Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odsetki od opłat manipulacyjnych

Napisany przez marcys
Cześć wszystkim,

jestem nowy na forum i mam nadzieję na kilka wskazówek od was.

W 2011 roku wziąłem pożyczkę w Sparkasse. Za to zapłaciłem opłatę manipulacyjną w wysokości 124 €. Pod koniec września napisałem do Sparkasse i poprosiłem o zwrot opłat plus 5% odsetek. Najpierw dostałem potwierdzenie odbioru mojego pisma i informację, że sprawa jest obecnie w trakcie dochodzenia. Około 5 dni później otrzymałem informację, że opłata w wysokości 124 € zostanie mi zwrócona. Tego samego dnia pieniądze pojawiły się na koncie.

Jednakże nie uwzględniono mojego żądania odsetek w wysokości 5%. W piśmie również nie było mowy o tym. Ale byłam najpierw zadowolona, że dostałam większość kwoty, więc nie pytałam wtedy w Sparkasse.

Po wyroku z dnia 28.10.14 wyciągnąłem teraz moje dokumenty kredytowe z 2005 roku i chciałbym również odzyskać opłatę manipulacyjną. W szablonowych listach, które można znaleźć w sieci, jest również napisane, że banki powinny płacić 5% odsetek od opłat manipulacyjnych.
Teraz moje pytania: Czy banki muszą płacić odsetki od opłat manipulacyjnych? Czy jest to również określone w wyroku?

Co jeśli bank tego nie zrobi, jak w moim pierwszym przypadku?

Dziękuję za każdą odpowiedź.

Pozdrowienia
Martin

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy należy zapłacić 5% odsetek od opłat manipulacyjnych, czy się to musi zrobić?
Być może Pan RA Dr. Schweers ma na to odpowiedź?

Napisany przez obelix
5% jest (obecnie) moim zdaniem standardowym oprocentowaniem dla odsetek za zwłokę. Jest to także uwzględniane w umowach kupna.

Napisany przez marcys
Cześć,

dziękuję za odpowiedź.

No cóż. Chodziło mi szczególnie o to, co mogę zrobić, jeśli Sparkasse nie wypłaca odsetek. W drugim liście dotyczącym opłat kredytowych z 2005 roku trochę bardziej się rozwinąłem i dokładnie powiedziałem im, ile odsetek muszą mi zapłacić. Dołączyłem także rachunek, jak doszedłem do tej kwoty.

Pozdrowienia
Martin

Napisany przez fogfog
5% POWYŻEJ stopy bazowej zgodnie z orzeczeniem BGH.

Napisany przez greg
I co z odsetkami zapłaconymi od opłat manipulacyjnych? Opłata manipulacyjna jest uwzględniana w samym kredycie i jest oprocentowywana jako całość razem z roczną stopą procentową? Dzięki oprocentowaniu od odsetek składanych, wszystkie dotychczasowe raty są więc wyższe niż konieczne.

Oznacza to, że całe obliczenie ulega zmianie, ponieważ od samego początku opłata manipulacyjna musi zostać odjęta?

Napisany przez charlesbukowski
Aktualny status?

Napisany przez marcys
Cześć wszystkim,

chciałem podzielić się z Wami moją sytuacją.

Otrzymałem teraz zwrot opłat za moją pożyczkę z 2005 roku od Sparkasse. Jednak znowu bez odsetek.

W odpowiedzi ponownie nie odnieśli się do odsetek. Nic o nich nie napisali.

Zastanawiam się, czy powinienem udać się do biura ds. rozstrzygania sporów czy nie. W końcu chodzi tylko o 33 €. Ale banki wykorzystują każdy grosz od klientów, a gdy muszą zapłacić, unikają tego.

Mam wrażenie, że to ich strategia i robią to wszystkim.
Poprzez takie działania klient traci zaufanie do banków. Chociaż ma rację, banki utrudniają życie małym konsumentom.

Pozdrowienia
Martin

Napisany przez bewo
Cześć wszystkim, jestem tutaj nowy.

Ogólnie:
1. Opłata manipulacyjna powinna zostać zwrócona.
2. Nie pożyczam mojemu bankowi pieniędzy za darmo! Dlatego żądam od mojego banku rekompensaty za korzystanie zgodnie z § 818 Abs. 1 BGB w wysokości pięciu punktów procentowych powyżej stopy bazowej rocznie za niewłaściwie zatrzymaną opłatę manipulacyjną.
3. Bank uzyskał nieuzasadnione zyski poprzez uwzględnienie opłaty manipulacyjnej w oprocentowaniu. Chcę oczywiście również jej zwrotu.

