Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak zainwestować długoterminowo 200 € miesięcznie? Ale jak?

Napisany przez quentin_harlech
Cześć,

szukam kilku wskazówek, jak rozsądnie ulokować około 200€ miesięcznie w dłuższej perspektywie. Mam 30 lat, jestem zatrudniony i zarabiam około 50.000€ rocznie. Obecnie płacę tylko około 120€ miesięcznie na ubezpieczenie emerytalne w Debeka-Lein, już od około dziesięciu lat, na początku kwoty wpłat były niższe, jest to dynamicznie eskalujące.

Czy ma sens zacząć od oszczędzania na emeryturę (154€ miesięcznie byłoby optymalne pod względem podatkowym), czy powinienem zrobić coś innego? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!

Napisany przez uwehaensch
Witaj,
Twoje ubezpieczenie emerytalne w Debeka powinno mieć nadal gwarantowany oprocentowanie w wysokości 2,75% w skali rocznej. W połączeniu z faktem, że Debeka nie jest teraz najmniej dochodowym ubezpieczycielem, jest to już solidny, konserwatywny element. Dynamiczne podwyżki możesz ewentualnie wstrzymać, zazwyczaj maksymalnie 2 razy z rzędu, bez całkowitego utraty dynamiki w przyszłości.

Jeśli chcesz korzystać z rządowego wsparcia emerytalnego, powinieneś rozważyć opcję oszczędzania w funduszach, albo jeśli planujesz zakup nieruchomości w najbliższej przyszłości, może warto zwrócić się w kierunku umowy oszczędnościowej na budowę mieszkania.

Jednakże, najpierw porównaj ofertę rządowej pomocy emerytalnej z innymi opcjami, zarówno z dofinansowanymi, jak i niemieszkającymi. Może okazać się, że zwykły fundusz inwestycyjny bardziej odpowiada Twoim potrzebom i oczekiwaniom (elastyczność, gwarancje itp.).

Masz również możliwość inwestowania w program emerytalny w ramach Twojej firmy. Sprawdź u swojego pracodawcy, jakie są dostępne oferty i czy firma oferuje jakieś dodatkowe świadczenia. W połączeniu z tym, oraz korzystając z korzystnej umowy ramowej, możesz znaleźć odpowiednie rozwiązanie.
Jednakże, również tutaj (we współpracy z ekspertem) powinieneś dokładnie przeliczyć wszystko, ponieważ emerytura / wypłaty z programu emerytalnego związane są nie tylko z podatkami, ale także składkami na ubezpieczenie zdrowotne, jako ubezpieczony na mocy prawa. Inaczej jest w przypadku, gdy jesteś prywatnie ubezpieczony zdrowotnie.

Jak widać, różne możliwości wymagają dokładnego zbadania i odważenia na Twoje potrzeby.

Dziękuję za szczegółową odpowiedź, uwehaensch! Zapytam mojego pracodawcę o emeryturę pracowniczą. Ponadto mam możliwość dobrowolnego wpłacenia dowolnej sumy do funduszu prawników. Porównam to ze sobą.

Napisany przez Suxxess
Jeśli Twój pracodawca nie daje nic na program emerytalny, to możesz argumentować, że w końcu oszczędza on swoją część składki ZUS od sumy programu emerytalnego. Dlatego 10% dopłaty powinno być już uwzględnione. (Wtedy w końcu jest to opłacalne dla niego)

Jeśli twój pracodawca nie oferuje nic do BAV, możesz argumentować, że w końcu oszczędza na składkach ZUS od sumy BAV. Powiedzmy 10% dodatku powinno być standardem. (Wtedy i tak się dla niego opłaca)

Tak, moim zdaniem mój pracodawca dodaje coś do tego, więc to nie będzie problemem. Nie jestem jednak pewien, czy to nie będzie ogromną wadą przy BAV, jeśli zmienię pracę później (za trzy, dziesięć, piętnaście lat). Wtedy nie będzie tam więcej wpłat. Jak wiem, posiadanie zbyt wielu różnych, raczej drobnych roszczeń może być szkodliwe. Czy warto zdobyć trzy różne roszczenia BAV u trzech różnych pracodawców?

Napisany przez Suxxess
Tu nie do końca zrozumiałeś zasadę. Pracodawca jest prawnym posiadaczem umowy i opłaca składki od twojego wynagrodzenia brutto. Ty jesteś osobą uprawnioną w ramach tej umowy.

Jeśli teraz zmienisz pracodawcę, to oczywiście przeniesiesz umowę ze sobą, czyli nowemu pracodawcy zostanie poinformowany o zmianie, a od tego momentu to nowy pracodawca będzie opłacał składki w twoim imieniu. O ile mi wiadomo, masz na to prawny obowiązek.

Jeśli nie masz nowego pracodawcy, możesz również przenieść umowę na siebie. Wtedy możesz ją zwolnić z opłat lub kontynuować płacenie składek własnymi pieniędzmi.

Napisany przez Couponschneider
Czego chcesz osiągnąć z jeszcze większą liczbą rent dożywotnich? Renty ustawowe i istniejące powinny być wystarczające do zabezpieczenia ryzyka długowieczności. Pomyśl też o budowie majątku, ponieważ majątek zapewnia zabezpieczenie zarówno przed ryzykiem krótkoterminowym, jak i długoterminowym. Majątek można dziedziczyć i można go zużyć. Kupuj fundusze notowane na DAX lub podobne.

Napisany przez mehrgeldag
Oczywiście. Pozdrawiam Werner

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata