Uważam, że w gruncie rzeczy nie zrozumiałeś, dlaczego i jak w produktach emerytalnych typu Riester opartych na funduszach jest generowana i zabezpieczana ustawowo wymagana gwarancja (wkłady własne i dopłaty na koniec okresu oszczędzania).
Dlaczego jest określone w ustawie i służy ochronie konsumenta. Jak dotąd było mi obojętne, jak to działało, ważne było dla mnie, że otrzymuję odpowiedni zysk.
Cytat od uwehaensch
Oczywiście dostawcy (KAGs lub ubezpieczenia) nie mogą po prostu wierzyć i mieć nadzieję; muszą gwarantować bez żadnych wątpliwości!
Gdy proponuje się taki produkt osobie w wieku 50+, nie może się zdarzyć, że po trzech latach - bez informowania klienta - po prostu pociąga się za sznurki i sprzedaje udziały akcyjne po najniższych cenach. A teraz, cztery lata przed okresem wypłaty, dochodzi do apogeum: oferowane są następujące możliwości dla umowy:
1. Przesunięcie początku fazy wypłat przy zachowaniu minimalnego okresu trwania 10 lat i minimalnego wieku 60/62 lat (co w sumie nieźle, dokładnie to, czego Walter pragnie).
2. Utworzenie bezpłatnej fazy zabezpieczenia do początku fazy wypłat.
Wraz z rozpoczęciem fazy zabezpieczenia akcje w funduszu UniGlobal są miesięcznie przekształcane w równych częściach. Początek tej fazy nawet można ustalić na wcześniejszy termin. W ostatnich 12 miesiącach okresu oszczędzania moje środki na emeryturę są w pełni zainwestowane w UniEuroRenta. Po rozpoczęciu fazy zabezpieczenia moje składki na emeryturę i dopłaty będą przekazywane wyłącznie do UniEuroRenta.
3. Jednorazowe przekształcenie mojego całego kapitału emerytalnego Podczas tego procesu mogę jednorazowo przenieść moje udziały z UniGlobal do UniEuroRenta.
Następnie następuje pouczenie o prawie do odstąpienia oraz podpisy. Podpisy mogą składać również ustawowi przedstawiciele (dla osób w wieku 60 lat??).
Rygorystyczny formalizm w zakresie zmiany poleceń dowodzi znaczenia działania. Dlaczego zatem UniInvest może wcześniej - bez udziału inwestora - przeprowadzić takie przekształcenia?
Cytat od uwehaensch
W przypadku ubezpieczeń inwestycyjnych (HDI - walter62) funkcjonuje to w przeważającej większości przypadków inaczej niż w przypadku planów oszczędnościowych opartych na funduszach (np. UniProfiRente). W przypadku planów oszczędnościowych opartych na funduszach KAGs mogą przerzucić środki w przypadku spadków na giełdzie (a zwłaszcza przy krótszych okresach trwania), a problemem jest jednokierunkowość w produktach takich jak UniProfiRente. Już wspomniałem, że moim zdaniem inni dostawcy rozwiązali to lepiej.
Byłoby miło, gdyby UniInvest w przypadku spadających cen na giełdzie przenosił środki z funduszu emerytalnego (UniEuroRenta) do funduszu akcyjnego (UniGlobal). Niestety, robią to dokładnie odwrotnie.
Cytat od uwehaensch
Ubezpieczenia (np. HDI) korzystają albo z własnego funduszu zapasowego, albo dodatkowo z funduszu zabezpieczenia wartościowych papierów.
I tu zaczyna się problematyczność albo, bardziej precyzyjnie, wątpliwości. Zwłaszcza w pierwszych latach przy ubezpieczeniach emerytalnych z gwarancją opartych na funduszach na ogół niewiele składek trafia do wolnej inwestycji w fundusze (1 fundusz emerytalny, więc również niewiele rozproszenia), większa część musi przepływać do funduszu zapasowego z uwagi na gwarancję w pierwszych latach. Fundusz zabezpieczenia wartościowych papierów, o ile istnieje, zawsze jest funduszem mieszanych lub akcyjnym, więc w tak krótkim okresie czasu niewiele składek trafia do niego. Innymi słowy, przynajmniej w pierwszych 5 latach walter62 miał raczej klasyczne
ubezpieczenie emerytalne niż oparte na funduszach.
Jeśli teraz doliczymy do tego relatywnie wysokie koszty takiego ubezpieczenia inwestycyjnego, trzeba stwierdzić, że potencjalne korzyści z ubezpieczenia emerytalnego Riester opartego na funduszach praktycznie nie mają żadnego wpływu ze względu na krótki okres trwania i zasady funkcjonowania, a wszystkie wady odbijają się w pełni.
Dziękuję za dobrą wyjaśnienie. Dotychczas wiedziałem tylko, że ubezpieczenia emerytalne inwestycyjne mają wysoki udział kosztów, ponieważ na tym zarabia więcej osób. Teraz potwierdziłeś to.