Moim doświadczeniem jest, że niektóre banki nadal zatajają rozmiar sprawy.

W Deutsche Bank można znaleźć kalkulator zysku z niewykorzystanej usługi.

Ponadto, na podstawie danych z umowy, można dość łatwo samodzielnie obliczyć zbyt naliczone odsetki (excel). Oblicz różnicę z i bez opłaty.

Wszystkie 6 przypadków zgłosiłem urzędom ds. Różnic Finansowych (w odpowiednim terminie przed 31.12.2014 r.). Urzędy ds. Różnic Finansowych potwierdziły mi na piśmie kontynuację zawieszenia przedawnienia we wszystkich przypadkach.
W 4 przypadkach (Commerzbank) sprawa wydaje się przebiegać kooperatywnie, chociaż jeszcze nie wiem, jak będą traktowane odsetki.
W jednym przypadku (Santander) bank jeszcze nie zareagował.
W ostatnim przypadku (KreditPlus) już w grudniu otrzymałem zwrot opłaty manipulacyjnej. Jednak dzisiaj od (KreditPlus) otrzymałem płatność zadeklarowaną jako odsetki (bez konkretnego wyjaśnienia szczegółów), która stanowi zaledwie około 25% rzeczywistego roszczenia. Nie mogę jeszcze ocenić, czy to może być pułapka dla naiwnych. W każdym razie skłoniło mnie to do refleksji. W żadnym wypadku nie zrezygnuję z zwrotu płatności.
Byłbym zainteresowany, czy inni mieliby podobne doświadczenia. beow

Napisany przez AongEng

w jednym przypadku (santander) bank nie odpowiedziała jeszcze.

To by mnie również bardzo zdziwiło w przypadku tej banku. Mam tutaj 3 kredyty, od których odzyskałem opłaty manipulacyjne plus odsetki. W przypadku 2 kredytów odzyskałem opłatę manipulacyjną, a w przypadku jednego już odzyskałem odsetki. Jednak za każdym razem bez pisemnego potwierdzenia. Wydaje się, że ten bank nie jest w stanie sprostać wszystkim potrzebom klientów i jest po prostu zbyt przeciążony. Najszybszą odpowiedź od tego banku otrzymałem na wypowiedzenie mojego konta. Zajęło to tylko 29 dni.

Napisany przez bewo
Cześć, muszę jeszcze dodać coś do mojego powyższego wpisu:

W swoim gniewie zapomniałem zauważyć, że za tę samą sumę można żądać tylko raz odsetek.

Jednakże zauważyłem, że faktycznie pobrane przez bank zbyt wysokie odsetki mogą być znacznie wyższe niż wynikający z § 818 Abs. 1 BGB zwrot w wysokości pięciu punktów procentowych powyżej stawki referencyjnej rocznie.

W związku z tym warte jest to zweryfikować.

Przypadek praktyczny u mnie:

1. Opłata manipulacyjna = 422,13 euro
2. Zwrot zgodnie z § 818 Abs. 1 BGB w wysokości pięciu punktów procentowych powyżej stawki referencyjnej rocznie = 143,03 euro
3. Faktycznie przez bank pobrane nieuzasadnione odsetki = 268,10 euro

Poprawne jest:
1. Opłata manipulacyjna powinna zostać zwrócona.
2. Zwrot zgodnie z § 818 Abs. 1 BGB w wysokości pięciu punktów procentowych powyżej stawki referencyjnej rocznie za nadmiernie zatrzymaną opłatę manipulacyjną jest uzasadniony.
3. Bank mógł pozyskać nawet wyższe nieuzasadnione odsetki poprzez uwzględnienie opłaty manipulacyjnej w odsetkach na czas trwania umowy.

Warto zatem sprawdzić, czy faktyczne dodatkowe dochody banku były wyższe niż ogólny zwrot. Wtedy każdy może sam zadecydować, czego żąda. Na pewno nie zamierzam niczego rozdać, ponieważ mogę udowodnić za pomocą rachunku kredytowego, że faktyczne nieuzasadnione dochody banku z odsetek były wyższe.

To wszystko prawdopodobnie wynika z tego, że banki nie przekazały swoim klientom skrajnie niskich kosztów pozyskania, które istnieją od około 2009 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata