienia Marcin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata